Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
Wyświetlenie odpowiedzi
Przy piwie o sporcie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziO, a dlaczego?5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
W normalnym kraju miasto to firma, ktora ma budzet, z ktorego musi oplacic podlegle mu jednostki. A skoro na swoim terenie ma stadion, ktory przynosi dochody to dzieki temu mieszkancy placa nizsze podatki od nieruchomosci.
Te podatki, ktore wy w Polsce dopiero niedlugo zaczniecie placic czyli podatek katastralny, od wartosci nieruchomosci, podobno w PL ma to byc 1% od wartosci np mieszkania placone co roku.
Za korzystanie ze stadionu placa nie tylko Giants, bo jest on tez domowym stadionem Jets, innej druzyny z tej samej ligi.
A w 2014 Super Bowl zostanie rozegrany na naszym stadionie niezaleznie od tego czy Giants do niego awansuja.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi...Te podatki, ktore wy w Polsce dopiero niedlugo zaczniecie placic czyli podatek katastralny, od wartosci nieruchomosci, podobno w PL ma to byc 1% od wartosci np mieszkania placone co roku...
Powtarzam za prof. Sobiechem z poznańskiego Uniwersytetu Ekonomicznego, który kiedyś był w zespole w sprawie nowelizacji polskiego prawa podatkowego. Kilka lat temu na pytanie pod koniec wykładu o perspektywy podatku katastralnego w Polsce odpowiedział - zapomnij.
Kilka dni temu były podobne deklaracje ze strony naszego (nie)rządu - nie pracują nad podatkiem katastralnym.
Comment
-
-
To nawet nie o to chodzi - podatek od nieruchomości płacisz gminie, w której masz nieruchomość, a górną granicę tego podatku określa minister finansów w drodze rozporządzenia. Natomiast podatek katastralny miałby być płacony do budżetu centralnego i stamtąd rozsyłany do samorządów w formie subwencji. Trudno się dziwić, że żaden samorząd nie jest zainteresowany taką zmianą.
Comment
-
-
Z tego co wiem podatek katastralny nadal miałby być podatkiem lokalnym. Centralny byłby kataster, czyli ewidencja oszacowanych nieruchomości. Ale dochody były by lokalne. Jego wysokość w procentach lub promilach ustalały by gminy i to one bezpośrednio by otrzymywały całe wpływy. Teoretycznie miałby być neutralny, czyli dawać gminie przychody na tym samym poziomie co podatek od nieruchomości. Gdyby tak rzeczywiście miało być, to wynosiłby jakieś 0,1%. A więc do przełknięcia przez właściciela nieruchomości. Tylko że neutralny by nie był, bo władze gmin znalazły by pewne źródło finansowania swoich budżetów. Byłby ogromnym impulsem do alokacji kapitału. Obecnie czynnik podatku od nieruchomości nie jest w ogóle brany pod uwagę przy lokowaniu inwestycji, wszędzie w Polsce jest to ten sam poziom. A przecież wiemy, że to samo mieszkanie czy lokal użytkowy w Warszawie i choćby w Łodzi, to różnica kilkukrotna. Ten sam podatek od nieruchomości (od 1 metra kwadratowego) jest płacony od lokalu ze złotymi klamkami na Marszałkowskiej i od rozpadającego się baraku na jakimś zadupiu.
Ale na razie to wszystko to gdybanie. Jestem przekonany, że ten podatek nie wejdzie w życie w ciągu najbliższego ćwierćwiecza.
Comment
-
-
Nie wiem czy to dobry temat żebym pisał o hokeistkach Polonii Bytom ale co tam,najwyżej mnie wyciepniecie kajś indziej.
Wczoraj hokeistki Polonii Bytom zdobyły po raz drugi z rzędu Mistrzostwo Polski w kobiecym hokeju na lodzie.
Kiedyś panowie zdobywali mistrzostwa a dzisiaj panie sa najlepsze w Polsce.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Ale gafę walnąłem.
Mistrzostwo zdobył po raz trzeci z rzędu.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Comment
-
-
Dzisiaj po raz ostatni w tym sezonie można było obejrzeć PŚ w skokach narciarskich. Podsumowując cały sezon z całą stanowczością można powiedzieć, że był dobry dla Polaków, tym bardziej, że w obozie brak już Mistrza. Dwóch Polaków w pierwsze dwudziestce, z czego Stoch na 5. miejscu.
Ponadto pokazała się młodzież, mam nadzieję, że woda sodowa nie uderzy do głowy i będzie jeszcze lepiej w sezonie 2012/2013.
www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Dziś w ogóle była finalna niedziela, najpierw skoki narciarskie w Planicy, później Falun z kalekimi Norweżkami (astma) w roli głównej i na koniec dnia Final Four LM w Atlas Arena w Łodzi ze Skrą Bełchatów w starciu z drużyną z Kazania, niestety zakończona przegraną PolakówNapis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedziFinal Four LM w Atlas Arena w Łodzi ze Skrą Bełchatów w starciu z drużyną z Kazania, niestety zakończona przegraną PolakówJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
Comment