Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Viktor
    Tak sucho przedstawiona informacja w podtekście wystawia złe świadestwo WOŚP. [...]
    I owszem (o czym dalej). Sama sprawa jest trochę śmieszna, choć może być niewąskim "dylematem moralnym" dla postępowej części ludzkości. Nie da się jednakowoż pominąć faktu, że rozpowszechnianie "twórczości" tow. Adolfa H. jest prawnie zabronione - nie wolno wydawać i sprzedawać tej książki (mimo, że każdy może ściągnąć ją z internetu) - to jest śmieszne (zwłaszcza, że np. "Krótki kurs historii WKP(b)" zakazany nie jest).
    Kaliber tegoż "przestępstwa" jest całkiem mizerny, ale kilka lat temu sam słyszałem i widziałem w TV, jak Jurek O. we własnej osobie, przyjął kilkutysięczny datek od anonimowego złodzieja...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• goooto
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.01
      • 3

Owsik beeeeeeeeee...

[QUOTE=pieczarek]Ja mam do Orkiestry Owsiaka stosunek dwuznaczny.
      Niby fajnie, że zbierają pieniądze na szczytne cele ale

Ja też podobny stosunek mam do orkiestry, i nigdy ani grosza jeszcze nie wrzuciłem, jest to wyręczanie państwa w tym co powinno nam gwarantować,
      co ciekawe przeważnie za poprzednich rządów finały orkiestry zbiegały się w czasie z jakimiś aferami w rządzie - może to tłumaczy czemu tyle czasu antenowego zajmuje pan Owsik, ktoś mu go daje i ułatwia promowanie, to tyle...potrzebującym lubię pomagać, ale nie w ten sposób, hej!

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika goooto
        pan Owsik
        A kto to jest pan Owsik? Nie znam takiego.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• supersklep
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.01
          • 982

Owsiak w tym roku miał się obrazic na TVP i czekał na oferte prywatnej tv żeby ktoś pokazywał cały dzień za darmochę tegoroczną orkiestre he he koń by się uśmiał przecież to więcej kosztuje niż cała zbiórka
          Last edited by supersklep; 2007-01-14, 21:34.

Comment

• remfire
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1334

Może sie myle , ale mam wrażenie że dzisiejszy Finał WOŚP wypadł dość słabo. Ludzie reaguja coraz gorzej na kolejne finały pomimo reklam w TV , bilbordów i zapewnień o kolejnych rekordach zebranych sum , udzielanej pomocy itp. Chyba zaczyna być widać koniec tej imprezy...

Comment

• supersklep
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.01
              • 982

jakoś zapala mi się czerwona lamka jak ktoś coś daje biednym czy dzieciom w blasku fleszy i takim szumie medialnym

Comment

• kot_z_cheshire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.11
                • 2201

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
                jakoś zapala mi się czerwona lamka jak ktoś coś daje biednym czy dzieciom w blasku fleszy i takim szumie medialnym
                Hmm..ten szum medialny raczej nie jest nastawiony na samą czynność dawania wg mnie, a na nagłośnienie idei, która jako jedyna od lat porwała młodych ludzi. Bo nie ukrywajmy, to oni są siłą WOŚP i tylko Owsiakowi udało się ich zaangażować. Ostatnie takie porywy młodzieży dobrowolne to chyba były po wojnie, przy odbudowie kraju
                Poza tym, osobiście lubię wiedzieć, gdzie i na co się rozchodzą pieniądze, kóre z własnej i nieprzymuszonej woli daję. Dlatego nie przekonuje mnie Caritas czy wiele innych fundacji, które nie poczuwają się do jakichkolwiek jawnych rozliczeń.Wystarczy mi świadomość, że nie do końca wiem, co się dzieje z tymi pieniędzmi, które z mojej kieszeni trafiają do państwa...Tutaj nawet nie mam wyboru
                Młode koty mają adhd, niestety.
                Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
                  Hmm..ten szum medialny raczej nie jest nastawiony na samą czynność dawania wg mnie, a na nagłośnienie idei, która jako jedyna od lat porwała młodych ludzi.
                  Przy czym ci młodzi oferują głównie swój czas, jako latający z puszkami wolontariusze, nie wyceniając tego czasu - bo nie znają z autopsji pojęcia "czas to pieniądz" - nie zaś swoje pieniądze właśnie, bo tych jeszcze nie mają...
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• kot_z_cheshire
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.11
                    • 2201

