Z tą reklamą to jest tak, że wcale nie wiadomo czy ten czas został by sprzedany w ogóle. Ja osobiście uważam, że ta akcja z jednej strony naprawdę pomaga, jakoś uświadamia trochę ludziom, że jest coś poza mną i moim egoizmem ale oczywiście z drugiej strony płacąc podatki powinniśmy wymagać żeby były wydawane rozsądnie a nie marnotrawione (np. na administracje czy steki nikomu niepptrzebnych a kosztownych urzędów, już nie będę pisał o Zusie) jak się teraz dzieje. Co do efektu, to trochę ma Pieczarek rację w tym względzie, że rzeczywiście przy takim zgiełku medialnym wyniki powinny być znacznie wyższe (patrz szum medialny i milardowe wyniki sprzedaży Pokemonów, Dzienników Bridget Jones, Harry Potterów i innego chłamu).
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Collapse
X
-
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
Czy nikt nie czytał mojego postu??
Nikt by nie chciał reklamy wykupić jeżeli by leciały przez cały dzień bo nikt by tego nie oglądał. A cena i tak by musiała być bardzo mała.
Ale zawsze się znajdzie ktoś kto sam nic nie robi a na innych nażeka .
Może panowie coś sami wymyślicie i zorganizujecie co???
To jest naprawde strasznie dużo roboty. A nie każdy zdaje sobie z tego sprawe.
Comment
-
-
Oj, Kudłaty jesteś jeszcze młody entuzjasta, który nie umie liczyć pieniędzy. To jest dobre, tak trzeba. Tylko z tego - aby nie zginąć w życiu - musi się wyrosnąć.
Wyobraź sobie, że ja zaczynam taką akcję jak Owsiak. Tyle tylko, że za wszystko płacę. Za występujące zespoły, za reklamę w prasie, radio i telewizji. Za całodniową relację telewizyjną z kilkunastu polskich miast. Za wymianę zagranicznego bilonu na euro. Za prąd. Za lokale.
Ile według Ciebie będę mógł przeznaczyć na sprzęt medyczny dla noworodków?
Owsiak stanowi bardzo wygodne alibi dla wszystkich. Dla telewizji (bo "publiczna" i wspierająca raz do roku wspaniałą akcję). Dla wszystkich żurnalistów (ach jacy my szlachetni i jacy społecznie zaangażowani). Dla wszystkich pomocników Owsiaka (patrzcie ile zebraliśmy przez jeden dzień). I przede wszystkim dla statystycznego Polaka-szaraka (ciepnąłem piątkę do puszki, równy ze mnie gość).
No, a teraz wszyscy mamy rok wolnego od zmartwień, nieszczęść i innych tragedii.
Comment
-
-
Prawda jest taka ze jezeli chodzi o służbę zdrowia to jestesmy 10 lat za Czarną Afryką. Czy widzieliście takie kwesty w zachodniej Europie, albo choćby w Czechach lub w Węgrzech? Od dziesięciu lat wszyscy sie spieramy o to czy Owsiak to jest fajny gość czy nie. Nikt nie zauważa że Orkiestra rzeczywiście jest potrzebna, i jest to sytuacja chora w normalnym cywilizowanym państwie.
Comment
-
-
Przychylam się do wypowiedzi twierdzących ,że akcja Owsiaka to farsa. I nie dlatego,że Owsiak robi żle.Dlatego , że my wszyscy jesteśmy dobrzy i hojni i cieszymy się z papierowego serduszka w TEN JEDEN DZIEŃ a przez resztę roku mamy w dupie noworodki i inkubatory.
Co do tego , że pawiany przeróżne nabijają sobie kieszenie sosikiem Orkiestry to też nie mam wątpliwości. Ale pomimo to - coś dobrego z tego wynika i choćby to COŚ było malutkie to ratuje jednak komuś życie.
I to mi wystarczy. A oszołomom co się podłączają z korytem NA POCHYBEL!Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Comment
-
-
Inni robią to znacznie ciszej i przede wszystkim skuteczniej - np. Caritas
Czy działa skutecznie - cytat na dole
Caritas został przyłapany przez Urząd Skarbowy na tym że miał straszne koszty własne. Oddawali tylko część uzbieranych pieniędzy.Z uporem (maniaka ?) wracam do sprawy kosztów. Ile kosztowała niezapłacona telewizyjna obsługa Orkiestry. Pomijam tu niezrealizowane przychody z reklam w tym czasie. Gdyby tak policzyć pewnie by się okazało, że orkiestra wychodzi na minus. To o co postuluje Krzysiu - czyli bilans Orkiestry - byłoby bardzo ciekawym materiałem.
