Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Maja - zauważyłem, szkoda, ży były nie na temat, dlatego pomijam je milczeniem.

Art - nawet, jeśli znajdą się zespoły grające za darmo, (co jakoś w mojej okolicy nie jest częste, zazwyczaj są to zespoły zupełnie amatorskie walące metal, co skutecznie zniechęca starszych do udziału w imprezach), to trzeba zapłacić obsłudze technicznej, czasem za wynajem sprzętu lub sceny, za ochronę (ustawa o choronie imprez masowych), chociażby za te wzmożone patrole policji i straży miejskich, które muszą chronić niewinnych obywateli przed entuzjazmem świętującej młodzieży.
    Art, ja pracowałem w tzw. "instytucji kulturalnej" osiem lat, od 12 lat zajmuję się zamorządem, a ostatnie 4 lata miałem okazję przeglądać budżety większośći gmin byłego woj. wałbrzyskiego. To naprawdę nie dzieje się za darmo.
    Powiem tak - gdyby to miała zrobić firma na własnym rozrachunku, po pierwszym razie zaliczyłaby padaczkę.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

no tak ale nic nie stoi na przeszkodzie aby koncerty były organizowane na mniejszą skalę np. w knajpach/klubach/etc. odpadają wtedy koszty o których mówisz.

p.s. czyżby tylko metalowcy amatorzy mieli jeszcze odrobinę serca??
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

Art, ale tu jest pewna sprzeczność.
        Impreza aby przyniosła kasę musi być masowa. I to nie tylko dla małolatów. Bo ci nie mają za dużo pieniędzy.
        A takie nieco starsze osoby do metalu mogą mieć stosunek powiedzmy obojętny.
        Więc jeśli impreza masowa to droga, a jeśli w małym klubiku to bez publiczności z gotówką do wydania.

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

Pieczarku a ile mamy knajp a ile stadionów w Polsce? chyba nie jest to liczba porównywalna nawet jesli chodzi i liczbę potencjalnie przyciągniętych osób przez te "miejsca".

czyżbyś był zdania że w klubach grany jest metal a staruchy mają się bawić na masówkach? nie rozumiem. przecież muzyka nie dzieli się na metal i muzykę dla seniorów
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

No więc dzisiaj dzięki Krzysiowi i Pieczarkowi dowiedziałem się, że jestem głupi, bo biorę udział od 10 lat w akcjach które przynoszą same szkody i straty. Takie jak WOŚP, wigilijna świeczka, Pocztówka do św. Mikołaja i temu podobne. Jak to dobrze brać udział w forum o piwie i dowiedzieć się ciekawych rzeczy. Proponuję więc żebyśmy wszyscy gromadnie przestali uczestniczyć w akcjach charytatywnych, bo przynoszą one tylko straty samorządom i instytucjom kultury.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• pieczarek
              • 2001.06
              • 5011

A to jesteśmy pjenkniku na jednym poziomie intelektualnym. Od kilku lat służę córce jako obstawa (coby od bandziora w czajnik nie dostała). I wożę ją samochodem w coraz to nowe miejsca zbiórki pieniędzy. W tym roku trochę mniej bo w miasteczku było 35 bojówek od zbierania pieniędzy. W poprzednich latach było tylko kilka ekip, a miasteczko choć niewielkie to terytorialnie dosyć obszerne.
              Ale fakt, że poniekąd biorę w tym udział (wiem, wiem straszna hipokryzja) wcale nie przeszkadza mi widzieć spraw takimi jakimi są. Jeszcze raz powtarzam - WŚOP uważam za organizację mało sprawną ekonomicznie. Nic tu nie pomogą różnego rodzaju zaklęcia typu: poświęcenie, gorące serca, jesteście wspaniali.

Wczoraj obiecałem sobie, że już się nie będę odzywał w tej sprawie bo coś słabo na forum z liczeniem. Nie wytrzymałem, dałem głos.
              Ale teraz obiecuję, do następnego roku się nie odezwę.

Comment

• Cezar
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.05
                • 1349

Na Onet.pl przeczytałem dzisiaj informację (http://info.onet.pl/443449,11,item.html), która sprawiła, że zacząłem powiątpiewać w sens tej imprezy. Akurat to zostało nagłośnione, ale mozna podejrzewać, że takich przypadków było więcej. Może tak być, że WOŚP umrze śmiercią naturalną, ponieważ zrażeni ludzie odmówią wsparcia finansowego.

Kto wie, czy lepszym wyjściem nie byłoby uruchomienie specjalnego konta (np. o nazwie WOŚP), na które przez cały czas możnaby dokonywać wpłat. Wówczas jednak pan Jurek Owsiak, jako instytucja medialna, przestałby istnieć.

Mimo podania adresu internetowego pozwalam sobie zacytować wspomniany artykuł, ponieważ jego żywot będzie raczej krótki.

WOŚP - skandal w Legnicy

"Gazeta Wrocławska" docieka, gdzie się podziały pieniądze Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, zebrane przez 400 wolontariuszy na ulicach Legnicy. Czy wszystkie trafiły do miejscowego oddziału Banku Zachodniego WBK, zliczającego efekty zbiórki?

Dziennik pisze, że już w niedzielę było wiadomo, że "coś jest nie tak". Dziś jest niemal pewne, że - z winy organizatorów - w Legnicy doszło do sprzeniewierzenia części pieniędzy. Były i inne kompromitujące wpadki. Szef legnickiego sztabu WOŚP Andrzej Kasperek twierdzi, że nie wie, ile pieniędzy trafiło do puszek, które wydał kwestującym kolegom. "Wiem tylko, że pieniędzy było mało, a banknotów prawie w ogóle" - mówi Kasperek.

