Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mluk
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.01
    • 778

Krzysiu napisał(a)
    [B]W Radiu Wrocław powiedzieli, że częstą przyczyną odmowy wrzucenia datku był fakt, że z części tych pieniędzy finansuje się Przystanek Woodstock. Sporo osób, zwłaszcza starszych, nie życzy sobie tego.
    To samo wmawia ludziom Rydzyk, który pokazuje dziwne rzeczy w swojej telwizji, radiu i gazecie. Żenada...

Powiem krótko. Gdyby nie WOŚP, bylaby duża szansa na to, że mój synek nie przeżyje pierwszych dwóch dni swojego życia. Przeżyl, bo lekarze podlączyli go do jakiegoś "superextra" sprzętu, który zostal podarowany przez Orkiestrę...

Dziś mój syn ma 3 miesiące i trzyma się świetnie.

Dzięki Jurek!
    "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

Comment

• arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

Krzysiu napisał
      Nie wiem jeszcze, jak u mnie wyniki, ale mam wrażenie po ilości ludzi na mieście, że cienizna.
      Każda idea, choćby najszczytniejsza, ma swoje wzloty i upadki. W tym wypadku obawiam się, że może dojść do wypalenia konwencji, że entuzjazm społeczeństwa opadnie. Niestety, politycy rządzący tym krajem robią sporo, aby tak się stało.
      Poza tym, wyniki zbiórki są niejako "zafałszowane" - przynajmnie ja nie wiem, ile pieniędzy pochodzi faktycznie od zwykłych ludzi, a ile to darowizny firm. Choćby wczoraj widziałem w TV, jak Western Union lekką ręką dorzuciło 1 mln zł. Podobnie aukcje - tam też sporo zakupów dokonują podmioty gospodarcze.
      Nie, żebym miał coś przeciwko. Ale rodzi mi się taka myśl, że te tłumy ludzi, kwesta, telewizyjne show są tak naprawdę "pretekstem" dla właściwej akcji. I dlatego obawiam się o ludzki entuzjazm.

Comment

• szarpik
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.02
        • 676

A ja jak co roku swietnie się bawiłem na koncertach Pidżamy i Acid Drinkers wrzuciłem pare złotych do puszki , bardzo mile spędzony wieczór , a jak w dodatku dzieki temu jakies dzieciaki wyrdrowieją to jeszcze lepiej. Ogólnie dla mnie orkiestra to fantastyczna impreza i w dodatku pożyteczna
        WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• Maremali
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1955

Carlsberg Cup 2006 z Szarmachem, Giressem, Michalczewskim i Jonssonem
          To początek długiej listy nazwisk sław sportu, które w niedzielę zaprezentują się publiczności w Łuczniczce

Wstęp na imprezę, której główna część rozpocznie się o 17 jest bezpłatny. - Bezpłatny, ale w kasach hali Łuczniczka i Sport Pubie Fair Play można będzie nabyć cegiełkę za 5 złotych. Im więcej sprzedanych z 2500 przygotowanych cegiełek, tym większa część zysku trafi na kontro Wielkiej Orkiestry - mówi organizator turnieju Jarosław Kotewicz. Dodatkowo, kto kupi bilet-cegiełkę przy zakupie jednego piwa w Fair Play drugie otrzyma gratis.

O 17 wszyscy uczestnicy turnieju wyjdą na parkiet hali w białych koszulkach z logo WOŚP. Na znacznej części z nich znajdą się podpisy gwiazd a trykoty będą wyrzucone na trybuny. Podobnie jak 100 futbolówek od firmy Lotto. Otwarcie Carlsberg Cup 2006 uświetnią pokazy Teatru Ognia i bębniarze. Zawody poprowadzą Maciej Wilkowski i Bryan Scott. Wreszcie o 17.30 święto halowej piłki nożnej ruszy na dobre. Zagrają wtedy Gwiazdy Piłki Nożnej (m. in. Władysław Żmuda, Roman Kosecki, Jean-Pierre Papin) z Gwiazdami Sportu (Andreas Jonsson, Andrzej Supron, Władysław Kozakiewicz). O 18.05 mecz o 3. miejsce turnieju głównego a po nim znów konfrontacja Gwiazd Piłki Nożnej, tym razem z Media Team (m. in. Marcin Feddek). Na 19.05 zaplanowano finał a po nim mecz Gwiazd Sportu z Media Teamem. Zakończenie imprezy ok. 20.
          http://maremali.web-album.org/

