Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szarpik
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.02
    • 676

Ok jasne że lepiej jest to zreformować , ale od tego są politycy , a nie ludzie pokroju Owsiaka. Maidenowiec - rozumiem twoje poglądy jako człowieka z UPR , bo też we wszystkich wyborach popierałem tą partię i Janusza Korwin Mikke , ale to nie zmienia faktu , że jeśli nikt nie potrafi tego narazie zreformować to lepszy jest taki coroczny zryw narodowy niż żaden
    WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

Heh, widzisz i w tym cały problem. Z jednej strony jak tu już ludzie się wypowiadali coś to daje, ale z drugiej strony zastanawiam się na ile Owsiak wykorzystywany jest przez kolejne rządy jako "pożyteczny idiota". Patologia ukonstytuowana tradycją przestaje nią być.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• R_F
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.11
        • 159

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
        Mam rozumieć,że gdybyś miał małe dzieci i trafiłyby do szpitala to też potrafiłbyć powiedzieć "nie mam życzenia" aby moje dzieci leczono sprzętem zakupionym przez WOŚP
        Ja bym tylko powiedział, że chciałbym być leczonym sprzętem, za który "daję" (zabierają mi z wypłaty) miesięcznie 725 zł (różnica między brutto-netto), więc jakiekolwiek zbiórki mam gdzieś.

Comment

• Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpik
          Ta cała nagonka na Wośp przypomina mi propagande Anty Woodstokową rodem z Radia Maryja i innych moherowych organizacji.
          I w tym cały problem, że 25% pieniędzy z WOŚP idzie na Przystanek Woodstock (i nie jest to mój wymysł, napisał to Owsiak w książce pt. "Monolog Wodospad"). Radio Maryja, ma swoje racje, pod którymi się, broń Boże, nie podpisuję ale niepodoba mi się oszukiwanie ludzi, że te miliony w całości idą na pomoc ludziom. Za jedną czwartą organizowana jest impreza, za którą nie chcę płacić ani grosza.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• szarpik
            • 2002.02
            • 676

Przystanek Woodstock jest organizowany żeby podziękować wolontariuszom zbierającym pieniądze i jest on organizowany za odsetki z datków na WOŚP , które leżą pół roku w banku ( a nie jest to 25 % datków)
            WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• arcy
              • 2002.07
              • 7538

dla tych samorządów jest to też swietna okazja żeby się wypromować , zareklamować region itd. więc wcale bym nie powiedział , że na tym tracą.
              Nie powiedziałbyś, bo nigdy nie zajmowałeś się promocją żadnej, zwłaszcza mniejszej, miejscowości. Jak w czasie ogólnopolskiej imprezy, na którą duże miasta wydają naprawdę spore pieniądze i tam przyjeżdża telewizja, ma się promować mieścina czy wioska, która wydać może 2 000 zł? Jeżeli jakikolwiek dziennikarz się tym zainteresuje, to co najwyżej z bardzo lokalnej prasy i będzie to raczej promocja lokalnego burmistrza/wójta czy przedsiębiorcy, który wydał na licytacji 1 000 zł. Mieszkańcy dorzucą do tego parę stówek i w najlepszym razie impreza wyjdzie na 0.

Od paru lat co miesiąc wspieram polską służbę zdrowia kwotą, jakiej większość kwestujących nie uzbiera przez cały dzień. Jednocześnie, nie korzystam z lecznictwa publicznego od mniej więcej 2 - 2,5 lat. Dlatego nie przyłożyłem się dzisiaj do wyręczania NFZ.

Poza tym, Owsiak nie jest już nawet śmieszny. Słuchanie tych samych tekstów od tylu lat stało się nudne.

Comment

• kalifat
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.10
                • 1168

Przystanek Woodstock jest organizowany żeby podziękować wolontariuszom zbierającym pieniądze i jest on organizowany za odsetki z datków na WOŚP , które leżą pół roku w banku ( a nie jest to 25 % datków)
                I z takim stwierdzeniem Owsiaka nie zgadzam się w 100%. Bo problem nie tkwi w samym koncercie, ale w tym, że dziękuje się tylko TYM WYBRANYM.

Zapewne wiesz ilu kajtków zbiera pieniążki w szkołach podstawowych.
                I co, im się nie dziękuje, bo przecież wiadomo, że 7-mio, 8-mio latek nie pojedzie sam na Woodstock (rodzic oczywiście nie ma ochoty, bo tam same "oszołomy").
                Mój siostrzeniec dał sobie spokój z kwestowaniem kiedy zrozumiał, że Woodstock to koncert "dziękczynny", a ON został olany.
                Powiem Ci Szarpik, że chłopaka było mi szczerze żal, bo mimo swoich (wtedy) 11 lat poczuł się nieważny. Zbierał tak jak inni, a Orkiesta ma GO w du...żym poważaniu.
                Poszliśmy więc do kina, na lody i ciastka i ... mu przeszło. Z wolontariatem w WOŚP-em też mu przeszło.

ps1. Moje dziecko korzystało ze sprzętu zakupionego przez Wośp i cieszę się z tego. To oczywiście osobisty sukces tej organizacji w stosunku do mojej rodziny , ale nie traktuję tego jako coś wyjątkowego. Zauważcie ile "cichych" organizacji pomaga biednym i chorym ludziom.
                ps2. czasem staram się wspierać tę akcję (jest mi obojętne czy ona jest czy nie), bo i tak mam kilka pobliskich miejsc, które mogę i CHCĘ wesprzeć (choćby zakup zwykłych przyborów szkolnych do pobliskiej mi świetlicy socjoterapeutycznej - a wierzcie, że idzie im tego sporo)
                bla bla bla

Comment

• Shlangbaum
                  • 2005.03
                  • 5828

A ta wiadomość skąd? Sam Owsiak w wyżej wymienionej przeze mnie książce napisał, że 25% zebranej kwoty jest przeznaczana na tak zwaną działalność statutową i, że większość z tego idzie na Przystanek Woodstock.

