w domciu ZAWSZE z kufla. mam takie ulubione: Bitburgera, Żywca i Pilsnera
Z czego popijacie piwo ?
Collapse
X
-
pjenknik napisał(a)
Ja ostatnio używam niemieckiego kufla z lat 70-tych, albo przedwojennego kufla ze Ścinawy Małej.
Comment
-
-
Eh Behemoth. Toż to prawie jak świętokradztwo!
Moim zdaniem szkło piwne przede wszystkim służy do tego aby spożywać z niego piwo, a dopiero później do stania i wyglądania ładnie na półce.
W domu piję praktycznie za kazdym razem z innego zasobnika. A to z kufla, a to szklanki, czasem z pokala. Jeśli tylko mam jakieś firmowe szkiełko z browaru, którego piwo akurat spożywam, używam go.
Szkła nie zbieram. Te paredziesiąt sztuk, to jakoś tak przypadkiemDick Laurent is dead.
Comment
-
-
Jak wyżej ! Dokładnie.
Szkło do piwa jest przede wszystkim do picia z niego piwa.
Bez przywiązania i panicznego strachu przed jego utratą
Tylko ochota i rodzaj piwa determinuje wybór szkła - dzisiaj niemiecki kufel, jutro pokal, pojutrze "pszeniczna" szklanka...
A że zmieniać lubię - to i zbiór licznySimon
Comment
-
-
A ja mam taki ulubiony kamionkowy kufelek. Mieści prawie 0,7 i z niego zwykle popijam. Albo z kufelka Żywca. Ale i inne piwne szkło dobrze jest co jakiś czas użyć do właściwego celu
Najtrudniej jest ze szklaneczkami 0,25 i 0,3. Tych używam sporadycznie. Nie pijam z puszek, ale to przecież nic dziwnego...Dziku
Comment
-
-
slavoy napisał(a)
Szkła nie zbieram. Te paredziesiąt sztuk, to jakoś tak przypadkiem
Ostatnio wchodzę do takiej jednej knajpki, a tam kelner do mnie: "Dziś nie mamy nowych szklanek do wyniesienia!!!!" Ale jak się okazało na do widzenia i tak dostałam jedną. Przez co moi znajomi stwierdzili że ze mną wstyd chodzić po knajpach.
Oj!!! Fajnie popijać piwo z firmowego szkła.
Comment
-
-
...a tam kelner do mnie: "Dziś nie mamy nowych szklanek do wyniesienia!!!!"
Ja kiedys zapytalem kelnera czy moge kupic szklanke, z ktorej pilem piwo, odpowiedz byla - Nie. Zazartowalem wiec, ze ja wyniose, a kelner, ku mojemu zaskoczeniu szepnal - "Tylko tak zeby nikt nie widzial".
Comment
-
-
Ostatnio zapytałem barmanki co mam zrobi aby dostac zgrabny kufelek żywca? Rozejrzała się po sali i dała mi kufelek. W ramach wdzięczności chciałem jej pomóc i oszczędzić mycia dużej ilości więc wyniosłem jeszcze szklaneczkę warki.=bahtol=
Comment
-
-
Ja szkło piwne raczej zbieram (ostatnio kolekcja oscyluje w okolicy 220 sztuk ),więc teoretycznie nie mam większego problemu z doborem odpowiednigo szkła. Ale to tylko teoretycznie.
W praktyce bowiem stosuję nastepujące zasady doboru:
1. Używam niemal wyłącznie szkła o pojemności 0,5 l, bo nie lubię
dolewać z butelki do kufla bądź szklanki, a poza tym 0,5 l
( lub wielokrotność ) to dla mnie dawka standartowa.
2. Im mocniejsze piwo, tym grubsze szkło.
Zwykłe pilsy 12 ( lżejszych nie trawię, niestety ),
pijam z pokali i gobletów z cienkiego szkła, natomiast do piw
mocnych używam kufli.
Przy okazji licznych doświadczeń stwierdziłem, że nie zawsze firmowe szkło jest odpowiednio dobrane do piwa.
Dla mnie przykładem niemal idealnej harmonii w tej dziedzinie jest zestaw piwo "dębowe" + firmowy kufel. Polecam gorąco jedno i drugie.
SKPiwo pite z umiarem
nie szkodzi w żadnych ilościach.
Comment
-
-
Cyrkonia napisał(a)(...) Fajnie popijać piwo z firmowego szkła.
Comment
-
-
StaryKocur napisał(a)
Ja szkło piwne raczej zbieram (ostatnio kolekcja oscyluje w okolicy 220 sztuk )
SK
Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie generalnie piwa ciemne piję w kuflach ceramicznych, natomiast piwa jasne w białym szkle.Mniej alkoholu w piwach !!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
A ja nie przepadam za piciem z ceramicznych - lubię patrzeć na kolor piwa. Z ceramiki piję tylko grzańce.
Ostatnio piję głównie z pokala Zwierzyńca i kufla forumowego. Mam jeszcze kufel Królewskiego (z wizerunkiem Sfinksa), ale wrócił ze zlotu w bagażniku samochodu Marcopoloka. Szkoda, bo najbardziej lubię pić właśnie z klasycznego, ciężkiego szkła.
Tak jak Kocur lubię pić ze szkła, do którego zmieści się cała zawartość butelki, a w miarę możliwości również dokładnie
dopasowanego do ilości piwa - w półlitrowym kuflu nie zbuduje się piany z 0,33 litra piwa, a uwielbiam pić piwo z solidną czapą.
Comment
-
-
żąleną napisał(a)
- w półlitrowym kuflu nie zbuduje się piany z 0,33 litra piwa, a uwielbiam pić piwo z solidną czapą.
[/B]Mniej alkoholu w piwach !!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment