Witam, zaglądam tu od jakiegoś czasu, ale pierwszy raz się odezwę, po tych patriotycznych pieśniach naszło mnie na wyładowanie swojej frustracji. Otóż należę jeszcze do obecnego "młodego pokolenia", mam 20 lat i jak rozmawiam z ludźmi o muzyce to często spotykam się z takim czymś, że wszystko pięknie, gadka się klei, widzę, że ktoś ma dobry gust, jest o czym podyskutować, ale jak zadaję pytanie typu "A kojarzysz może Lecha Janerkę/Kult/Możdżera/Luxtorpedę/Łonę/(wstawcie sobie dowolnego polskiego muzyka od Chopina po Dodę)" to słyszę "aaaa nie, ja nie słucham polskiej muzyki" ... Kiedy próbuję drążyć temat i dopytuję czemu, czy chodzi o język, że szeleszczący, czy uważa, że nie ma dobrych muzyków w Polsce, czy o co chodzi, to z reguły dostaję jakieś odpowiedzi pokroju "aaa nie, jakoś tak po prostu". I co gorsza taka sytuacja jest nagminna ! Nie lubią polskiej muzyki, bo ... jest polska ? No kurwa mać . Naprawdę mamy wspaniałych muzyków, tylko czasem trzeba poświęcić chwilę, żeby ich odnaleźć. Echh, staram się z tym walczyć, ale lekko nie ma . Tak więc, jako że się wyładowałem, to wrzucę może wywołanego wcześniej Lecha, bo ostatnimi czasy na nowo odkrywam jego muzykę, a ta piosenka towarzyszyła mi w te święta :
Ps. Tak jak z ogólnie pojętego rapu/hip - hopu zawsze tolerowałem pojedynczych muzyków, tak ostatnio nie schodzi z głośników Łona i Webber ! No warsztatowo i tekstowo mistrzostwo dla mnie, także coś popularnego :
i coś o utrapieniu forów, nawet takich jak to (chociaż we wszelakich messengerach sam popełniam ten językowy grzech, jednak przy jakichkolwiek postach, gdziekolwiek, staram się pamiętać o ąę ) :
Muzyka przy piwku
Collapse
X
-
Spłakałem się. Nigdy nie przeboleję tego, co się zaczęło w '39. Choć bez tego nie urodziłbym się w Warszawie, bo dziadkowie od strony ojca pochodzą z dzisiejszej Ukrainy i Białorusi. Via Wrocław tu trafiłem, razem z poniemieckimi cegłami. Plus Podlasie do kompletu, jestem chyba uosobieniem polskości, dobrze mi z tym.
Leave a comment:
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziStaaareLast edited by WojciechT; 2015-01-17, 14:55.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziA o nowym szale wprost z kraju kwitnącej wiśni już słyszeli?
https://www.youtube.com/watch?v=WIKqgE4BwAY
Jak ktoś lubi zimne klimaty to KVB nie zejdzie z głośników przez długi czas.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedziWybacz, ale Dezerter, Deuter, Xenna, Siekiera, Armia, Moskwa - to było słabe
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziPróbowałem dojść, ale nie dojszłem. Z jakiej? Ja się zatrzymałem na sportówkach i przygodówkach.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziJohn the Revelator (jak mówią Internety, klasyk gospel) https://www.youtube.com/watch?v=LOm3BzVjvGQ
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziO, to ciekawe jest kompozycyjnie, wokalnie i tekstowo, połączenie w punku rzadkie.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Szkoda, że zespół już nie istnieje, nie udało mi się zaliczyć żadnego ich koncertu.
A co powiesz na to, punk z solówkami gitarowymi? Ekipa z moich rejonów, nawet śpiewali piosenkę o Górniku Zabrze.
Nawet gdzieś mi się wala w szafie ta płyta, pewnie teraz mocno zakurzona. No i masa wspomnień, kiedyś mało zębów nie straciłem, idąc na koncert tej kapeli - bo na głowie miałem ponad półmetrowe pióra, co się nie spodobało kilku łysym nie-kolegom
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziSory, ale bieda te punki. Muzycznie pl punk z lat 80 był dosyć słaby, może z wyjątkiem zimnej/nowej fali(a przecież w takim UK grało juz wtedy discharge, amebix, doom). Chodzi mi o samą muzyke, nie teksty. Lepiej się zrobiło jak upowszechnil się crust i hc/p. Jedynie nieliczne przypadki były ciekawe, np Smar SW albumem Samobójstwo naprawdę niszczyło. Lata 90 w ogóle ruszyły mocno scenę: Infekcja, Homomilitia, Piekło Kobiet, Apatia. Takie moje zdaniePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedziWybacz, ale Dezerter, Deuter, Xenna, Siekiera, Armia, Moskwa - to było słabe
Leave a comment:
-
-
Wybacz, ale Dezerter, Deuter, Xenna, Siekiera, Armia, Moskwa - to było słabeLast edited by jacekwerner; 2015-01-11, 12:03.
Leave a comment:
-
-
Sory, ale bieda te punki. Muzycznie pl punk z lat 80 był dosyć słaby, może z wyjątkiem zimnej/nowej fali(a przecież w takim UK grało juz wtedy discharge, amebix, doom). Chodzi mi o samą muzyke, nie teksty. Lepiej się zrobiło jak upowszechnil się crust i hc/p. Jedynie nieliczne przypadki były ciekawe, np Smar SW albumem Samobójstwo naprawdę niszczyło. Lata 90 w ogóle ruszyły mocno scenę: Infekcja, Homomilitia, Piekło Kobiet, Apatia. Takie moje zdanie
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Areh Wyświetlenie odpowiedziTo ja coś ze swojego podwórka. Melodyjny Death Metal z patriotycznymi tekstami:
WARDUST - Strażnik
WARDUST - Westerplatte
Leave a comment:
-
-
To ja coś ze swojego podwórka. Melodyjny Death Metal z patriotycznymi tekstami:
WARDUST - Strażnik
WARDUST - Westerplatte
Leave a comment:
-
Leave a comment: