EXPO

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

EXPO

Ciekaw jestem co sądzicie o wczorajszej sromotnej porażce naszej pięknej stolicy Dolnego Śląska, która to otrzymała całe 2 (słownie: dwa) na ponad osiemdziesiąt głosów.
    Nie chciałem się wypowiadać na ten temat wcześniej, bo nie chciałem wykrakać, ale moim skromnym zdaniem cały pomysł był niestety spalony od samego początku.
    Wrocław - cóż, piękne miasto, może i najpiękniejsze. Piękno jednak to nie wszystko. Pomysł był chybiony z trzech podstawowych powodów, z których wychodzą wszystkie inne:
    -mało kasy
    -jeszcze mniej kasy
    -całkowity brak kasy
    Polska to niestety biedny kraj, w dodatku z totalnie chotycznie zakręconą administracją. Nie ma pieniędzy dla takich rzeczy jak służba zdrowia, czy warszawskie metro, a znalazły by się ciężkie, ciężkie fundusze na Wrocław, którego samą infrastrukturę komunikacyjną trzeba by było zmodernizować od samych podstaw? Szczerze wątpię. Brak obwodnicy, straszące wszędzie wystające z asfaltu stare torowiska, przymus pchania się przez samo centrum, aby przejechać z jednej dzielnicy do drugiej, rozpadające się kamienice "trójkąta" - to tylko kilka przykładów, które ze spokojnym sercem może wymienić ktoś jak ja, znający do miasto od niedawna. Mieszkańcy chyba mogą wymieniać tego dużo, dużo więcej. Przy obecnym stanie funduszy państwa, i nie najlepszych rokowaniach na przyszłość, nie dało by się rady zrobić tego w te osiem lat. Poza tym myślę że w Polsce jak narazie jest góra ważniejszych wydatków niż organizaowanie światowej wystawy.
    Dick Laurent is dead.
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

A przepraszam, co to takiego jest Wrocław?
    Takie pytanie mogła zadać co najmniej połowa decydujących o wyborze ambasadorów, i to niekoniecznie z Kiribati, Vanuatu czy Wyspy Świętego Tomasza i Wyspy Książęcej.
    Ale swoją drogą, co to jest to Queretaro, które dostało sześć głosów to ja nie wiem. A uważam się za bardzo dobrego w geografii. Głosowała na to pewnie tylko Amaryka Łacińska.
    Z Moskwą szans nie mieliśmy. To wszak miasto znane i potężne. Mafia, a raczej mafie, korupcje o jakich się u nas nawet najstarszym działaczom nie śniło, ale równocześnie największy obok Berlina plac budowy w Europie.
    Ale z Chińczykami nie mamy szans. Kwaśniewski skomentował to, że centrum gospodarki XXI wieku przesuwa się do Azji. Ja to słyszałem, gdy Chińczycy przejmowali Hongkong. Bodaj najlepszy znawca Chin w Polsce, prof. Ziemowit J. Pietraś (który notabene trzy razy mnie egzaminował), juz wtedy mówił, że Chiny są drugą gospodarką świata, bo zdystansowały Japonię. A niebawem porwą się do walki z USA o prymat. I niezadługo ją wygrają.
    Ale dostaliśmy dwa głosy! Zdrowie braci Czechów, którzy nas poparli

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

można było głosować na siebie ?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Myślę, że celem Wrocławia nie było zwycięstwo, a promocja. Jeszcze dwie, trzy takie próby i Expo naprawdę może odbyć się we Wrocku.

Na razie finansowo wrocławskie Expo to propozycja na wyrost, ale za parę lat - kto wie...

Comment

• szostak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.02
          • 1176

Nie będzie, tak samo jak nie będzie olimpiady w Zakopanem czy Warszawie. Za małe pieniądze na reklamę, za mała siła przebicia, za małe pieniądze planowane na realizację. Poza tym w świecie o polskiej solidności też conieco wiedzą

Comment

• Piwofil
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.01
            • 907

W tym wszystkim jest dużo racji, co nie zmienia faktu że ta porażka jest przykra, a mnie na dodatek mocno zaskoczyła, ponieważ w wypowiedziach polityków słychać było wiele optymistycznych wypowiedzi, w których podkreślali mocną pozycję Wrocławia, jak się okazało mocna to ona nie była. Nawet jeśli nie jesteśmy w stanie zorganizować takiej wystawy to jednak 2 głosy na 88 są totalną kompromitacją? Co robili ludzie związani z promocją narodową, sądze że na wyborze nie zadecydowały dziury w drogach czy stare torowiska, ale zupełny brak promocji międzynarodowej, zreszta ostanio dużo się zmienia na lepsze jeśli chodzi o komunikację, przynajmniej z mojego punktu widzenia

