EXPO

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ppns
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1737

pjenknik napisał(a)
    ..autochton wyjaśniał mi, że Europa kończy się jakieś 100 kilometrów na wschód od Opola.[..]zjeździł całą Europe z biurem podróży "Wehrmacht"
    Pjenkik , Pjenknik !
    Biuro podróży Wehrmacht z główną dyrekcją w Oberkomanndo Ost zapewniało wielu Niemcom i innym "podróżnikom" znacznie większe poznanie geografii. Pamiętam , że kiedyś w czasach późnego DDR ~ 87 r. jadłem jakis obiad w Gaststätte ( to było w NRD cos posredniego między barem mlecznym a restauracją - niskie ceny i dość przyzwoite menu) i napatoczyłem się na pewna uroczą starszą Niemkę , której czterej synowie za III Rzeszę oddali życie w Bitwie Stalingradzkiej.
    Nie wdawałem się w dyskusję z nią i dywagacje historyczno-polityczne ,
    ale wielu naszych sąsiadów zza Odry i autochtonów na ziemiach odzyskanych lepiej zna historię , niż możemy przypuszczać.
    piwoppns@wp.pl

Comment

• Gollum
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.09
      • 307

Odp: EXPO we Wrocławiu a olimpiada w Zakopanem

breslauer napisał(a)
      Między EXPO we Wrocławiu a olimpiadą w Zakopanem jest jedna podstawowa różnica: jak do Zakopca przyjechała Komisja MKOL'u, żeby ocenić możliwości miasta do organizacji olimpiady, to wybuchnęli śmiechem; natomiast przebywająca we Wrocławiu Misja Weryfikacyjna Międzynarodowego Biura Wystaw z Paryża po obejrzeniu na miejscu terenów przeznaczonych pod wystawę, po zapoznaniu się z biznesplanem, po zapoznaniu się z całą dokumentacją (między innymi również planammi rozbudowy i modernizacji układu komunikacyjnego), uzyskaniu zapewnień o poparciu projektu przez Prezydenta i Premiera wydała werdykt pozytywny. Wrocław otrzymał POZYTYWNĄ ocenę, tzn. został zarekomendowany przez Misję wszystkim delegatom Biura Wystaw jako poważny kandydat.
      Bo wrocławskie Expo było przygotowywane naprawdę. Natomiast olimpiada w zakopanem to prezydenckie jaja na uzytek góroli, którzy to nie kochali nowego prezydenta, bo popierali starego. Więc nowy, aby się im przypodobać, podchwycił rzucone wczesniej przez kogoś niespełna rozumu hasło, a dalej poleciało.

Comment

• ppns
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.10
        • 1737

Odp: Odp: EXPO we Wrocławiu a olimpiada w Zakopanem

Gollum napisał(a)

[..]Bo wrocławskie Expo było przygotowywane naprawdę[..]
        No właśnie , i dlaczego to najpiękniejsze polskie miasto ( po Krakowie oczywiście ) dostało tylko dwa głosy ! .
        piwoppns@wp.pl

Comment

Przetwarzanie...
        X