To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Ale chyba się ze mną zgodzicie że obecnie młodzi ludzie -dzieci inaczej spędzają czas po zajęciach szkolnych, ja mam przynajmniej takie odczucia, kiedyś np. po zajęciach w zimę szło się na sanki, teraz moja osiedlowa górka "świeci pustką"
Latem bądź wiosną szło się grać w piłkę,
teraz dzieci mają programy z bajkami 24h,
komputery,
i skrzywienie kręgosłupa występujące u 90% młodej populacji bo na lekcjach wf nauczyciel rzuca piłkę i idzie czytać gazetę.
Ogłonie jest to bardzo złożony problem i można by o nim wiele napisać.
Originally posted by talrasha Ale chyba się ze mną zgodzicie że obecnie młodzi ludzie -dzieci inaczej spędzają czas po zajęciach szkolnych, ja mam przynajmniej takie odczucia, kiedyś np. po zajęciach w zimę szło się na sanki, teraz moja osiedlowa górka "świeci pustką"
Latem bądź wiosną szło się grać w piłkę,
teraz dzieci mają programy z bajkami 24h,
komputery,
i skrzywienie kręgosłupa występujące u 90% młodej populacji bo na lekcjach wf nauczyciel rzuca piłkę i idzie czytać gazetę.
Ogłonie jest to bardzo złożony problem i można by o nim wiele napisać.
Masz całkowitą rację. Ja aż się dziwię chłopakom po 16 lat, nic cały dzień nie robią tylko stoją w sobotę pod klatką, palą papierosy i to jest ich zajęcie. Nigdy tego nie zroumiem, jest tyle cikawych rzeczy do zrobienia, szczególnie jak jest się młodym.
Uważam, że powinieneś być z tego powodu zadowolonym bo kultura fizyczna moim zdaniem to nie tylko sport, ćwiczenia, ale przede wszystkim kształtowanie umysłu młodego człowieka poprzez zdrową rywalizację.
Według mnie zdrową rywalizację można z młodych ludzi wykrzesać, a to, że przychodzi nauczyciel i bierze gazetę "olewając" młodych ludzi na pewno pozytywnie na nich nie wpływa, niejako daje im przykład by się nie sznowali wzajemnie.
Uprawianie sportów na siłę odnosi moim zdanie odwrotny skutek.
Jak mam ochotę na sport to biorę rower albo plecak i w góry.
natomiast 45min pseudo sportu z młotem który ma przerost ambicji i wydaje mu się że w tym czasie bez rozgrzewki będziemy pobijać rekord świata w skoku w dal, a drugi z kolei widzi w nas podporę reprezentacji w piłce nożnej i wydaje mu sie że to on wie wszystko lepiej.
i proszę sprecyzuj termin "zdrowa rywalizacja"
bo dla mnie rywalizacja pod każdym względem wydaje się nie zdrowa.
odnosnie skrzywień kręgosłupa od siedzenia to wolałbym aby moja latorośl siedziała przed komputerem i krzywiła kręgosłup niż w wieku 15lat leżała naćpana pod ławką z powodu "zdrowej rywalizacji" kto sobie wiekszą porcje zaaplikuje.
Kiedyś chociaż jeszcze działaly SKS-y i kluby sportowe nawet w małych miejscowościach. A teraz to szkoda gadać
Z podstawówki najmilej wspominam SKKT(szkolny klub krajoznawczo turystyczny)
dzięki temu złapałem bakcyla gór
ale najważniejsze to jest to że prowadził go gość któremu za to nie płacili!!!. prawdziwy pasjonat. Facet przez kilka lat nie miał ani jednego wolnego weekendu bo razem z małą grupą zafascynowanych górami dzieci gonił to tu to tam.
i wierzcie mi że jego poświęcenie nie poszło na marne.
Pomimo tylu lat prawie co roku spotykamy się wszyscy na królowej beskidów "Babiej Górze" i wspominamy tamte dzieje.
Comment