Ja tam nic nie oddaje i nie wyrzucam.Wszystkie myję i do piekarnika.W coś trza lać to domowe piwko
Ekologiczny piwosz
Collapse
X
-
Prawie zawsze kupuję w butelkach, co zwracam bez problemów.
Jeśli chodzi o puszki to składuję osobno przy koszu, a w dzisiejszych czasach szybko wszystko znika.
W pecie piwa jeszcze nie piłem (za co chwała memu sumieniu ).Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
W mojej okolicy trudno być "ekologicznym". Jest tylko jeden sklep, prowadzony przez mojego kolegę i jego rodzinę, gdzie nigdy nie mam problemów z oddaniem butelek, z drugiej jednak strony lepiej żeby to były butelki po piwie zakupionym u nich - też wolę nie przesadzać z nadużywaniem uprzejmości. Inne sklepy zacięcie bronią się przed przyjmowaniem zwrotnych butelek. Pustych butelek, zwłaszcza po lechu koło nocnego, gdzie urzędują miejscowe ochlapusy i dzieciarnia, jest tyle, że nawet nikt ich nie zbiera. Puszki owszem pozostawione/porzucone zawsze znajdują wiernych zbieraczy. Kiedyś stały kosze do segregowania śmieci, ale po kilku zadymach, puszczeniu ich z dymem, że o notorycznym wrzucaniu do środka co popadnie, zniknęły bezpowrotnie. W pobliskim hipermarkecie Geant nie ma automatu do butelek i żeby je oddać, trzeba grzać na dział monopolowy, gdzie obsługa najpierw pyta o paragon i czasem zabiera butelki. zwykle jednak zasłaniają się brakiem skrzynek i innymi śpiewkami.
Tak więc moje butelki, o ile nie uda mi się ich wymienić lub oddać, trafiają do piwnicy lub do zwykłego kosza na śmieci.KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI
Comment
-
-
Ja czego nie oddam do sklepu to zabutelkuję.
Comment
-
-
Ja już nie jestem ekologiczny. To była prawdziwa walka z wiatrakami.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Nie cierpię syfu.
Dudlik napisał(a)
Czy jesteście ekologicznymi piwoszami? To znaczy czy odnosicie grzecznie buteleczki do sklepu na wymianę albo bezzwrotne wyrzucacie do specjalnych pojemników? Ja zbieram to w domu a potem masowo wynoszę do takiego pojemnika ku zgorszeniu moich sąsiadów (zdziwieni są ilością butelek). A jak jest z wami?
Comment
-
-
Na Wyspie nie ma zwrotnych butelek wiec wszystko wrzucam do pojemnikow. Nawet to jest niezle zorganizowane, pare krokow od domu mam oddzielne kosze na rozne kolory szkla i na puszki tez.
W Lodzi zwrotne butelki czasem odnosze do sklepu a jak mi sie nie chce to wystawiam dla chetnych, podobnie jak puszki. Na bezzwrotne jest pojemnik kolo bloku.
Z innej beczki, tez recyklingowej - szlag mnie trafia jak ludzie w marketach laduja wszystko w 100 reklamowek. Dobra, kilka mozna zuzyc jako wylozenie kosza na smieci czy uzyc pare razy, ale 90% i tak idzie prosto do smietnika. Na zakupy chodze z plecakiem bo na rowerze wygodniej no i ekologicznie ale zwykle ekspedient/ka nawet jak widzi moj otwarty plecak to zaczyna ladowac wszystko w reklamowke. Mowie 'I don't need a bag' a ta jak tresowana malpka dalej pakuje bo jej/mu tak kazali (zwykle to dorabiajacy zagraniczny student/ka) i w dodatku ma na piersi dumnie przypiety znaczek 'I'll help you pack'. Czasem musze prawie krzyknac ze nie potrzebuje torby.
Dobrze ze chociaz w Sainsbury's ustawili pojemniki do recyklingu reklamowek to wzialem wszystko co zalegalo w domu po wszystkich lokatorach i wynioslem. Nie wywalalismy ich bo czekalismy ze a nuz moze bedzie sie ich mozna pozbyc ekologicznieLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Butelki zwrotne staram się zwracać jeśli tylko jest to możliwe. Natomiast wszystkie odpady wrzucam do jednego kubła. W plenerze oczywiście sprzątam po sobie. Najbardziej lubie sprzątać pełne buteleczki zawartość , a pusta już buteleczka do kubła.-------------------
Grupie Żywiec mówie stanowcze NIE!
Guinnessowi i innym ALE mówie stanowczo TAK!
Smacznym piwom (także jasnym) mówie TAK.
Comment
-
Comment