Godz. 15

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • And69
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 1487

szostak napisał(a)
    I takiego biskupiego Mikołaja pamiętam z czasów minionych, kiedy to ponoć kościół był dyskryminowany. Kiedy nastał obecny korupcjonizm, a kościół okazał się potężną władzą, Mikołaj zmienił strój na ten cocacolowy.
    To co pamiętasz to był dziadek mróz

Comment

• szostak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.02
      • 1176

To Dziadek Mróz był biskupem ?

Comment

• wlarut
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2002.02
        • 43

Raczej popem

Comment

• szostak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.02
          • 1176

Volkh napisał(a)
          Polecam bardzo fajny cykl na bodajże Planete
          A mi właśnie Planete w kablówce wykasowali Na pocieszenie dali National Geographic, więc zbytnio się nie awanturuję. Choć wolałbym i to i to. I to –

Comment

• ppns
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.10
            • 1737

szostak napisał(a)
            ...kiedy to ponoć kościół był dyskryminowany..
            Oj Szostak , przypomnij sobie stan wojenny !
            Nie pamiętasz , co wtedy znaczył np. ślub kościelny dziecka oficera wojska ? Nie jestem zwolennikiem o.Rydzyka , ale no , trochę obiektywizmu.
            piwoppns@wp.pl

Comment

• szostak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.02
              • 1176

ppns napisał(a)

Oj Szostak , przypomnij sobie stan wojenny !
              Nie pamiętasz , co wtedy znaczył np. ślub kościelny dziecka oficera wojska ? Nie jestem zwolennikiem o.Rydzyka , ale no , trochę obiektywizmu.
              Wiem co znaczył. Mój wujek był wojskowym w stopniu majora. Aby ochrzcić dzieci, jechał pół Polski do rodziny i w scisłej tajemnicy chrzcił je ksiądz zaprzyjaźniony z rodziną. Gdy przyszło do pierwszej komunii, było to samo; to zdarzenie ja osobiście pamiętam; również scisła tajemnica. Udało się, wszak mieszkaliśmy wtedy pod lasem, w odległości ok. 200 m od najbliższych zabudowań. A gdy jego córka wyjechała do Niemiec, i szefowie mieli o to pretensje, to wtedy zapytał, a na jakiej zasadzie wyjechali z Polski synowie gen. Jaroszewicza. I zapadła cisza.
              Ale z drugiej strony najwięcej nowych kościołów powstało w Posce w tych paskudnych latach osiemdziesiątych.

Comment

Przetwarzanie...
              X