Dodatkowo WOŚP nakręca środowiska anarchistyczne utwierdzając ich w przekonaniu, że tylko Owsiak w tym kraju potrafi coś zrobić. Niech zorganizuje wielką akcję protestacyjną przeciw NFZ a w jeden dzień znalazłyby się środki w kwocie miliardowej na służbę zdrowia. Kilkakrotność tego co zbiera Owsiak jest zmarnowana przez ZUS i NFZ i tym trzeba się zająć. Przy tym ile rocznie płacimy na składki (ja się załapałem na szczęście na Ustawę o Przedsiębiorczości i płacę tylko 250zł składek miesięcznie) to pieniądze WOŚP'u są śmieszne.
                  W każdym rozwiniętym obywatelsko i cywilizacyjnie kraju potrzebne są takie akcje jak WOŚP ale nie można tej fundacji wraz z jej założycielem sakralizować, jak robią to grupy z pod znaków anarchii, pacywki czy tęczowej flagi

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• solfernus
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.08
                    • 1025

A ja jestem ZA. Bo dzięki inkubatorom z WOSP przeżyły moje dzieci i zrobiono im badanie słuchu
                    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• pieczarek
                      • 2001.06
                      • 5011

Solfernus, sprecyzuj odnośnie czego jesteś ZA. Jesteś za inkubatorami, za odsiewowym badaniem słuchu u niemowląt, czy też jesteś za regulowaniem świadczeń w zakresie opieki zdrowotnej na zasadzie pospolitego ruszenia?

Przeczytałem gdzieś, że na potrzeby WOŚP pracowało w tym roku 120 tysięcy wolontariuszy. Zakładam, że w tym roku zostanie zebranych 40 milionów złotych. Znaczy to, że "wydajność" przeciętnego orkiestranta to 333 złote. Czyli mniej niż potrafi wyciągnąć żebrak pozbawiony całego tego reklamowego zadęcia jakim dysponuje Owsiak. W wyliczeniach pomijam, że znaczna część zebranych kwot, to duże wpłaty od firm. Na potrzeby tego wyliczenia przyjmujemy, że wszystko zebrano na ulicach. I że orkiestrantom nie pomagali płatni pracownicy delegowani przez samorządy. Uwzględniając te fakty na jednego wolontariusza przypadłyby kwoty dwa razy niższe.

Comment

• mluk
                        • 2005.01
                        • 778

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                        Czyli mniej niż potrafi wyciągnąć żebrak pozbawiony całego tego reklamowego zadęcia jakim dysponuje Owsiak.
                        Żebrak wyciąga 333 złote dziennie? Konkretna dniówka...
                        "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

Comment

• pieczarek
                          • 2001.06
                          • 5011

Z tego co czytałem, to żebrak może spokojnie wyciągnąć więcej. Jacyś dziennikarze robili eksperymenty ile można wyżebrać, jakie powody żebrania są społecznie aprobowane, powodujące sięganie do kieszeni. W dzisiejszych czasach np. nie budzi wzruszenia zbieranie pieniędzy przez samotne matki. Najlepiej być inwalidą o widocznym kalectwie. Kalectwo to może być sztuczne tak jak to było u dziennikarzy, darczyńcy tego nie sprawdzają. Problem w tym, że większość żebraków pracuje krótko i tylko w wybrane dni. Przerywają żebranie, gdy mają już na kielicha z zagrychą.

Comment

• anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

światelko do nieba

za kasę która poszła na światełko do nieba można by tego sprzętu kupić o wiele ,wiele ,wiele więcej,zamiast hucznej imprezy można by pomachać "zimnymi ogniami"lub zapalniczkami ,widziałem to w TVP w migawce z Opola
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

Szkoda, że zamiast światełka, nie wysyła się do nieba polityków odpowiedzialnych za brak pieniędzy na sprzęt do ratowania życia ludzkiego.

Comment

• supersklep
                                • 2005.01
                                • 982

Nasuwa się pytanie komu mają służyć te drogie imprezy ze sztucznymi ogniami i te godziny czasu antenowego we wszystkich programach telewizji publicznej ? Odpowiedzią może być hasło przewodnie tegorocznej WOŚP " Czy ktoś zrobił więcej " chyba to tak brzmi jeśli się nie mylę.Myślę że Owsiak czuje się kimś lepszym od innych ,a zwłaszcza tym hasłem ośmiesza wszystkie te ciche organizacje pomagające ludziom bez kamer telewizyjnych i pomocy wszystkich bogatych i sławnych

Comment

Przetwarzanie...
                                X