Czytając te słowa orka czuła narastającą wściekłość. "Co, przez słomkę??? Czy ich całkiem poj....???". Rzuciła w kąt monitor z tekstem opowiadania, niezrażona wybuchem zwlokła się z rafy i leniwie kręcąc płetwą popłynęła w kierunku mordowni "Pod Złamanym Zębem", bowiem informacja o Czerwonym Kapturku molestowanym przez porucznika Borewicza mocno zaostrzyła jej apetyt. Nabierając prędkości wyszczerzyła zęby w szerokim usmiechu...
Wirtualna knajpa Radegasta
Collapse
X
-
-
który niestety ukazał braki w drapieżnym uzębieniu orki, orka poczuł upływ czasu, spojrzał w prawo, w lewo, wstecz za siebie. Jak w podrzędnym kinematografie zobaczył wszystkie mordownie do których zdarzyło mu się wpłynąć. Zapłakawszy nad losem wielu z nich, postanowił wesprzeć ekonomicznie tawernę "Pod Pijaną Zgrają) a.k.a "Pod Złamanym Zębem" aby nie dopuścić do upadku tej przedstawicielki upadającego gatunku (orka pomyślał - i ja też jestem wymierającym gatunkiem ale nie dam się jakiem orka). W tawernie było już kilku przedstawicieli innych wymierających gatunków którzy także postanowili pomóc swojemu "pierwszemu domowi"jakim zawsze był dla nich "Złamany Ząb". Orka zanurzył się w znane sobie odmęty i ....To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
...niemal wyrywając naporem swego cielska dzwi z zawiasów, wpłyneła orka do "Złamanego Zęba".
Zatrzymawszy się na środku sali wybulgotała chałaśliwie
-hej poruczniku Borusewicz, zostaw tę niewiaste w spokoju!
Na co porucznik odpowiada -nie przejmuj sie rolą, lepiej się uspokuj, bo chamstwa i nie dopitych piw to ja nie lubie. Poczym przyklęknął i zaczął sie oświadczać czerwonemu kapturkowi, który to z wrarzenia zzieleniał.
Patrząć na to co sie dzieje orka już nic nie rozumiał. Stojac tak przez chwile w bezruchu nagle jakby bez swiadomości, gnany jakąś przeogromną siła, orka znalazł się przy barze...Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacyComment
-
... którego świetność minęła całe wieki temu. Wystrzępiona cerata w zieloną kratkę okrywała genialny zamysł konstruktora tego dzieła - ułożone niedbale na koślawych kozłach stare podkłady kolejowa, luźno tylko dla usztywnienia schwycone kilkoma gwoździami. Przez wyrębane siekierą dziury biegły przewody niknące w pokaźnej bryle rdzy, która kiedyś była chromowanym dystrybutorem. Nikomu jednak w barze to nie przeszkadzało, a już szczególnie orce, która fanem będąc podłych lokali, ze wzruszeniem spoglądała na rachityczną konstrukcję, mimo swej prowizorki trwalszą niż ustrój powszechnej szczęśliwości, którym na wiele lat uraczył nas wschodni sąsiad.Comment
-
gdzie się piwo warzy
tam się dobrze darzyComment
-
Moje przemyslenia zawarłem tu:http://www.browar.biz/forum/showthre...9305#post49305gdzie się piwo warzy
-
Ale orka nie poddał się zgniliźmie tefetyzmu wspieranego przez męty 19-wiecznej techniki. Jakkolwiek fotki, bo o nich mowa na jakis czas przekierowały proces myślowy (wygły tory synaps w inne od popawnych politycznie kierunki), dzięki znanym mu z dzieciństwa metodom mnemotechnicznym skupił bezładnie wałęsające się imulsy w jedno ognisko myśli i czymu. Oczyma wyobraźni ujrzał nie tak dawno jeszcze whaliwy szyld mordowni zwołujący niby czarny dzwon mgławice ciemnych charakterów. Anioły stróże gryzły w katach zapałki i z niechęcią przyglądały się przykutym nałogiem do baru wynaturzonym podopiecznym.
To tu orka, o ile go pamięć nie myli (jakież wspomnienia, jakież wspomnienia) nabył braków w uzębieniu. To tu, w trakcie remontu pracownicy prywatnej firmy usług budowlanych "Ziaja Józef" przyniesli właścicielowi knajpy garsteczkę białożółtych fragmentów, w których rzeczony właściciel rozpoznał szczątki wyrostków kostnych , po głębszej analizie i badaniach spektograficznych okreśłił je jako fragmenty uzębienia przedniego nieznanego pochodzenia. Ileż w tym romantyzmu i melanholii, zadumy nad czasem , który minął i nie wróci jak fartuszki z nonajronu w pepitę naszych kobiet.piwo jest lepszeComment
-
-
Wreszcie, po długiej walce o tożsamość w stanie pełnej nieświadomości, orka ocknęła się na stole operacyjnym. Jednym ruchem dłoni zdarła z oczu resztki obrazów sennych, których głównym motywem był obiekt w białym kitlu i strzykawką w macce. Obok leżała ...... orka! O sssoo chozii ? pomyślała swym mało jeszcze sprawnym mózgiem (o ile kiedykolwiek był sprawny). I wtedy usłyszała szum liści. Nagłe olśnienie: klon!!gdzie się piwo warzy