baklazanek napisał(a) A za dobry fotball nie wypiję bo strasznie mnie wkurza jak jakiś Polak używa tego słowa My mamy piłkę nożną a nie jakieś angielskie odpowiedniki jak np. cornery!!!!
E, przesadzasz. Futbol (bo tak to napisał Pucak ) i korner to oboczności, nie wykluczają się z polskimi odpowiednikami, a urozmaicają język.
A dzisiaj gra Ajax, już nie mogę się doczekać. To mój ulubiony klub europejski, pamiętam jeszcze niesamowite mecze, jakie grali w starej LM za van Gaala. Na szczęście do obecnej Ligi Mistrzów, Wicemistrzów i Drużyn-z-dalszych-miejsc-w-tabeli trafili jako mistrzowie, więc mogę im spokojnie kibicować bez posądzania się o hipokryzję.
Ajax jest również i moim ulubionym a nawet i najukochańszym klubem razem z Legią.
A co do tych angielskich wyrażeń to naprawdę wkurzam się jak słyszę w komentarzu te słówka, już niedługo pewnie zamiast karnego będzie penalty kick a może z czeskiego vapno
Wapno już jest! Tak mówi się w żargonie piłkarskim, posłuchaj piłkarzy i trenerów komentujących w studiu.
Komentarz jest specyficzną sprawą, komentator za wszelką cenę nie chce się powtarzać. Pamiętasz Borka, jak mówił: i nie trafił w prostokąt o wymiarach ileś-tam na ileś-tam!
żąleną napisał(a) Wapno już jest! Tak mówi się w żargonie piłkarskim, posłuchaj piłkarzy i trenerów komentujących w studiu.
Komentarz jest specyficzną sprawą, komentator za wszelką cenę nie chce się powtarzać. Pamiętasz Borka, jak mówił: i nie trafił w prostokąt o wymiarach ileś-tam na ileś-tam!
No i za Ajax, a jakże.
No ale o tym prostokącie to przynajmniej jest po polsku.
Coś mi się wydaje że niedługo powstanie piwny klub przyjaciół Ajaxu
To i ja się przyłączam do klubu sympatyków Ajaxu - jest to najbardziej lubiany przeze mnie klub z północy Europy (kocham piłke śródziemnomorską i z Ameryki Pd.)
A dziś z kryzysu wychodzi chyba Barca (Inter jest tylko dość miernym tłem - narazie 3-0 dla Katalończyków i świetny mecz Savioli)
W kryzysie i to ogromnym trwa Bayer a Ajax narazie remisuje 1-1 z Arsenalem...oby do końca!!
PS. LM wróciła do TVP i dziś mamy dwa mecze!! (jutro też coś jest na żywo ale chyba tylko w Polsacie)
Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Szkoda jednak, że grali tak defensywnie, chociaż trzeba przyznać, że raptem parę drużyn w Europie może sobie pozwolić na w miarę otwartą grę z Arsenalem.
Aha - strzał Bergkampa z obrotu w pół sekundy po przyjęciu piłki był dla mnie ozdobą meczu, chociaż nie padła po nim bramka.
baklazanek napisał(a)
A za dobry fotball nie wypiję bo strasznie mnie wkurza jak jakiś Polak używa tego słowa My mamy piłkę nożną a nie jakieś angielskie odpowiedniki jak np. cornery!!!!
Zatem:
Jak ogladalem Arsenal-Ajax to jadlem cieplego psa (hot dog)
Zatem:
Jak ogladalem Arsenal-Ajax to jadlem cieplego psa (hot dog)
I jak smakował??
De Jong znakomicie przyjął piłkę a po chwili strzelił gola. 18 lat ma ten chłopak a już tak umie panować nad piłką.
Brawo dla Ajaxu za to że nie przestraszył się przeciwnika!!!
Za kilka miesięcy spotykamy się na finale LM z udziałem Ajaxu
A już jutro mecz dla Nas najważniejszy Lazio Wisła.
W wyborczej napisali że jeśli awansują to mamy jako kraj spore szanse dostać więcej miejsc w pucharach. Nawet zastanawiam sie czy nie postawić pare groszy na Wisłe, w końcu wynik jest dośc otwartą sprawą
www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Dla wszystkich malkontentów: Wisła tłamsi Lazio. Powinno byc 4: 2 ale i tak jest dobrze. Widac brak ogrania ligowego bo by dołożyli rasistom z Lazio z piątke
Jest 3:2, gdzie jest ta włoska liga.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Przepiękna, cudowna gra Wisły. Choć kosztował mnie ten mecz mnóstwo nerwów i trzy piwa (Książęce Lwówek Śl., Heineken, Tyskie), to jednak warto było. Brawa, olbrzymie brawa dla Wisły. WISŁA PANY !!!!
Może i pany - ale pod wawelem, bo w polsce i tak najlepszy klub to Legia
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment