Zythum potrafiłby przemycić akcenty polityczne (antykapitalistyczne) nawet do tematu "przy budyniu o kisielu"
Muzyka przy piwku
Collapse
X
-
Naprawdę nie miałem tym razem takiego zamiaru. Po prostu Guma to mój ulubiony kawałek i akurat go słuchałem i napisałem. Może trudno w to uwierzyć ale tak było tym razem. To był szalony wieczór z najlepszą muzyką jaka powstała kiedykolwiek
Co ja poradzę, że takie są teksty zespołów które słuchamLast edited by zythum; 2005-06-27, 08:08.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Usunęłam parę postów na życzenie Zythuma, ale część zostawiłam, bo by odpowiedź Arcego nie trzymała się kupy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaUsunęłam parę postów na życzenie Zythuma, ale część zostawiłam, bo by odpowiedź Arcego nie trzymała się kupy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum(...)zanim Budzyński oszalał i stał się fanatykiem katolickim (...)Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Kilka dni temu pokazli w TV program o zeszłorocznym "Castle Party" w Bolkowie, gdzie Budzyński i Armia pokazali się z tej "starszej" strony, wliczając kawałki Siekiery.
Co by nie mówić odbiegali trochę klimatem od innych wykonawców na tym festiwalu
Comment
-
-
Ostatnio moja przyjaciółka zabrała mnie na koncert Lao Che, powiem Wam że niechetnie tam poszedłem ale jak sie już skończył, byłem jedną z osób, które najgłośniej skandowały: Lao Che! Lao Che! Lao Che! Jak dla mnie rewelacja. Od jakiegoś czasu (3, moze 4 tygodne ) tylko ta płytka jest w mojej wieży i tylko to leci z głośników
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CocobangoOstatnio moja przyjaciółka zabrała mnie na koncert Lao Che, powiem Wam że niechetnie tam poszedłem ale jak sie już skończył, byłem jedną z osób, które najgłośniej skandowały: Lao Che! Lao Che! Lao Che! Jak dla mnie rewelacja. Od jakiegoś czasu (3, moze 4 tygodne ) tylko ta płytka jest w mojej wieży i tylko to leci z głośników
A co to za muzyka? "Powstanie Warszawskie" to druga płyta zespołu (pierwszą były "Gusła", oparte na wierzeniach i legendach słowiańskich) i jak sama nazwa wskazuje, opowiada o dramatycznych dziejach powstania. Co najważniejsze, robi to jednak bez zwykłego w takich przypadkach, nadmiernego patosu. Zespół oddaje hołd powstaniu, tworząc w efekcie swoiste słuchowisko, którego należy raczej słuchać w całości. Płyta bardzo eklekyczna - dość swobody miszmasz stylistyczny, zahaczający nawet o reggae i sabbathowe riffy, (prawie) wszystko zagrane z żywiołową, punkową energią. Warstwa słowna wzbogacona mnóstwem cytatów: sample z generała Sikorskiego, fragmenty piosenek wojennej Warszawy, cytaty z literatury (Baczyński), urywki słowne z klasyki muzycznej zespołu (głównie punkowej: Izrael, Siekiera, KSU, ale też Chłopcy z Placu Broni). Dla mnie polska płyta roku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CocobangoNo to masz czego żałować, w Stereo promowali Powstanie Warszawskie. Zespół przesyłał w niesamowitą porcję energii, a kawałki zagrane były nieco bardziej punkowo niż na płycie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse[...]No i zapewne narażę się miłośnikom Blur, ale uważam, że to co Damon Albarn robi w Gorillaz, przebija BlurLast edited by yendras; 2005-06-29, 11:17.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendrasNo być może, ale siła Blur to przecież nie tylko Albarn, ale również "druciane" riffy Coxona na telecasterze.
Comment
-
-
ja ostatnio nakręcam się na Mars Volta.... spora dawka psychedelic-prog rocka na gorące miesiące...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseTo jest rewelacja! (...) Zespół oddaje hołd powstaniu, tworząc w efekcie swoiste słuchowisko, którego należy raczej słuchać w całości. (...) Dla mnie polska płyta roku!
Zespół dedykuje te płytę Warszawie Sierpnia'44.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment