To że głośno krzyczysz nie znaczy że dużo wiesz. Jeśli o muzykę etniczna polską czyli ludową to właśnie w Kazimierzu Dolnym na pewno usłyszysz profesjonalnych muzyków. To że większość z nich nie żyje z tej muzyki to inna sprawa. Oni żyją tą muzyką i na pewno grają ją na profesjonalnym poziomie. To że ty nigdy ich nie słyszałeś a wypowiadasz się o nich, do tego źle, świadczy o tobie. Polskich muzyków jest bardzo dużo znanych na świecie. Muzyka to nie tylko rock w różnych odmianach. Z drugiej strony jak posłucham utworów brylujących na różnych zagranicznych listach, to rzygać się chce.
Muzyka przy piwku
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong[...] większość z nich nie żyje z tej muzyki to inna sprawa. Oni żyją tą muzyką i na pewno grają ją na profesjonalnym poziomie.Comment
-
Ale można grać na profesjonalnym poziomie i z tego nie móc wyżyć. Dobrym przykładem jest Coil. Jeden z najważniejszych zespołów niezależnych, muzycy przyczynili się do powstania kilku gatunków myzycznych. Dorabiali jako dzwiekowcy na koncertach madonny. Naprawdę popularność i życie z muzyki nie są warunkami jej jakości. Dużo rodzajów muzyki nie jest dla każdego. Są polskie zespoły doceniane zagranicą, ale muzyka przez nich grana jest kierowana do specyficznego odbiorcy, nie mas.Comment
-
Wybacz, ale to jest podejście typu "jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić". Albo: najlepszym piwem w Polsce jest Żubr. O klasie muzyki nie świadczy jej popularność; ba! Mogę zaryzykować stwierdzenie, że popularność muzyki jest odwrotnie proporcjonalna do jej jakości (chociaż z pewnymi wyjątkami).Comment
-
-
Z pewnymi wyjątkami (niech zgadnę... sami wykonawcy ewentualnie ich rodziny mogą słuchać bez ryzyka obniżenia jakości?) To ja już pięknie dziękuję panom za dysputę, naprawdę dużo się z niej nauczyłem....Last edited by KlossJ23; 2015-02-23, 23:04.Comment
-
-
Comment
-
Ależ ja się wcale nie obraziłem... po prostu czytanie takich rzeczy jakie panowie wypisujecie w tym wątku przyprawia mnie o niekontrolowane skurcze przepony, a że właśnie piję piwo więc klawiatura w niebezpieczeństwieComment
-
Nie obraziles w taki razie, ale atak na chochoła przeprowadzony
Ok, kończę tę jałową rozmowę. Na zakończenie coś fajnego z polski.
Comment
-
Na zakończenie coś fajnego z polski.
http://youtu.be/qRg3on17WNELast edited by slavoy; 2015-02-24, 01:22.Dick Laurent is dead.Comment
-
Właśnie sobie od wczoraj słucham dwóch płyt które sobie zażyczyłem na prezent imieninowy - obie strasznie stare - z 1988 i 1989 roku - obie poznałem i pokochałem jako nastolatek...
I cóż jedna sie nieco zestarzała, druga mniej ale obie nadal wydaja się niezłe - choć może to już sentyment za młodością
Obie najpierw miałem nagrane na kasety z radia (ta co wg mnie sie mniej zestarzała była opatrzona po ostatnich dźwiekach komentarzem redaktora z "dwójki" słowami "bajkowy, bajkowy album" Obie później miałem na tym razem oryginalnych kasetach, ale do wczoraj brakowało ich na CD...
Czas na uchylenie rąbka tajemnicy.
Ta pierwsza, która się nieco zestarzała - ta z 1988 roku to Helloween "Keeper of the seven keys part 2"
Można powiedzieć, ze to europejscy prekursorzy power metalu (o dziwo z Niemiec ) - wtedy już w Ameryce świecił trumfy Queensryche, ale w Europie jeszcze nikt z takim rozmachem nie grał. Kiske co prawda jest parę razy na granicy wokalnej szarży, co Tate'owi raczej się nie zdarzało, ale i tak miło sie dziś słucha tej płyty.
Zaryzykuję twierdzenie, ze gdyby nie pierwsze trzy płyty Helloween (Walls of Jericho i dwa Keepery) to nie byłoby późniejszego melodyjnego Black Metalu spod znaku Therion czy Amon Amarth...
Ta druga "bajkowa" płyta to Rush "Presto" - ona nic się brzmieniowo nie zestarzała - to najlepsze "popowe" wcielenie Rush - nie ma tu żadnego zbędnego dźwięku, brzmienie jest znakomite, kompozycje zacne. Znowu zaryzykuję twierdzenie, ze to ponadczasowy album, no ale co mistrzowie to mistrzowie - mają wręcz obowiazek chociaż jeden taki w czasie swojej kariery wydaćLast edited by iron; 2015-02-26, 00:49.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Ten black metal Theriona i Amon Amarth to taki bardziej...piwny, i to chyba po niejednym piwie .
No to ja się dostroję: do piwa najlepiej pasuje moim zdaniem folk irlandzki albo skandynawski. Nie mam sił przeglądać całego wątku ale mam nadzieję że tego tu jeszcze nie było- irlandzcy Wikingowie z Wysp Owczych:
Comment
-
Dziś przelazłem pół Wrocławia z tym na uszach. I nie, nie jest to melodic BLACK
Dick Laurent is dead.Comment
-
Ej czepnę się trochę, mogę?
Black metal to nie gatunek...
Metal też nie.
To są style muzyczne wywodzące się z gatunku "rock".Comment
Comment