Muzyka przy piwku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• JasnyPiorun
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KlossJ23 Wyświetlenie odpowiedzi
    A wspomniałem o tych dwóch kapelach aby dać słuszny odpór twierdzeniu jakoby Polakom "polskie kojarzy się z szajsem". Otóż nieprawa, wystarczy czynić hałas na profesjonalnym poziomie a tysiące mrocznych gimnazjalistów będzie dumnie paradować w koszulkach z napisem Behemoth zupełnie nie bacząc na narodowość ulubionych ulubieńców.
    Właściwie to jakie jest twoje zdanie w kwestii, że ktoś może nie lubić polskiej muzyki?
    Jakbyś mógł tak w skrócie?

Leave a comment:

• KlossJ23
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
    Lol, bo zajebistosc kapel mierzą rankingi popularności
    A czy ja wspomniałem choćby słowem o jakiejkolwiek zayebistości (cokolwiek to znaczy)? Prywatnie nie lubię Vadera a i za Behemothem nie przepadam, ale obiektywnie stwierdzam ze jedno i drugie gra i charczy bez zarzutu pod względem technicznym a ich wytwory zawierają w sobie wystarczającą dozę oryginalności aby zdobyć uznanie publiki. I to na tyle licznej aby widzieć tłumy na ich koncertach w dowolnym (niemal) kraju świata a sprzedane płyty liczyć w setkach tysięcy egzemplarzy. A wspomniałem o tych dwóch kapelach aby dać słuszny odpór twierdzeniu jakoby Polakom "polskie kojarzy się z szajsem". Otóż nieprawa, wystarczy czynić hałas na profesjonalnym poziomie a tysiące mrocznych gimnazjalistów będzie dumnie paradować w koszulkach z napisem Behemoth zupełnie nie bacząc na narodowość ulubionych ulubieńców.
    [/QUOTE]Behemoty i vadery to komera, kindery tego słuchają.[/QUOTE]. Nie wiem kto tego słucha, ważne że słuchaczy jest ich wystarczająco dużo aby zapełniali sale koncertowe i kupowali płyty. Bo granie muzyki za której słuchanie mało kto jest skłonny zapłacić ma taki mniej więcej sens jak warzenie piwa które mało kto chce kupić

Leave a comment:

• Areh
    replied
    No to jako kinder pod 40 zapodam jeden z moich ulubionych kawałków Behemotha.

Leave a comment:

• tristan_tzara
    replied
    Lol, bo zajebistosc kapel mierzą rankingi popularności gdyby iść tym torem to najlepszą muzykę robi pharel, najlepsze piwo to zubr a najlepszy film to transformersy
    Wymieniłem zespoły cenione zagranicą które prezentują światowy poziom i wyznaczają kierunki. A są w rankingach, tylko tych z klimatu, nie jakiś popowych. Zainteresuj się to odkryjesz. Behemoty i vadery to komera, kindery tego słuchają.

Leave a comment:

• KlossJ23
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
    Haha, Behemoth, Vader i to wszystko. Widać że siedzisz w muzyce W ogóle za granicą nie są znani Skalpel, Zbigniew Karkowski(już niestety nie żyje), Mgła, Suffering Mind Stara Rzeka [...] Decapitated [...]
    Być może dla ciebie synonimem kariery muzycznej polskiego wykonawcy i dowodem uznania międzynarodowej publiczności jest, jak za prylu, zagranie na jakiejś tam zagranicznej trasie koncertowej- a ja zapytam: które miejsce na liście Billboardu zajęła ostatnia płyta Starej Rzeki? Ile kapel (i jakie) zagrają jako supporty na amerykańskiej trasie Suffering Mind? W jakich zagranicznych plebiscytach na najlepsza płytę roku w swoim gatunku muzycznym pojawiła się, choćby w pierwszej 10tce, ostatnia płyta Skalpela ?
    W przypadku Behemotha i Vadera odpowiedzieć na podobne pytania jest śmieszne łatwo i to bez używania liczby "zero"
    Last edited by KlossJ23; 2015-02-19, 21:57.

Leave a comment:

• tristan_tzara
    replied
    Haha, Behemoth, Vader i to wszystko. Widać że siedzisz w muzyce W ogóle za granicą nie są znani Skalpel, Zbigniew Karkowski(już niestety nie żyje), Mgła, Suffering Mind(w tym roku trasa po usa), Stara Rzeka a Decapitated to już w ogóle znane tylko w Krośnie. A to tylko zespoły które na szybko wypisalem.

Leave a comment:

• KlossJ23
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JasnyPiorun Wyświetlenie odpowiedzi
    Ludzie wolą zagraniczny świat, bo wydaje on się być lepszy. Wolą zachodnie produkty, bo polskie kojarzą się z szajsem.
    A nie prościej spojrzeć prawdzie w oczy i zauważyć, że muzyka produkowana przez naszych kochanych szansonistów i szansonistki jest generalnie do dupy? Wtórna, sztampowa, warsztatowo też słabiutko... A ci nieliczni rodacy którzy wysilili się na oryginalność i opanowali warsztat na poziomie godnym zawodowców są słuchani i doceniani w kraju tak samo chętnie jak w Nowej Zelandii, na Jamajce czy w US of A. Przykłady, nieliczne wprawdzie, są znane: Behemoth, Vader... więcej nie pamiętam.

Leave a comment:

• WojciechT
    replied
    To ja polecam zespół mojego znajomego, wczoraj byłem na ich koncercie, świetna zabawa. Taka poezja śpiewana, więc może się kojarzyć z wyciagniętymi swetrami i pomieszczeniami zadymionymi papierosami palonymi przez życiowych przegrywów, ale muzyka naprawdę zacna.