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Cytat z "Fakty TVN" z piątku (chodzi o pieniadze przekazywane charytatywnie w 2004 r.):
            - Caritas Polska - 200 mln zł (dwieście - mój dopisek)
            - WOŚP - 200 mln zł, ale w ciągu 10 lat (dwieście, dziesięć lat).
            Rachunek jest prosty.

Doszła jeszcze jedna rzecz - nie mam życzenia, aby z odsetek od mojej darowizny bawiły się jakieś ogony. Syn mojej pracownicy prosto z "Woodstock" pojechał na odtrucie.

Comment

• YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

Bo Caritas zbiera przez cały rok a WOŚP w zasadzie w ciągu jednego dnia.
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Tyle, że Caritas robi to sam, a WOSP przy pomocy telewizji publicznej i samorządów.

Comment

• YouPeter
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 2379

Z tym bym się nie zgodził bo Caritas robi to nie sam a przy pomocy Kościoła. Z drugiej strony czemu nie wykorzystać takiej szansy jaka dają media dla pomocy potrzebującym?
                  Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Dlatego, że Kościół katolicki robi to za pomocą dobrowolnych datków wiernych, natomiast TVP robi to za pomocą całkowicie niedobrowolnych abonamentów, płaconych przez wszystkich podatników. Do kościoła chodzić nie musisz, ale na telewizję musisz płacić. To jest ta różnica, która mnie odstręcza od WOŚP. A na dodatek znam od podszewki podchody samorządów, żeby dobrze wypaść - przymusowe imprezy, fajerwerki, wszystko płacone z paragrafu "promocje" - to gorzej niż mafia.
                    Last edited by Krzysiu; 2006-01-08, 01:04.

Comment

• YouPeter
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 2379

Nie ważne w jakiej formie się to robi ważne żeby zebrać pieniądze dla potrzebujących. Caritas też korzysta z TV (i jak najbardziej to popieram).

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Ważne, w jakiej formie. Bo jeżeli dobroczynność ma być przymusem, wspieranym przez media publiczne, to jest co najwyżej terrorem, a nie dobroczynnością. Ja osobiście przekazuję niemałe kwoty na różne cele, nie odliczam tego od podatku, a i WOŚP jest mi do tego niepotrzebna. A na gości, którzy stoją z puszką przy drzwiach kościoła i głośno wyrzekają, jakie to klechy są wredne, grosza nie dam.

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Do kościoła chodzić nie musisz, ale na telewizję musisz płacić.
                          I płacisz na cały groch z kapustą, jaki w niej jest - w tym msze i relacje z pielgrzymek papieskich na przykład.

Comment

• YouPeter
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 2379

Ważne, w jakiej formie. Bo jeżeli dobroczynność ma być przymusem, wspieranym przez media publiczne
                            Raz w roku można sobie pozwolić. Nie obchodzi mnie to przez co jest wspierane ważne że pomaga. Tylko dzięki WOŚP jesteśmy pierwszym na Świecie państwem jeśli chodzi o wykrywanie i leczenie wad słuchu u noworodków i jeszcze wiele pozytywnych przykładów zarówno WOŚP jak i Caritasu mógłbym wymienić. Tylko po co jak dla ciebie aspekty polityczne są ważniejsze niż zwykłą ludzka pomoc.
                            Last edited by YouPeter; 2006-01-08, 01:37.

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Tak. I za WSOP też. Jedni wola papieża, inni Owsiaka. Tyle, że nikt nie ma nic do gadania. Z Kościołem jest inaczej - można nie iść i nie zrzucić się na tacę.

Comment

• YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

Z Kościołem jest inaczej - można nie iść i nie zrzucić się na tacę.
                                To tak jak z WOŚP. Nie ma przymusu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X