Dziennikarze "GW", prowadzący licytację na legnickim Rynku, wielokrotnie usiłowali dowiedzieć się od organizatorów ulicznej kwesty, ile pieniędzy zebrali wolontariusze. Niestety, bezskutecznie. Wczoraj zaczęli więc liczyć pieniądze.

Impreza w Rynku przyniosła ponad 9 tys. zł, sprzedaż 17,5 tys. ruskich pierogów dała kolejne 2.700 zł. Według pracownic legnickiego banku, łączny efekt zbiórki w Legnicy to nieco ponad 14 tys. zł. Zestawienie tych liczb jest szokujące, bowiem oznacza, że łączna zawartość 400 puszek nie przekroczyła kilku tys. złotych czyli, że średnio w jednej było mniej niż 10 zł - oblicza "GW".

Szef legnickiego sztabu WOŚP pytany, czy wie, kim byli wolontariusze zbierający pieniądze, odpowiada, że nie sprawdzał, kim są ludzie, którzy zgłaszali chęć kwestowania. Nie wiem, czy Andrzej Kasperek zdaje sobie sprawę, jaką krzywdę - przez własne zaniedbania i arogancję (odmówił pomocy, którą deklarowali mu ludzie legnickiej kultury w sprawnym i bezpiecznym przeprowadzeniu akcji) - wyrządził pięknej sprawie - pisze dziennikarz "Gazety Wrocławskiej".

Wielka Orkiestra może grać tylko przy bezgranicznym zaufaniu do jej organizatorów. A tu, taka plama. Piętno pozostanie, mimo że większość młodych kwestarzy to ludzie na wskroś uczciwi i szlachetni - zapewnia dziennik.

Comment

• Kudłaty
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.09
                  • 1972

Jak ja chciałem być na koncercie TSA
                  Powiedz Slavoy czy dali czadu.

Comment

• talrasha
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.11
                    • 685

Ale fakt, że poniekąd biorę w tym udział (wiem, wiem straszna hipokryzja) wcale nie przeszkadza mi widzieć spraw takimi jakimi są. Jeszcze raz powtarzam - WŚOP uważam za organizację mało sprawną ekonomicznie. Nic tu nie pomogą różnego rodzaju zaklęcia typu: poświęcenie, gorące serca, jesteście wspaniali.
                    Pieczarek proponuje byś zaproponował Owsiakowi jak lepiej zrobić taką imprezę - bo jak mi się wydaje z tego co piszesz masz doświadczenia w organizowaniu imprez masowych (może się mylę).
                    Catalunya es una nación y el Barça es un ejército

Comment

• adam16
                      • 2001.02
                      • 9865

Mówcie co chcecie, ale jeżeli cała ta masa forsy uratowałaby tylko jedno dziecko, to warto było robić coś takiego jak WOŚP. Inną rzeczą, jest sposób działania niektórych ludzi. Np. w Katowicach, WOŚiści zablokowali na pewien czas ulicę Stawową, i w zasadzie zrobili z niej płatną autostradę - jak nie dałeś do puszki to nie przeszedłeś. Tłumaczyć się mam dlaczego nie dałem, albo dlaczego tylko tyle? Brr! Tak było ok 8.30 w niedzielę Zupełny brak kontroli nad tymi "wolontariuszami". To prawie ostatecznie zniechęciło mnie do WOŚP. Prawie...
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• talrasha
                        • 2001.11
                        • 685

Nie słyszałem o takim przypadku w Łodzi, ale uważam,że jest on naganny i nie powinien mieć miejsca - nie każdy wkońcu musi dać, jeden nie da bo nie ma, a drugi bo nie chce i jego wola.

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Wiadomość z wczorajszej "Rzeczpospolitej" - Prokuratura Rejonowa w Legnicy wszczęła śledztwo w sprawie zaginięcia znacznych sum pieniędzy zebranych w niedzielę w Legnicy, Lubinie, Jaworze i innych miejscowościach byłego woj. legnickiego. Pieniędzy zebrano niemal trzykrotnie mniej, niż rok temu, przy czym prawie w ogóle brak banknotów.
                          Główny organizator powiedział w telewizji, że on nie widzi problemu. Okazało się, że w ogóle nie sprawdzał, kim są wolontariusze i teraz nie można ich znaleźć.
                          Ciekawe, kto mu wystawił pełnomocnictwo do reprezentowania WOŚP?

Z innej beczki: służba zdrowia zadłużyła się tylko w ubiegłym roku na 5 miliardów złotych (dobrze napisałem - miliardów). Ciekaw jestem, jakie znaczenie ma te uzbierane 20 milionów?

Comment

• talrasha
                            • 2001.11
                            • 685

Następne potwierdzenie tego, że służba zdrowia kuleje

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Nie cała kuleje, bo prywatna ma się całkiem dobrze. To potwierdzenie tego, że publiczną służbą zdrowia zajmują się ludzie niekompetentni, a takim nie daje się pieniędzy w żadnej postaci.

Comment

• Kudłaty
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.09
                                • 1972

Ja może powiem lepiej :

Kasy chorych poprostu są chore I wydają kase na własne siedziby zamiast na pacjentów. Zresztą mają niedługo je likwidować

Comment

Przetwarzanie...
                                X