Ofiarowanie swojego czasu? To moim zdaniem dużo. Nawet bardzo
                    Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.

Comment

• jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

To zależy od tego, jak dużo go (wolnego) posiadasz.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• kot_z_cheshire
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.11
                        • 2201

Im mniej go posiadasz, tym cenniejszy darowany

Comment

• Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                          Oczywiście, że nie ma pokazywać! Byłby idiotą gdyby pokazywał!
                          A niby dlaczego ma je pokazywać skoro ich nie zna:? Idiotą to raczej jest ten, który żąda spełnienia czegoś nierealnego...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                          Ale zupełnie inaczej wygląda bilans zbiórki zawierający wszystkie koszty pozyskania pieniędzy:
                          40 mln - zebrana kwota
                          2 mln - wszystkie koszty fundacji Owsiaka
                          62 mln - koszty organizacji "owsikaliów" poniesione przez miasta, gminy, telewizję itp.
                          Razem kosztem 64 mln zł pozyskano 40 mln na sprzęt medyczny. Dobrze sobie z tego zdawać sprawę.
                          Możesz jakoś rozbić te 62 mln zł na gminy i telewizję? - To dość precyzyjna kwota, więc nie powinno być trudności...
                          Warto też mieć na uwadze, że tv, jak każda firma, ma koszty stałe, niezależne od tej akurat transmisji. I że z tytułu tej akurat transmisji pobiera pożytki w postaci reklam (warto je może odjąć od kosztów?).

Warto też sobie zrobić małą kalkulację, ile kosztowałoby zrobienie podobnej akcji przez struktury rządowe. Tym bardziej, że w tym konkretnym przypadku "opodatkowanie" jest zupełnie dobrowolne i podatnik z góry wie, na co pieniądze wydaje. I oczywiście podatnicy nie są na tyle głupi, aby nie wiedzieć, że część z ich składek jest "pożerana" przez koszty obsługi imprezy.

A pisanie o akcji Owsiaka, jako "owsikaliach", stawia Cię w gronie osób, którymi rzekomo pogardzasz. Żałosne...

Comment

• żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

Ło rany, co roku to samo. Ilość tematów, na które forumowicze są chętni gadać jak do ściany, jest nieskończona.

A nie lepiej posłuchać "Stained Glass Cross" zespołu Down? Byłbym idiotą, gdybym teraz tego nie słuchał, ponieważ jak raz mam na to ochotę.

Comment

• Gwiazda
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.07
                              • 400

Nie biegam specjalnie za "puszkersami", żeby dać im kasę i dostać serduszko - akurat w tym roku ich nie spotkałam, ale do tej pory zawsze jakiś grosz się dla nich znalazł. Fajne jest to, że dzieciaki zbierają dla dzieciaków. Oczywiście, to państwo powinno im pomagać, ale jaka jest rzeczywistość, każdy widzi. O Owsiaku nie mam zdania, bo go nie znam. Nie obchodzi mnie jakie są koszty obsługi imprezy, jego wynagrodzenie i takie tam. Wolę naiwnie dla niektórych myśleć, że coś można zmienić. Podoba mi się, że poruszył ludzi mimo ogólnej znieczulicy. Jeśli komuś to nie pasuje - niech powie "nie, dziękuję" i już.
                              "Oszukać diabła, to nie grzech"

Comment

Przetwarzanie...
                              X