A w czym różnica?
Ustawa o ochronie języka polskiego
Collapse
X
-
Życiorys to „luźno” czy literacko napisana czyjaś historia życia, np. ... „Urodziłem się w malowniczej wsi .... Mój pradziad trudnił się piwowarstwem... Już w przedszkolu poświęciłem się promowaniu lokalnych browarów... itd”
Natomiast CV (curriculum vitae) to życiorys osoby starającej się o pracę, skierowany do potencjalnego prawodawcy, z wypunktowanymi danymi osobowymi, osiągnięciami zawodowymi (począwszy od ostatniego), wykształceniem, referencjami od poprzednich pracodawców.Comment
-
Owszem, pisałem. Po polsku i po angielsku. I odwrotnie - do mnie trafiają czasem "podania o pracę" z "życiorysami literackimi" w stylu "urodziłem się dnia.... szkołę podstawową ukończyłem.... Po zdaniu matury dostałem się...." No i takie wypracowania niestety nie rokują dobrze kanadydatowi - jeśli obok leżą poprawnie napisane CV od osób o porównywalnych kwalifikacjach.Comment
-
Hmm, rzeczywiście nie napisałem. Było to kilkanaście lat temu, kiedy nie wiedziałem, jak to ma wyglądać. Polakom to wtedy nie przeszkadzało - albo też nie wiedzieli, natomiast Angole byli na tyle mili, że zamiast wyrzucić mnie za drzwi kazali mi napisać poprawne CV (potem i tak z tej pracy niz nie wyszło)
Comment
-
żąleną napisał(a)
Ciekawe... Czy taki życiorys ma inne zastosowanie, niż literackie? Wysyłał kiedyś ktoś z was taki ciurkiem napisany życiorys do pracodawcy?Comment