Dni bez Piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwofil
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.01
    • 907

Ja w Wigilie również piłem piwo, ale dopiero późnym wieczorem, mimo tego iż na pasterce nie byłem.
    Za to przy stole miałem okazję skosztować czeronego wina do ryby, ale tylko lampkę.
    Nie spotkałem się z jakimś oganiczeniem w piciu na święta, raczej pije się wiecej ze wzgledu na odwiedziny rodziny i znajomych.
    www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• Piecia
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.02
      • 3312

W święta owszem pije się i to bardzo dużo a ja miałem na mysli tylko 24 XII
      Koniec i bomba,
      Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• rychur
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.12
        • 151

wigilijne piwo

przepraszam za śmiałość, ale może wystosować postulat o wliczenie piwa w poczet dań wigilijnych( jak kompot z suszu itp)

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Boże Narodzenie jest to święto chrześcijańskie i w Wigilię tego święta obowiązuje post, czyli m.in. nie można spożywać alkoholi, a w rozumieniu tych zasad piwo do alkoholi należy. Nie ma to nic wspólnego z dietą, zdrowym odżywianiem ani trawieniem, tylko z przestrzeganiem zasad wiary chrześcijańskiej. Nie jestem jakąś bardzo praktykującą katoliczką, prawdę powiedziawszy do kościoła chodzę tylko na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc, no ale jeśli fetujemy takie rocznice, to pamietajmy, o co własciwie chodzi i szanujmy to, czyż nie? Zwłaszcza, że to, co nie wypite w Wigilię i tak nadrabiamy z nawiązką w same śięta
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8108

A czym różni sie np.katolicyzm w Niemczech i u nas?Że tam obowiązują inne reguły niż u nas,co?Czyżby tam kościół był inny niż nasz?Chyba nie.A cała ta oprawa wiary wygląda trochę inaczej niż u nas.I nie piszcie mi że to za sprawą innej kultury,bo aż takiej wielkiej różnicy kulturowej między naszymi narodami nie ma.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Kiszocie - czy chodzi o to, że w Niemczech pije się piwo w dzień Bożego Narodzenia?

Co do różnic kulturowych - może w strefach przygranicznych nie są one niesamowicie skrajne, ale w ogólnym rozrachunku chyba jednak rozdźwięk jest dość znaczny.
              Last edited by żąleną; 2002-12-30, 02:16.

Comment

• kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8108

Piwo pije każdy kto chce.A tam wiadomo większość chce i lubi.
                Ale chodziło mi o inne sprawy,np.jedzenie mięsa w wigilię,brak postu w Adwencie.Adwent nie jest tak na smutno jak u nas.Spowiedź jest ogólna ,a nie tak jak u nas do ucha ksiedza.Hostię dostaje sie do ręki i nie koniecznie od ksiedza.Nie ma zwyczaju nosic do kościoła święconek.
                Wystarczy?A mozna by takich różnic znaleźdź wiecej.A niby kościół jest jeden.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• szostak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.02
                  • 1176

kiszot napisał(a)
                  A czym różni sie np.katolicyzm w Niemczech i u nas?Że tam obowiązują inne reguły niż u nas,co?Czyżby tam kościół był inny niż nasz?Chyba nie.A cała ta oprawa wiary wygląda trochę inaczej niż u nas.I nie piszcie mi że to za sprawą innej kultury,bo aż takiej wielkiej różnicy kulturowej między naszymi narodami nie ma.
                  Ano różni się. Polacy 11 listopada zwieszają nos na kwintę i trwają w ponuractwie do Sylwestra, zaś Niemcy 11 listopada rozpoczynają ubaw, który trwa do Popielca.

Comment

• Piecia
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.02
                    • 3312

kiszot napisał(a)
                    Piwo pije każdy kto chce.A tam wiadomo większość chce i lubi.
                    Ale chodziło mi o inne sprawy,np.jedzenie mięsa w wigilię,brak postu w Adwencie.Adwent nie jest tak na smutno jak u nas.Spowiedź jest ogólna ,a nie tak jak u nas do ucha ksiedza.Hostię dostaje sie do ręki i nie koniecznie od ksiedza.Nie ma zwyczaju nosic do kościoła święconek.
                    Wystarczy?A mozna by takich różnic znaleźdź wiecej.A niby kościół jest jeden.
                    O ile mi wiadomo post i abstynencja w Wigilię jest polską tradycją a nie nakazem kościoła (wyczytałem to ostatnio w dodatku do jakiegoś szmatławca pt. Polskie tradycje świąteczne).A postu w Adwencie u nas chyba też nie ma (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo).

Każdy kraj ma swoje tradycje i Polska nie jest tu wyjątkiem a nawet wręcz przeciwnie.

A jeśli chodzi o różnice między Polską a Niemcami to oba narody wywodzą się z innych grup etnicznych(Słowianie i Germanie) i różnice kulturowe są w tym wypadku oczywiste
                    Koniec i bomba,
                    Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

Przetwarzanie...
                    X