Ile piw wypijacie? [dziennie, tygodniowo, miesięcznie?]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

pieczarek napisał(a)
    Przez dwa miesiące dzień w dzień pić ćwiartkę wódki, to juz naprawdę niemało.
    Gwoli ścisłości przez 3 i pół miesiąca. A wynik tworzą weekendy bo codziennie piję jedno/dwa piwa.
    Nawiasem mówiąc dla kogoś kto waży 150 kg (schudłem ostatnio) to 10 czy 15 piw dziennie to pestka
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

Latarnik napisał(a)
      ...dla kogoś kto waży 150 kg (schudłem ostatnio) to 10 czy 15 piw dziennie to pestka
      Naprawdę tak myślisz? Życzę zdrowia. Bardzo się przyda w takiej sytuacji.

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5030

Poczytaj trochę wcześniejszych postów a zobaczysz, że moje spożycie nie należy do najwyższych.
        A dzięki Bogu zdrowia mógłby mi niejeden pozazdrościć.
        P.S.
        Poza tym uważam, że takie uwagi "mozna by o Tobie powiedzieć, że jesteś uzależniony" na forum ludzi miłujących piwo są trochę nie na miejscu.
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

Comment

• pieczarek
          • 2001.06
          • 5011

Czemu nie na miejscu? Można być przecież piwnym alkoholikiem. Dolegliwość jest taka sama, jak bycie alkoholikiem wódczanym czy denaturowym. Tylko mniemanie o sobie nieco lepsze.

Comment

• Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

Chyba trochę mylisz pojęcia. Dla alkoholika alkohol pod jakąkolwiek postacią jest ważniejszy od wszystkiego, pracy, rodziny, przyjaciół itd. A jeśli piwo towarzyszy nam w życiu bez przesłaniania innych (patrz wyżej) rzeczy to nie możemy mówić o uzależnieniu. Chyba, że uzależnieniem nazwiemy chęć picia tylko DOBREGO piwa.

Comment

• pieczarek
              • 2001.06
              • 5011

Zapewne nie bardzo się rozumiemy.
              Twierdzę, że osoba, która wypija dziennie dwa litry piwa przez dłuższy okres czasu (dłużej niż przez te kilka miesięcy) ma podstawy aby się nad sobą zastanowić. Dwa litry piwa, to tyle samo co ćwiartka wódki. Dla organizmu to obojętne w jakiej postaci przyjmujesz tę dawkę alkoholu. Można mieć lepszą samoocenę, można pogardzać alkoholikami denutarutowymi, ale to nie zmienia faktu, że samemu jest się co najmniej zagrożonym. I tylko tyle chciałem napisać, bez żadnych osobistych wycieczek, docinków.

Comment

• zythum
                • 2001.08
                • 8305

Pieczarku i znowu trochę mylisz sprawy. Przeczytaj definicję alkoholizmu - nie ma ona nic wspólnego z ilością i częstotliwością wypijanego alkoholu. lakoholikiem może być ten kto MUSI wypić dziennie jedno piwo i bez tego nie może funkcjonować (i np.: aby zdobyć to piwo dokonuje kradzieży czy podobnej czynności bo MUSI je mieć) a z drugiej strony osoba która wypija dziennie 10 piw ale NIE musi tego robić alkoholikiem wcale nie jest.
                Przyjmując Twoje rozumienie alkoholizmu jakieś 80 procent dorosłej populacji Francuzów, Anglików, Włochów czy Czechów to alkoholicy bo wypijają dziennie spokojnie po 1-2 litry wina czy 2- 3 litry piwa dziennie. A Rosjan to spokojnie 100 procent to alkoholicy.
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5030

Chyba rzeczywiście się nie rozumiemy.
                  Ja nie twierdzę, że wypijam te piwa jedno po drugim by osiągnąć stan upojenia alkoholowego. Doba ma 24 godziny a alkohol z jednego piwa jest metabolizowany przez 2 godziny.
                  W statystyce wygląda to imponująco (2 litry na dobę) ale w rzeczywistości pokusiłbym się raczej o stwierdzenie, że taka ilość piwa pita z umiarem przez cały dzień ma korzystne działanie zdrowotne, o czym zapewne wiesz.
                  P.S.
                  Wypiję Twoje zdrowie Irlandzkim Mocnym

Comment

• pieczarek
                    • 2001.06
                    • 5011

Zythum, jeśli na statystycznego Czecha wypada mniej niż 200 litrów piwa rocznie ( a tyle faktycznie wypada), to wypija on (cały czas statystycznie) tylko jedną butelkę dziennie. A więc w granicach zalecanych nawet przez część lekarzy. Gdyby 80% dorosłej populacji Czechów wypijało po 2-3 litry piwa dziennie, to średnie spożycie wynosiłoby co najmniej 700 litrów na twarz. Matematyka (szczególnie przy takich prostych rachunkach) jest nieubłagana.
                    Średnie spożycie czystego spirytusu na głowę zachodniego Europejczyka waha się od 7 do 11 litrów rocznie. Daje to 40 do 70 ml 40% wódki dziennie, albo 130 do 250 ml wina, albo od 0,4 do 0,6 litra piwa. Jest to więc 1/6 do niecałej 1/3 z przytaczanej przeze mnie ćwiartki wódki dziennie. Zythum, naprawdę zastanawiam się czy Ty masz tak ogromne kłopoty z podstawami rachunków, czy sobie robisz ze mnie jaja. A może to ja popełniam gdzieś błąd w rachunkach - wskażcie go proszę. Jak zwykle, chętnie odszczekam (co mi sie już na tym forum parę razy zdarzało).

Tłumaczenie sobie, że piję, bo lubię (chodzi tu o te nasze 2 litry piwa dziennie) jest typowe dla samooszukiwania się alkoholików w pierwszych stadiach choroby. I to rozkoszne złudzenie, że przecież w każdej chwili mogę przestać.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23926

widzę że PieczarkoLep nadal działa znakomicie...
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ArturŁ
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.11
                        • 374

W tygodniu wypijam około 10 piw.Około bo czasami są to 4 piwa,a czasami 14.

Comment

• Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palko
                          Czy jestem alkocholikiem? (...)
                          Nie jesteś.

Comment

• zythum
                            • 2001.08
                            • 8305

Jesteś - za dwa tygodnie bedziesz pił tylko mocne browce a za chwilę denaturat. My pijemy tylko jedno piwko tygodniowo wspólnie przez słomkę
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Rolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                              Jesteś (...)
                              Alkocholikiem? Na pewno nie.

Comment

• Ahumba
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palko
                                Czy jestem alkocholikiem?
                                Alkocholikiem to na pewno nie, najwyżej alkoholikiem.

A tak na poważnie, to nie ilość jest ważna. Jeśli bez problemu możesz na dzień, dwa "zapomnieć" o piwie, to problemu jeszcze nie ma.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X