Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Ostatnio cały czas za mną chodził pewien krążek i nareszcie dopadł. Dzisiaj od południa słucham sobie klasycznej składanki "Dischord 1981". Na płycie zamieszczone są nagrania wielkich klasyków H/C-Punk. Minor Threat (założyciele ruchu Straight Edge-XXX), State Of Alert (pierwszy zespół Henrego Rollinsa), The Teen Idles (na gitarze grał Ian MacKaye- wokalista Fugazi) i Youth Brigade (absolutny klasyk H/C). Prawdziwa lekcja dobrego Old School'a.
Jak ja lubię niepoważną muzykę. Ciekawostka Dropsa: utwór 'Therapy' z gościnnym udziałem niejakiego Ozzy'ego Osbourne'a...
I te udziwnione gadki między utworami. Pewnie są śmieszne, ale weź je człowieku zrozum.
W projekcie (czteropłytowym już!) brali udział członkowie Suicidal Tendencies. Fragment tekstu z pierwszej płyty ST: they're fucking with me subliminally. Zwraca uwagę zestawienie plebejskiego 'fuck' (tłumaczenie zbędne) z łacińsko-wyszukanym 'subliminally' (przekaz podprogowy). Czyli tak jakby:
[umta umta]
robią mnie w ch...
pod-pro-go-wo
[umta umta]
Last edited by żąleną; 2005-02-19, 05:01.
Powód: musiałem cztery (słownie cztery) nawiasy kwadratowe wstawić
Ciekawa jest metamorfoza, jaką przeszedł ten zespół wraz z wokalistą. Od darcia mordy przy akompaniamencie gitarowego umcyk-umcyk do melodyczności i skomplikowanych aranżacji.
w marcu ma się ukazać nowy krążek Porcupine Tree "Deadwing"
Wpadł mi w łapki utwór "Shallow" z tej płyty! Mocna rzecz! W pierwszej chwili troszkę się zmieszałem, bo riff gitarowy melodyjny jakby rodem z Audioslave .........
Ale po przesłuchaniu całości już nie mogę się doczekać marca Uwielbiam to "jeżozwierzowe" brzmienie
Tori Amos "The Beekeeper". Muzyka piękna, subtelna, delikatna, momentami niepokojąca i porywająca. Kto Tori zna na pewno po nią sięgnie, a innym polecam przesłuchanie wieczorową porą przy dobrym grzańcu.
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Dla równowagi polecam Anal Stench "Red Revolution" - ostro i ciężko, techniczny death metal. W zespole grają panowie znani z Decapitated, Sceptic i Virgin Snach. Uwaga! Tylko dla miłośników takiego niszowego grania.
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Widywałem kiedyś w sklepach płyty tego zespołu i zawsze mnie frapowała nazwa. Przez lata zapominałem sprawdzić, co to takiego, aż w końcu sprawdziłem...
Comment