zythum napisał(a) ....liczę, że polski hokej który uwielbiam w końcu się odrodzi i zagramy na olimpiadzie
Ech, to polskie chciejstwo. Liczenie na sukcesy w kraju gdzie dyscyplinę uprawia pewnie kilkaset/kilka_tysięcy osób, to bardzo polski przerost ambicji na możliwościami. Ale ja też bym chciał, nie jestem rozsądniejszy od Zythuma. Pamiętam wygrany mecz Polska - Związek Sowiecki, i znowu coś takiego bym chciał przeżyć.
O ile dobrze pamiętam, zarejestrowanych jest około 200 zawodników - seniorów, do tego kilkuset juniorów.
Trudno w takich warunkach byc optymistą, trzeba do tego doliczyć "apteczną" ilość lodowisk i ogromne koszty utrzymania. To bardzo drogi sport.
pieczarek napisał(a) Pamiętam wygrany mecz Polska - Związek Sowiecki, i znowu coś takiego bym chciał przeżyć.
Jak rozumiem chciałbyś powrotu ZSRR
Niestety nie popisali się nasi siatkarze z Pamapolu AZS Częstochowa - wszystko wskazuje, że przegrają 3:0 z Jekaterinburgiem i odpadną z Pucharu Konfederacji.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Krzysiu napisał(a) O ile dobrze pamiętam, zarejestrowanych jest około 200 zawodników - seniorów, do tego kilkuset juniorów.
Na taką ilość zawodników to i tak mamy niezłe wyniki.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
zythum napisał(a) Niestety nie popisali się nasi siatkarze z Pamapolu AZS Częstochowa - wszystko wskazuje, że przegrają 3:0 z Jekaterinburgiem i odpadną z Pucharu Konfederacji.
Niestety wszystkie męskie siatkarskie drużyny się nie popisały. Słaby to będzie pucharowy sezon bo nie sądzę aby w Lidze Mistrzów udało się powalczyć
Żadnej wzmi9anki o walce Gołoty Moim zdaniem to on powinien wygrać, wystarczyło w odpowiednim momencie "dobić" Ruiza. No ale "nadzieja białych" znowu nie spełniona
Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Co za emocje Śląsk - Benfica, kosz, ale jak mógł Skibniewski najpierw zrobić to co zrobił (dopuścił do rzutu za 3), a potem nie zrobić tego co powinien (był sam na sam z koszem i nie rzucił), potem Hyży nie rzuca wolnych. Dogrywka.
Dwie dogrywki, ogromne emocje i WYGRANA Śląska. Ufff
zythum napisał(a) Dwie dogrywki, ogromne emocje i WYGRANA Śląska. Ufff
Dogrywki stają się chyba mocną stroną Śląska, w następnym meczu, po dogrywce pokonali Pompeę Neapol, mimo, że pierwszą połowę przegrywali prawie dwukrotną różnicą punktów
Dokładnie. Przyznam się, że po pierwszej połowie przełączyłem się na X-menów Nagle wracam na mecz - a tam szok, tylko 11 punktów straty i coraz lepsza gra. Gratulacje dla Śląska ale ile można jeszcze tak gonić przeciwników.
A ktoś może wybiera się 22 grudnia na mecz Polski z gwiazdami NHL? Ja miałem jechać ale zniechęcił mnie skład gości. Spodziewałem się tych najlepszych albo co najmniej dobrych. A tu raczej średniacy z paroma wyjątkami. Jedynie bramkarze to klasa światowa.
Jaka dziwna? Nie chcą grać za takie pieniądze, jakie proponują im pracodawcy, więc nie grają wcale. Tam nie ma Kodeksu Pracy i płac minimalnych. Część się zaczepiła w Europie i gra za duuużo mniejsze stawki, a reszta została bezrobotnymi albo gra prawie amatorsko w AHL.
Trochę nie na temat i trochę politycznie ale nie mogę komentarza Krzysia zostawić bez komentarza
Kilka uszczegółowień i wiedzy dla Krzysia (który jak zwykle wygłasza aksjomaty i prawdy objawione,jednka nie do końca znając temat:
a) w USA i Kanadzie jak najbardziej istnieje Kodeks pracy i płaca minimalna, do tego Regulamin NHL jest swego rodzaju tym kodeksem tylko się tak nie nazywa
b) zawpodnicy zarabiają sporo, mają więc oszczędności i mogą sie postawić właścicielom klubów. NOrmalny pracownik tych oszczędności nie ma i dlatego powstał Kodeks pracy aby choć w minimalnym stopniu spróbować poprawić pozycję pracownika wobec właściciela firmy.
c) zawodnicy nie idą na żadne bezrobocie tylko dostają ze związku zawodowego (organizacji którą Krzyś nienanwidzi a która jest szanowana przez każdego rozsądnego człowieka bo większość z nas wcześniej czy później będzie potrzebować jej pomocy. Inną dyskusją jest poziom związków w Polsce ale to nie przekreśla samej idei) po 6000 dolarów miesięcznie, ze specjalnego funduszu okreslonego wcześniej właśnie w amerykańskim i kanadyjskim prawie pracy.
d) jak najbardziej popieram zawodników i ich postawę.
Przy okazji - dla posiadających rosyjską TV Planieta , sporo zawodników z NHL gra teraz wlidze rosyjskiej, a ta jest właśnie w tej Tv pokazywana.Poziom meczów jest niesamowity, szczególnie porównując go do PLH. Mecze są bardzo zacięte,pada sporo goli - na pewno każdy lubiący hokej będzie zadowolony.
Comment