Z czego popijacie piwo ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ja2ger
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 177

w domciu ZAWSZE z kufla. mam takie ulubione: Bitburgera, Żywca i Pilsnera

Comment

• behemoth
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 248

pjenknik napisał(a)
      Ja ostatnio używam niemieckiego kufla z lat 70-tych, albo przedwojennego kufla ze Ścinawy Małej.
      Twardy jesteś. Ja, mimo że szkła generalnie nie zbieram (mam coś koło 200 sztuk) to piwo piję tylko z kufla "no name". Z obawy przed stłuczeniem to nawet tej "kolekcji" nie myję

Comment

• slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

Eh Behemoth. Toż to prawie jak świętokradztwo!
        Moim zdaniem szkło piwne przede wszystkim służy do tego aby spożywać z niego piwo, a dopiero później do stania i wyglądania ładnie na półce.
        W domu piję praktycznie za kazdym razem z innego zasobnika. A to z kufla, a to szklanki, czasem z pokala. Jeśli tylko mam jakieś firmowe szkiełko z browaru, którego piwo akurat spożywam, używam go.
        Szkła nie zbieram. Te paredziesiąt sztuk, to jakoś tak przypadkiem
        Dick Laurent is dead.

Comment

• Simon
          † 1964-2008 Piwosz w Raju
          • 2001.02
          • 993

Jak wyżej ! Dokładnie.
          Szkło do piwa jest przede wszystkim do picia z niego piwa.
          Bez przywiązania i panicznego strachu przed jego utratą
          Tylko ochota i rodzaj piwa determinuje wybór szkła - dzisiaj niemiecki kufel, jutro pokal, pojutrze "pszeniczna" szklanka...
          A że zmieniać lubię - to i zbiór liczny
          Simon

Comment

• behemoth
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.12
            • 248

Pewnie, że trochę przesadziłem. Czasem mi się zdarza wypić coś w pokalu lub szklance z kolekcji. (Np. nigdy nie piłem Palma w niczym innym niż firmowe szkło). Jednak tych szczególnych okazów (w tym przedwojennych) nie tykam nigdy.

Comment

• dziku
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.12
              • 1992

A ja mam taki ulubiony kamionkowy kufelek. Mieści prawie 0,7 i z niego zwykle popijam. Albo z kufelka Żywca. Ale i inne piwne szkło dobrze jest co jakiś czas użyć do właściwego celu
              Najtrudniej jest ze szklaneczkami 0,25 i 0,3. Tych używam sporadycznie. Nie pijam z puszek, ale to przecież nic dziwnego...
              Dziku

Comment

• ppns
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.10
                • 1737

szostak napisał(a)

Normalnie. W przeręblu
                Byle nie przedobrzyć , bo mogą być problemy :
                Attached Files
                piwoppns@wp.pl

Comment

• Cyrkonia
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 1936

slavoy napisał(a)

Szkła nie zbieram. Te paredziesiąt sztuk, to jakoś tak przypadkiem
                  Czyżby i mnie to czekało??!!

Ostatnio wchodzę do takiej jednej knajpki, a tam kelner do mnie: "Dziś nie mamy nowych szklanek do wyniesienia!!!!" Ale jak się okazało na do widzenia i tak dostałam jedną. Przez co moi znajomi stwierdzili że ze mną wstyd chodzić po knajpach.

Oj!!! Fajnie popijać piwo z firmowego szkła.
                  www.stat-gra.pl

Comment

• Pucak
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.12
                    • 242

...a tam kelner do mnie: "Dziś nie mamy nowych szklanek do wyniesienia!!!!"

Ja kiedys zapytalem kelnera czy moge kupic szklanke, z ktorej pilem piwo, odpowiedz byla - Nie. Zazartowalem wiec, ze ja wyniose, a kelner, ku mojemu zaskoczeniu szepnal - "Tylko tak zeby nikt nie widzial".