Do poniesionych kosztów natomiast wrzucają to osoby organizujące orkiestrę (tv, operatorzy etc.) i to jest dla nich niejako zyskiem (zysk to wszystko ponad koszty, a jak wiadomo podatek płacimy od dochodu - zysku).
1/ albo jesteśmy narodem o kamiennych sercach
2/ skuteczność Orkiestry jest znikoma. Gdyby przy takich nakładach (tysiące ochotników, "darmowa" reklama, "darmowa" obsługa telewizyjna) jakiś gość od marketingu osiągnął tak śmieszne rezultaty, to do końca życia by nie znalazł pracy w swoim zawodzie.
a ja dla odmiany również z uporem maniaka powtarzam: liczą się efekty i jest mi dokładnie obojętne, jakie przy tym poniesiono koszty, bo widzę EFEKTY, od 10 lat....!
Ale zawsze się znajdzie ktoś kto sam nic nie robi a na innych nażeka .
Oj, Kudłaty jesteś jeszcze młody entuzjasta, który nie umie liczyć pieniędzy. To jest dobre, tak trzeba. Tylko z tego - aby nie zginąć w życiu - musi się wyrosnąć. ............
Co do całej fundacji Owsiaka to jak by ktoś nie wiedział działa ona przez cały rok organizując przetargi, szykując się do następnej orkiestry ( nie robi się tego przez miesiąć) etc.
Nazwanie Owsiaka "Małpą Medialną)" uważam za niestosowne,
a niedawno ktoś mi zarzucał brak kultury.Tylko ja wtedy żartowałem, a to wydaje mi się nie jest żart, a jeśli to w nienajlepszym guście.Catalunya es una nación y el Barça es un ejército
Comment
-
-
Talrasha, ładnie tu się próbowałeś rozprawić ze wszystkimi (głównie ze mną), którzy nie robią prostych metodologicznie błędów. Zgrabnie ale w całkowitym oderwaniu od liczb. Poniesione nakłady na organizację WOŚP nigdy nie są i nie będą darmowe. Zginiesz jak tego nie zrozumiesz. Sztuczki księgowe nie są w stanie tego zmienić. Zestawienie wszystkich nakładów i przychodów tej akcji pokazałoby całą mizerię osiągniętych efektów. Mimo reklamowego łomotu każdy statystyczny Polak dał się namówić na wydatek 70 groszy. Po odjęciu 3 milionów z Ministerstwa Zdrowia będzie tego tylko 60 groszy. Efekt naprawdę mizerny. Nawet nie licząc kosztów.
Kim w tej kcji byłeś? Współorganizatorem, darczyńcą? W jaki sposób zaspokoiłeś swoją potrzebę bycia "szlachetnym człowiekiem"?
Określenie "małpa medialna" to powszechnie funkcjonujący zwrot w środowisku "szołbiznesu". Nie ma w tym nic obraźliwego. Po prostu stwierdzenie faktu. Takimi samymi małpami są wszyscy sprzedający swój wizerunek.
Comment
-
-
ANDRO napisal/a
Dlatego , że my wszyscy jesteśmy dobrzy i hojni i cieszymy się z papierowego serduszka w TEN JEDEN DZIEŃ a przez resztę roku mamy w dupie noworodki i inkubatory.
czy moglibyście mówić za siebie? "statystyczny Polak", "naród" itd. - co za bzdety!
napiszcie po prostu: "JA przez resztę roku mam w dupie to i owo", a od razu Wam uwierzę. tylko do tego nikt się wprost nie przyzna, łatwiej ukryć się za parawanem "społeczeństwo"
ja akurat nie mam tego co wyżej gdzieś przez resztę roku, gdyż jestem:
Comment
-
-
pieczarek napisal/a
Zestawienie wszystkich nakładów i przychodów tej akcji pokazałoby całą mizerię osiągniętych efektów.
Comment
-
-
nie znam się na księgowości i nie umiem wyliczyć statystycznego polaka, ale widzę efekt działań orkiestry i jeśli to przyczyniło się do uratowania życia dziecka (nawet jednego) to i tak jest to godne chwały
stojący murem wraz z Mają maryhhWspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"
Comment
-
Comment