Polskie siatkarki po dramatycznym meczu wygrały z Rosjankami 3 - 2 w pierwszym meczu eliminacji do cyklu Grand Prix
A dzisiaj o mało zawału nie dostałem oglądając poczynania Naszych Złotek. Chwilami grały jak nasi siatkarze w finałach Ligi Światowej.
Co prawda jest dopiero 2:2 ale są już w półfinale i piąty set o niczym nie decyduje poza satysfakcją no i honorem sportowym
Cisza w temacie pływackim, a tam złote medale na MŚ nasi rozdają, po złotym Korzeniowskim, dzisiaj medal tego samego kruszcu zdobyła Jędrzejczak, ustanawiając jeszcze rekord świata
Fakt troche dziewne, że forumowicze zapomnieli o pływaniu, tym bardziej, że tak dobrych Mistrzostw Świata jeszcze w historii nie mieliśmy.
Bardzo denerwuje mnie, że po zdobyciu złota przez Roberta Korzeniowskiego nie było o tym tak głośno w mediach jak po medalu Otylii, a przecież była to większa niespodzianka.
Poza tym mało kto mówi, iż Otylia zakończyła dystans nieprzepisowo i mogła zostać zdyskwalifikowana .
Wg regulaminu FINA w stylach motylkowym i klasycznym (żabka) "przy każdym nawrocie i przy zakończeniu wyścigu dotknięcie ściany musi być równoczesne obydwiema dłońmi, na, powyżej lub poniżej lustra wody". Powinno być to sprawdzane przez Inspektorów Nawrotów.
Otylia zakończyła bieg dotykając ściany tylko prawą ręką co widać było na przekazie telewizyjnym. Sędzia widocznie tego nie zauważył, a na podstawie zapisu wideo podobno nie można zarządzić dyskwalifikacji zawodnika. Poza tym Australijka podobno nie złożyła protestu.
Czyli wynika z tego, że Otylia gdyby zrobiła to "tak jak w książce piszą" to by miała srebro, bo przecież jedną ręką łatwiej się wyciągnąć i dobić do "brzegu"
Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Nie jest to takie pewne. Na tak długim dystanie 0,04 sekundy jest różnicą tak małą, że praktycznie zdecydować mogło o tym wszystko. Poza tym pływacy "od małego" uczeni są finiszu i powinni mieć to we krwi, Otylia podobno o tym, że dotknęła ściany jedną ręką dowiedziała się od dziennikarzy.
Już wiem skąd wziąłem tego Roberta, z głowy wyleciało mi imie naszego pływaka węc posiłkowałem się serwisem Onetu.pl gdzie trafiłem na taką wiadomość http://sport.onet.pl/1238132,0,0,wia...5,impreza.html oczywiście przeczytałem sam nagłówek i bez myślenia przepisałem go tutaj .
Comment