Comment

• bahtol
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 331

Ostatnio zapytałem barmanki co mam zrobi aby dostac zgrabny kufelek żywca? Rozejrzała się po sali i dała mi kufelek. W ramach wdzięczności chciałem jej pomóc i oszczędzić mycia dużej ilości więc wyniosłem jeszcze szklaneczkę warki.
                      =bahtol=

Comment

• StaryKocur
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.01
                        • 1521

Ja szkło piwne raczej zbieram (ostatnio kolekcja oscyluje w okolicy 220 sztuk ),więc teoretycznie nie mam większego problemu z doborem odpowiednigo szkła. Ale to tylko teoretycznie.
                        W praktyce bowiem stosuję nastepujące zasady doboru:
                        1. Używam niemal wyłącznie szkła o pojemności 0,5 l, bo nie lubię
                        dolewać z butelki do kufla bądź szklanki, a poza tym 0,5 l
                        ( lub wielokrotność ) to dla mnie dawka standartowa.
                        2. Im mocniejsze piwo, tym grubsze szkło.
                        Zwykłe pilsy 12 ( lżejszych nie trawię, niestety ),
                        pijam z pokali i gobletów z cienkiego szkła, natomiast do piw
                        mocnych używam kufli.

Przy okazji licznych doświadczeń stwierdziłem, że nie zawsze firmowe szkło jest odpowiednio dobrane do piwa.
                        Dla mnie przykładem niemal idealnej harmonii w tej dziedzinie jest zestaw piwo "dębowe" + firmowy kufel. Polecam gorąco jedno i drugie.

SK
                        Piwo pite z umiarem
                        nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

Cyrkonia napisał(a)(...) Fajnie popijać piwo z firmowego szkła.
                          jak się go ma. ja wciąż szukam dobrego firmowego szkła do Iralndzkie Mocne od Krajana. pąkal dostępny w sklepach jest do niczego. za to często posiłkuję się tulipanem z Krosno S.A. - niefirmowym.

Comment

• Regent
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2002.10
                            • 512

StaryKocur napisał(a)
                            Ja szkło piwne raczej zbieram (ostatnio kolekcja oscyluje w okolicy 220 sztuk )

SK
                            Człowieku gdzie ty to trzymasz. W swojej kolekcji mam ok. 40 kufli i 40 sztuk innego szkła, i muszę przyznać że mam problem gdzie to wszystko poustawiać. Próbuję ograniczyć swoje hobby ale jak do tej pory efekt jest mizerny.
                            Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie generalnie piwa ciemne piję w kuflach ceramicznych, natomiast piwa jasne w białym szkle.
                            Mniej alkoholu w piwach !!!
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

A ja nie przepadam za piciem z ceramicznych - lubię patrzeć na kolor piwa. Z ceramiki piję tylko grzańce.

Ostatnio piję głównie z pokala Zwierzyńca i kufla forumowego. Mam jeszcze kufel Królewskiego (z wizerunkiem Sfinksa), ale wrócił ze zlotu w bagażniku samochodu Marcopoloka. Szkoda, bo najbardziej lubię pić właśnie z klasycznego, ciężkiego szkła.

Tak jak Kocur lubię pić ze szkła, do którego zmieści się cała zawartość butelki, a w miarę możliwości również dokładnie
                              dopasowanego do ilości piwa - w półlitrowym kuflu nie zbuduje się piany z 0,33 litra piwa, a uwielbiam pić piwo z solidną czapą.

Comment

• Regent
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2002.10
                                • 512

żąleną napisał(a)
                                - w półlitrowym kuflu nie zbuduje się piany z 0,33 litra piwa, a uwielbiam pić piwo z solidną czapą.

[/B]
                                Można nad tym popracować, wystarczy wąski, wysoki kufel. Takie kufle wypuściły swego czasu m.in. Browary Bydgoskie oraz Bosman, obydwa posiadam w swojej kolekcji.
                                Mniej alkoholu w piwach !!!
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

Przetwarzanie...
                                X