Muzyka przy piwku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie Wyświetlenie odpowiedzi
    Kończąc temat grunge'u. Mudhoney - Berlin 1988. Zaskakująco dobra jakość.
    http://www.youtube.com/watch?v=Gx39OcJzFRE
    Wrzuciłem sobie płytkę "Superfuzz Bigmuff", z którego pochodzi ten utwór i jeszcze jedna "perełka", której nie można pominąć

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Ponieważ jutro fajny koncert The Dreadnougths, to...sobie posłuchałem zespołów grających przed...Bombat Belus i Troty. Są świetne. Pierwszy to punk/rockabilly z odjazdowym tekstem, drugi to miks punk/folk/miejski folk.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

Byłem kiedyś na koncercie The Dreadnoughts, perkusista w pewnym momencie chwycił bęben, wpadł w młyn i nie przestając rytmicznie bębnić bawił się z publicznością... Świetny koncert

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

Kiedyś na fali zainteresowania grungem kupiłem sobie nawet kasetę Mudhoney z wydawnictwa Takt za jedyne kilkanaście tysięcy złotych - albo nawet dwadzieścia - ale jakoś mnie nie wciągnęła. Podobnie jak zapodane przez was kawałki, ale jestem uparty, pogrzebałem jeszcze trochę i znalazłem coś, co mi weszło: http://www.youtube.com/watch?v=BMuLYVOqFNQ Fajna energia, fajny brudek.

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Pogrzebałem jeszcze i jeszcze i...

trafiłem na parę nazw z drugiej strony kuli ziemskiej, tam gdzie chodzą do góry nogami.

Na początek Lubricated Goat. Jeśli sama nazwa was nie zachęci, to nadmienię, że w poniższym filmie występują z dyndającymi fiutami w telewizji. Lepiej? Wiedziałem, pedały...

Jest również klip z tym samym kawałkiem w miejscu niezbyt bliskim moim zapatrywaniom, ale doceniam inwencję perkusisty.

Tu kawałek z wciągającym, hipnotycznym riffem: http://www.youtube.com/watch?v=H3mwQ1I5n-4

A teraz druga grupa, Beasts of Bourbon. Kawał soczystego, podszytego bluesem rocka tu http://www.youtube.com/watch?v=V8heYsbpXhA i tu http://www.youtube.com/watch?v=-vfCDpicNr8.

A tu już stuprocentowy blues z tekstem jak z Dr. Huckenbusha, tytuł mówi wszystko (Cocksucker Blues): http://www.youtube.com/watch?v=AkvAjr1vaCE Wokal moim zdaniem obłędny, gitara też rzęzi przepięknie.

Comment

• iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.08
              • 6717

Pewnie to nie w tym temacie, ale nie znalazłem innego, choć może i jakiś związek się znajdzie...

Filmik z I finału WOŚP-u - z 1992 roku - 2 minuta - Jan Pospieszalski jako basista a nie prawicowy rezydent TVP:

P.S. Z grubsza znam powody metamorfozy Pana J.P. i bynajmniej nie ironizuję a nawet szczerze współczuję
              P.S.2 Materiał jest tak zgrzebny jak nostalgiczny - tak to było, o czym (znaczy o tej przaśności i bylejakości nie tylko telewizyjnej) zdaje się bardzo szybko zapomnieliśmy - zmiany były bardzo szybkie i oczywiste...
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• iron
                • 2002.08
                • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                Pewnie to nie w tym temacie, ale nie znalazłem innego, choć może i jakiś związek się znajdzie...

Filmik z I finału WOŚP-u - z 1992 roku - 2 minuta - Jan Pospieszalski jako basista a nie prawicowy rezydent TVP:

P.S. Z grubsza znam powody metamorfozy Pana J.P. i bynajmniej nie ironizuję a nawet szczerze współczuję
                P.S.2 Materiał jest tak zgrzebny jak nostalgiczny - tak to było, o czym (znaczy o tej przaśności i bylejakości nie tylko telewizyjnej) zdaje się bardzo szybko zapomnieliśmy - zmiany były bardzo szybkie i oczywiste...
                Mała errata - oczywiście I finał WOŚP był w 1993 roku...
                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• DariuszSawicki
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2012.08
                  • 2869

Dziś oficjalnie ukazuje się składanka Marka Lanegana-Has God Seen My Shadow? An Anthology 1989-2011.
                  2 dyski, 32 utwory. Drugi dysk to utwory niepublikowane lub w innych wersjach.
                  44 strony książeczka.
                  Muszę mieć te wydawnictwo!

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Comment

• JAckson
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

Tak sobie przeglądam przypadkiem zestawienie 10 najlepszych riffów metalowych lat 2000 wg kogoś tam (choć zazwyczaj tego nie robię, bo mnie takie zestawienia w niczym nie pomagają), i moim zdaniem wygrywa tutaj TOOL i w zasadzie jako jedyny utwór mi sie podoba. Potem długo nic, a dalej Meshuggah, może High on Fire (co to jest? Metal w starym stylu, ale wciąga). A taki Lamb of God to normalna kopia Slayera.

Wśród zestawień Loudwire znalazła się lista 10 charakterystycznych riffów, które zwróciły uwagę metalowego świata w pierwszej dekadzie XXI wieku. Prezentujemy je poniżej i na kolejnych podstronach. A jakie są wasze ulubione riffy z tego okresu? 10. Godsmack – „Awake”
                    Last edited by JAckson; 2014-01-15, 20:06.
                    MM961
                    4:-)

Comment

• JAckson
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                      Pogrzebałem jeszcze i jeszcze i...

trafiłem na parę nazw z drugiej strony kuli ziemskiej, tam gdzie chodzą do góry nogami.

Na początek Lubricated Goat. (...)

A teraz druga grupa, Beasts of Bourbon. (...).
                      Ja dla mnie to Beasts of Bourbon daje radę. Joe Perry na basie?
                      MM961

Comment

• iron
                        • 2002.08
                        • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tak sobie przeglądam przypadkiem zestawienie 10 najlepszych riffów metalowych lat 2000 wg kogoś tam (choć zazwyczaj tego nie robię, bo mnie takie zestawienia w niczym nie pomagają), i moim zdaniem wygrywa tutaj TOOL i w zasadzie jako jedyny utwór mi sie podoba. Potem długo nic, a dalej Meshuggah, może High on Fire (co to jest? Metal w starym stylu, ale wciąga). A taki Lamb of God to normalna kopia Slayera.

http://topguitar.pl/artysci/artysci-...0-wg-loudwire/
                        To zestawienie jest do pragęby

Tool to zespół oparty na genialnym transowym basie - wiec chyba chodziło o riff basowy

Nie chce mi się szperać o tej porze w płytach, ale chyba były o wiele lepsze riffy niż te wymienione...
                        Last edited by iron; 2014-01-16, 01:28.
                        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• iron
                          • 2002.08
                          • 6717

Wracając do zestawienia, to zwycięski Mastodon w latach które podlegały ocenie stworzył lepszy riff:
                          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• WojciechT
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2012.09
                            • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                            To zestawienie jest do pragęby

Tool to zespół oparty na genialnym transowym basie - wiec chyba chodziło o riff basowy

.
                            Byłem kiedyś na koncercie Toola i mało nie zasnąłem. Nudne to przeokrutnie.

Comment

• JAckson
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ale ta nuda ma sporą głębię. Na koncercie jeszcze nie byłem.
                              MM961

Comment

• robox
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.11
                                • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                                Trudno mi w to uwierzyć, ale nie mogę nic powiedzieć, gdyż Toola na żywo nie widziałem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X