Ok jasne że lepiej jest to zreformować , ale od tego są politycy , a nie ludzie pokroju Owsiaka. Maidenowiec - rozumiem twoje poglądy jako człowieka z UPR , bo też we wszystkich wyborach popierałem tą partię i Janusza Korwin Mikke , ale to nie zmienia faktu , że jeśli nikt nie potrafi tego narazie zreformować to lepszy jest taki coroczny zryw narodowy niż żaden
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Collapse
X
-
-
Heh, widzisz i w tym cały problem. Z jednej strony jak tu już ludzie się wypowiadali coś to daje, ale z drugiej strony zastanawiam się na ile Owsiak wykorzystywany jest przez kolejne rządy jako "pożyteczny idiota". Patologia ukonstytuowana tradycją przestaje nią być.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotMam rozumieć,że gdybyś miał małe dzieci i trafiłyby do szpitala to też potrafiłbyć powiedzieć "nie mam życzenia" aby moje dzieci leczono sprzętem zakupionym przez WOŚP
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpikTa cała nagonka na Wośp przypomina mi propagande Anty Woodstokową rodem z Radia Maryja i innych moherowych organizacji.
Comment
-
-
Przystanek Woodstock jest organizowany żeby podziękować wolontariuszom zbierającym pieniądze i jest on organizowany za odsetki z datków na WOŚP , które leżą pół roku w banku ( a nie jest to 25 % datków)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpikdla tych samorządów jest to też swietna okazja żeby się wypromować , zareklamować region itd. więc wcale bym nie powiedział , że na tym tracą.
Od paru lat co miesiąc wspieram polską służbę zdrowia kwotą, jakiej większość kwestujących nie uzbiera przez cały dzień. Jednocześnie, nie korzystam z lecznictwa publicznego od mniej więcej 2 - 2,5 lat. Dlatego nie przyłożyłem się dzisiaj do wyręczania NFZ.
Poza tym, Owsiak nie jest już nawet śmieszny. Słuchanie tych samych tekstów od tylu lat stało się nudne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpikPrzystanek Woodstock jest organizowany żeby podziękować wolontariuszom zbierającym pieniądze i jest on organizowany za odsetki z datków na WOŚP , które leżą pół roku w banku ( a nie jest to 25 % datków)
Zapewne wiesz ilu kajtków zbiera pieniążki w szkołach podstawowych.
I co, im się nie dziękuje, bo przecież wiadomo, że 7-mio, 8-mio latek nie pojedzie sam na Woodstock (rodzic oczywiście nie ma ochoty, bo tam same "oszołomy").
Mój siostrzeniec dał sobie spokój z kwestowaniem kiedy zrozumiał, że Woodstock to koncert "dziękczynny", a ON został olany.
Powiem Ci Szarpik, że chłopaka było mi szczerze żal, bo mimo swoich (wtedy) 11 lat poczuł się nieważny. Zbierał tak jak inni, a Orkiesta ma GO w du...żym poważaniu.
Poszliśmy więc do kina, na lody i ciastka i ... mu przeszło. Z wolontariatem w WOŚP-em też mu przeszło.
ps1. Moje dziecko korzystało ze sprzętu zakupionego przez Wośp i cieszę się z tego. To oczywiście osobisty sukces tej organizacji w stosunku do mojej rodziny , ale nie traktuję tego jako coś wyjątkowego. Zauważcie ile "cichych" organizacji pomaga biednym i chorym ludziom.