PS Z Biskupina na Krzyki w godzinach szczytu tylko 40 min tramwajem
            www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• szostak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.02
              • 1176

Nasi potrafią robić optymistyczne miny w kraju. Gdy przyjdzie do konkretów, to leżą. A najbardziej mnie rozśmieszyła wypowiedź pewnego Francuza, Andrzej Seweryn bodajże mu było. Jest oburzony na cały świat za to, że głosował na Szanghaj, gdzie, jak w całych Chinach dzieją się straszne rzeczy. Ciekawe tylko, czy świat w ogóle wie, że A. Seweryn jest nań oburzony

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

ciekawe ilu chińskich więźniów zginie podczas realizacji tego projektu
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Johnus_Beer
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.08
                  • 124

Niestety. Olimpiada także odbędzie się w Chinach i nawet jednej transmisji nie obejrzę. To jak popieranie represji. A polski rząd nie podejmie żadnej decyzji w większej sprawie międzynarodowej bez Stanów, które nie moga zignorować takiego rynku zbytu. Co za czasy...

Comment

• szostak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.02
                    • 1176

To się nazywa podwójna moralność. Afgańczyków, Serbów, Irakijczyków, północnych Koreańczyków, Persów mozna tłuc, a przynajmniej odsądzać od czci i wiary, bo się tam nie ma rynków zbytu. A Chińczycy robią duże interesy z wyborcami, kongresmenami, senatorami, prezesami itp., więc od nich wara. To samo dotyczy Rosjan. O nich też lepiej nic złego nie mówić

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Do Slavoya: no i zaproś tu człowieku pare razy takiego do swojego miasta i już je obsmaruje

Do szostaka: a co ma do rzeczy to, czy ktoś wie, gdzie jest Wrocław, czy nie? EXPO jest po to, żeby się dowiedział.

Poza tym: EXPO to szansa dla calej Polski, nie tylko Wrocławia.
                      Tez uważam, że byłoby ciężko temu przedsięwzięciu podołać (choć może łatwiej niz z olimpiadą w Zakopcu), ale cieszę się, że był taki pomysł i dzieki temu Wrocław jednak już zaistniał w szerszej świadomości niż dotychczas.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• szostak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.02
                        • 1176

Marusia napisał(a)

Do szostaka: a co ma do rzeczy to, czy ktoś wie, gdzie jest Wrocław, czy nie? EXPO jest po to, żeby się dowiedział.
                        Ano ma do rzeczy. Ten, co wybiera, musi wiedzieć, co wybiera. Jeśli wcześniej dostał łapówkę, to wie, że wybiera miasto hojne . Jeśli je zna z różnych względów, to też wybiera. A jeśli je zna tylko z mapy, to głosu na nie nie odda.

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Ale sam d... nie ruszy, żeby Wrocław na niej znaleźć, więc trzeba ruszyć d... i pchnąć miasto w orbitę jego światopoglądu.

Ale i tak cały proces wybierania jest chory, ponieważ instytucjonalizuje łapówki - bo czym w gruncie rzeczy jest oferowanie zapomogi w zamian za głos???

Comment

• szostak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.02
                            • 1176

żąleną napisał(a)

Ale i tak cały proces wybierania jest chory, ponieważ instytucjonalizuje łapówki - bo czym w gruncie rzeczy jest oferowanie zapomogi w zamian za głos???
                            Na identycznej zasadzie działają wybory miejsc organizacji Mundialu czy olimpiady. Nie tak dawno wyszło wszak, że Turyn dał komuś tam grube pieniądze, aby nań głosował. I nic się nie stało. Turyn coś tam będzie organizował.

Comment

• Kudłaty
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.09
                              • 1972

szostak napisał(a)
                              A przepraszam, co to takiego jest Wrocław?
                              W tym ustępie się mylisz, bo własnie przez starania do EXPO cały świat wie gdzie jest Wrocław i jest teraz najbardziej znanym Polskim miastem. A to jest duży plus. Miejmy nadzieję, że którąś tam edycję zorganizujemy Albo choć troszeczke mniejsze EXPo tematyczne .

Comment

Przetwarzanie...
                              X