And69 napisał(a) A to tego nawet nie widziałem . W jakich latach wychodził ?
lata 70-te i początek 80-tych
a pamiętacie Relaxy, Alfa, Podziemny Front?
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Postanowiłem wskrzesić trochę ten zapomniany temat w uznaniu mediów elektronicznych czasami biorących górę nad tradycyjnym słowem pisanym.
Sam wychowywałem się na większości cytowanych wcześniej komiksów w latach 80-tych i do dziś na ich wspomnienie nostalgiczna łza w oku się zakręca. Ano właśnie, na wspomnienie, bo zgromadzenie z powrotem kolekcji Kapitana Żbika, Relaksów, Tytusa, Kajka i Kokosza i innych w dzisiejszych czasach graniczy z cudem.
I tu właśnie jest moment żeby pochylić się nad potęgą mediów elektronicznych. Okazało się, że wszystkie wspomniane tytuły biegają sobie gdzieś po sieci w formie zeskanowanej. Przeskakiwanie z przygód Kapitana Żbika tropiącego bandę przemytników brylantów w Kukerite na przygody Wywiadowcy XX wieku czy marynarzy Gucka i Rocha w Kursie na Półwysep York (to z Relaksów) nie stanowi teraz żadnego problemu i pozwala powrócić do czasów dzieciństwa.
W tej formie dotarłem też do kompletu zeszytów "Przygody Pancernych i psa Szarika" rysowanych przez Sz. Kobylińskiego z 1970 roku! Do tej pory o istnieniu tej serii komiksowej nie miałem pojęcia.
Nie ukrywam, że też wolałbym mieć to wszystko na półce z książkami a nie na twardym dysku, ale czas, który musiałbym poświęcić na zdobycie tego wszystkiego można z powodzeniem spożytkować np. na rozkoszowanie się schłodzonym Noteckim.
Za Internet
Bardzo się cieszę, że znów zaczęto wydawać Tytusy w oryginalnej kresce sprzed lat. Co prawda nie obyło się bez jakichś dziwnych manewrów typu 3 w 1, ale przynajmniej człowiek nie musi wywalać grubych setek na oryginalne egzemplarze, żeby sobie przeczytać te komiksy w kształcie sprzed lat - a pierwsze Tytusy są graficznie i fabularnie świetne. To z nich właśnie pochodzi moja wiedza o świecie - Dominika ma ze mnie nieustający ubaw, bo co trzeci kontekst wyjeżdżam: 'to jak w Tytusie, Romku i A'tomku, kiedy..."
Władcy chmielu to belgijska seria komiksowa, której autorami są Jean Van Hamme (scenariusz) i Francis Vallès (rysunki). Jest to saga rodziny Steenfortów, belgijskich piwowarów z miatsa Dorp, rozgrywająca się na przestrzeni ponad 150 lat, od 1854 roku do współczesności. Ukazało sie 8 tomów, a głównym bohaterem każdego z nich był inny przedstawiciel rodu.
Seria ukazała się nakładem wydawnictwa Glénat w latach 1992-1999; po polsku wydawnictwo Motopol - Twój Komiks opublikowało 5 pierwszych tomów serii w latach 2001-2003.
Wracając do tematu piwa w komiksie, to znalazłem ostatnio w "Tytus, Romek i A'tomek w Powstaniu Warszawskim" 2 obrazki nawiązujące do Browaru Haberbusch. Oto one:
Attached Files
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny. Admin ma zawsze rację PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Jest już temat o ksziążkach, dowcipach, muzyce to czemu miałoby nie być o kultowych komiksach.
Pamiętacie jeszcze Kajka i Kokosza, że nie wspomnę o Tytusie, to były czasy komiks nie był masówką i miał swój klimat. Pamiętam też taki magazyn jak "Relaks"... aż się łezka...
Witam .Mam do sprzedania ok 15 zeszytów etykiet zagranicznych . Głównie z Niemiec ,NRD ,NRF , Czechosłowacji ,ZSRR ,Węgier .2 zeszyty to etykiety z krajów : Szwajcaria ,RPA , Haiti ,Lesotho ,Botswana ,Liberia,Honduras,Kamerun,Laos,Nepal,Pakistan,Luks emburg,Czad,Kenia ,Etiopia,Seszele,Norwegia...
Trochę tak mi to się przypomniało a' propos wątku "Piwny Film". Mam sprawdzoną informację (to znaczy jest ktoś, kto gdzieś tam kiedyś widział na własne oczy ) że ukazał się komiks, którego akcja dzieje się w jakiejś rodzinie piwowarskiej. Prawdopodobnie w tle pojawiają...
Jak się okazuje, nasi południowi sąsiedzi, Czesi, zaczynają poważnie podchodzić do tematu biroturystyki.
Po wcześniej wydanej mapie "Pivovary Česke Republiky", ukazała się mapa z serii "Velká cykloturistická mapa" : "Budvar. Jihočeské pivní stezky", w skali 1:130...
Właśnie dziś trafiłem na książeczkę o takim tytule w księgarni z tanią książką we Wrocławiu przy ul.Ruskiej.
Autorami książki są: Dr med. Karl-Heinz Ricken i Heike Van Braak.
Książeczka opisuje ogólnie historię piwa, aspekty kulturowe i zdrowotne picia piwa, zastosowanie...
Comment