ps2. czasem staram się wspierać tę akcję (jest mi obojętne czy ona jest czy nie), bo i tak mam kilka pobliskich miejsc, które mogę i CHCĘ wesprzeć (choćby zakup zwykłych przyborów szkolnych do pobliskiej mi świetlicy socjoterapeutycznej - a wierzcie, że idzie im tego sporo)bla bla bla
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpikPrzystanek Woodstock jest organizowany żeby podziękować wolontariuszom zbierającym pieniądze i jest on organizowany za odsetki z datków na WOŚP , które leżą pół roku w banku ( a nie jest to 25 % datków)
Dodatkowo WOŚP nakręca środowiska anarchistyczne utwierdzając ich w przekonaniu, że tylko Owsiak w tym kraju potrafi coś zrobić. Niech zorganizuje wielką akcję protestacyjną przeciw NFZ a w jeden dzień znalazłyby się środki w kwocie miliardowej na służbę zdrowia. Kilkakrotność tego co zbiera Owsiak jest zmarnowana przez ZUS i NFZ i tym trzeba się zająć. Przy tym ile rocznie płacimy na składki (ja się załapałem na szczęście na Ustawę o Przedsiębiorczości i płacę tylko 250zł składek miesięcznie) to pieniądze WOŚP'u są śmieszne.
W każdym rozwiniętym obywatelsko i cywilizacyjnie kraju potrzebne są takie akcje jak WOŚP ale nie można tej fundacji wraz z jej założycielem sakralizować, jak robią to grupy z pod znaków anarchii, pacywki czy tęczowej flagi
Comment
-
-
Solfernus, sprecyzuj odnośnie czego jesteś ZA. Jesteś za inkubatorami, za odsiewowym badaniem słuchu u niemowląt, czy też jesteś za regulowaniem świadczeń w zakresie opieki zdrowotnej na zasadzie pospolitego ruszenia?
Przeczytałem gdzieś, że na potrzeby WOŚP pracowało w tym roku 120 tysięcy wolontariuszy. Zakładam, że w tym roku zostanie zebranych 40 milionów złotych. Znaczy to, że "wydajność" przeciętnego orkiestranta to 333 złote. Czyli mniej niż potrafi wyciągnąć żebrak pozbawiony całego tego reklamowego zadęcia jakim dysponuje Owsiak. W wyliczeniach pomijam, że znaczna część zebranych kwot, to duże wpłaty od firm. Na potrzeby tego wyliczenia przyjmujemy, że wszystko zebrano na ulicach. I że orkiestrantom nie pomagali płatni pracownicy delegowani przez samorządy. Uwzględniając te fakty na jednego wolontariusza przypadłyby kwoty dwa razy niższe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekCzyli mniej niż potrafi wyciągnąć żebrak pozbawiony całego tego reklamowego zadęcia jakim dysponuje Owsiak."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Comment
-
-
Z tego co czytałem, to żebrak może spokojnie wyciągnąć więcej. Jacyś dziennikarze robili eksperymenty ile można wyżebrać, jakie powody żebrania są społecznie aprobowane, powodujące sięganie do kieszeni. W dzisiejszych czasach np. nie budzi wzruszenia zbieranie pieniędzy przez samotne matki. Najlepiej być inwalidą o widocznym kalectwie. Kalectwo to może być sztuczne tak jak to było u dziennikarzy, darczyńcy tego nie sprawdzają. Problem w tym, że większość żebraków pracuje krótko i tylko w wybrane dni. Przerywają żebranie, gdy mają już na kielicha z zagrychą.
Comment
-
-
światelko do nieba
za kasę która poszła na światełko do nieba można by tego sprzętu kupić o wiele ,wiele ,wiele więcej,zamiast hucznej imprezy można by pomachać "zimnymi ogniami"lub zapalniczkami ,widziałem to w TVP w migawce z OpolaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Nasuwa się pytanie komu mają służyć te drogie imprezy ze sztucznymi ogniami i te godziny czasu antenowego we wszystkich programach telewizji publicznej ? Odpowiedzią może być hasło przewodnie tegorocznej WOŚP " Czy ktoś zrobił więcej " chyba to tak brzmi jeśli się nie mylę.Myślę że Owsiak czuje się kimś lepszym od innych ,a zwłaszcza tym hasłem ośmiesza wszystkie te ciche organizacje pomagające ludziom bez kamer telewizyjnych i pomocy wszystkich bogatych i sławnych
Comment
-
Comment