Leave a comment:

• JasnyPiorun
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meszek0009 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam, zaglądam tu od jakiegoś czasu, ale pierwszy raz się odezwę, po tych patriotycznych pieśniach naszło mnie na wyładowanie swojej frustracji. Otóż należę jeszcze do obecnego "młodego pokolenia", mam 20 lat i jak rozmawiam z ludźmi o muzyce to często spotykam się z takim czymś, że wszystko pięknie, gadka się klei, widzę, że ktoś ma dobry gust, jest o czym podyskutować, ale jak zadaję pytanie typu "A kojarzysz może Lecha Janerkę/Kult/Możdżera/Luxtorpedę/Łonę/(wstawcie sobie dowolnego polskiego muzyka od Chopina po Dodę)" to słyszę "aaaa nie, ja nie słucham polskiej muzyki" ... Kiedy próbuję drążyć temat i dopytuję czemu, czy chodzi o język, że szeleszczący, czy uważa, że nie ma dobrych muzyków w Polsce, czy o co chodzi, to z reguły dostaję jakieś odpowiedzi pokroju "aaa nie, jakoś tak po prostu". I co gorsza taka sytuacja jest nagminna ! Nie lubią polskiej muzyki, bo ... jest polska ?
    Chyba domyślam się powodów tej sytuacji Na chwilę obecną widzę jeden.

Ludzie wolą zagraniczny świat, bo wydaje on się być lepszy. Wolą zachodnie produkty, bo polskie kojarzą się z szajsem. W pewnym sensie ich rozumiem. Polska jest krajem słabo rozwiniętym w porównaniu do zachodu, ludzie mają to wpojone od czasów komuny.
    Natomiast nie zdają sobie sprawy, że ta sytuacja nie tyczy się muzyki.
    Bo akurat muzycznie nasz kraj oferuje bardzo dużo ciekawych projektów z różnych stylów muzycznych.
    Choć też nie ze wszystkich, bo np. w stylu Dance nie kojarzę żadnego polskiego zespołu na wysokim poziomie. Chyba by trzeba było coś z disco polo wybierać. Styl Dark Wave też nie wiem czy w Polsce istnieje.
    Poza tym, ludzie, którzy nie wiedzą, że w Polsce jest dużo fajnej muzy to są prawdopodobnie ludzie, którzy się po prostu muzyką nie interesują.
    Jeśli ktoś szuka/czyta/śledzi rynek muzyczny to na pewno i w polskim znajdzie coś dla siebie.

Leave a comment:

• DariuszSawicki
    replied
    14 lutego to dla mnie żadne walentynki, tylko urodziny pana redaktora Piotra Kaczkowskiego.
    Jeśli ktoś nawet jest średnio rozgarnięty w muzyce rockowej to wie o co chodzi.
    Ja pana Piotra podziwiam za autentyczną miłość do muzyki i to '' różnej i różniastej''.
    Parę lat temu pan Kaczkowski miał poważne problemy ze zdrowiem, dziś dzięki Bogu jest lepiej i możemy słuchać pana Piotra w środowej audycji W tonacji Trójki oraz w kultowym, najważniejszym Minimaxie obecnie rotacyjnie prowadzonym z też świetnym Leszkiem Adamczykiem w niedzielę po 22-ej w radiowej Trójce.
    Panu Piotrowi życzę tylko jednego, bo wszystko inne ma: dużo zdrowia.
    Ja bardzo przeżyłem kiedyś śmierć dwóch innych redaktorów, Tomasza Beksińskiego i Janusza Kosińskiego (Odkurzone Przeboje). Obym więcej czegoś takiego nie doczekał.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

A skoro wspomniałem na wstępnie coś o walentynkach to ja mam tylko jedno skojarzenie i jest to ten nieśmiertelny, wręcz pomnikowy utwór...

Leave a comment:

• tristan_tzara
    replied
    Co do dobre niepolskiej muzyki. Ostatnio w samochodzie mocno męczę Sunny Day in Glasgow. Szczególnie ten numer:

Bardzo lajtowo, przebojowo ale i innowacyjnie. No i słodkie jak kilo aspartamu

Leave a comment:

• meszek0009
    replied
    Ranking rzeczywiście zacny, ale chodzi mi o samo podejście ludzi, potrafią wymienić jakieś alternatywne, niszowe zespoły z małej wioski w Norwegii, grające tamtejszy folk, o których istnieniu wie 20 osób łącznie z muzykami, ale żeby zobaczyć co to właśnie wymienione The Kurws (za którymi osobiście nie przepadam), czy cokolwiek innego, to już ciężko...

Leave a comment:

• tristan_tzara
    replied
    Warto znać to co teraz się w polsce dzieje. Jeśli ktoś się nie orientuję to takie rankingi pomagają. Bo jeśli bym usłyszał czy słucham jamerki/kultu/lony/lukstorpedy to też bym tak odpowiedział że nie, tyle że potrafilbym uargumentowac
    A polska muzyka podbija świat. Wystarczy wymienić choćby skalpel, stara rzeka, Thaw, the kurws.

Leave a comment:

• meszek0009
    replied
    Ech, krytycy krytycy ! Jakoś nigdy nie starałem się sugerować jakimikolwiek rankingami, chociaż większość z tego zestawienia znam. Wypisałem tych, którzy mi pierwsi wlecieli do głowy, a wrzuciłem utwory, których słucham w ostatnim czasie.

Leave a comment:

• tristan_tzara
    replied
    Akurat wymenione to tacy średni reprezentanci polskiej muzyki, ale obecnie robi się całkiem dobre rzeczy. Tutaj np ranking na zeszły rok:

Leave a comment:

Przetwarzanie...
X