Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

Przestałem dawać forsę na orkiestrę kilka lat temu. W tym roku w TV widziałem może 5 minut relacji. Nie robią na mnie wrażenia (dobrego).
    MM961
    4:-)

Comment

• Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
      [...] Odpowiedzią może być hasło przewodnie tegorocznej WOŚP " Czy ktoś zrobił więcej " chyba to tak brzmi jeśli się nie mylę.Myślę że Owsiak czuje się kimś lepszym od innych ,a zwłaszcza tym hasłem ośmiesza wszystkie te ciche organizacje pomagające ludziom bez kamer telewizyjnych i pomocy wszystkich bogatych i sławnych
      Jak tylko zobaczyłem to hasło, to mnie nagła krew zalała... To urągający przywoitości przykład pychy i zarozumialstwa, które Owsiak uprawia już od jakiegoś czasu. Coraz mniej w tym "chleba", a coraz więcej "igrzysk". Na przyszły rok podrzucam hasło: "Czy ktoś robi to głośniej?"
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Viktor
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼
        • 2002.04
        • 617

WOŚP

Głębokim smutkiem napełniają mnie nieprzemyślane i niesprawiedliwe wypowiedzi na temat WOŚP i osoby , dzięki której ta impreza istnieje. Nie słyszałem złego słowa ze strony WOŚP na temat organizacji charytatywnych typu Caritas czy organizacje kościelne.
        Owsiak z WOŚP wypełnia pewną niszę w pomocy dla osób korzystających ze służby zdrowia. Wiadomo , że wiele urządzeń zakupionych przez WOŚP nigdy nie zakupi Ministerstwo Zdrowia.
        Z czego wynika krytyka Owsiaka ? Może z zazdości ( i to pewnie z bezinteresownej zazdrości czyli z zawiści). Fundacja Owsiaka ma wysoką sprawność tzn koszty utrzymania fundacji są minimalne w stosunku do zakupów dla szpitali ( wystarczy przeczytać coś na temat zachodnioeuropejskich fundacji charytatywnych - miska ryżu zakupiona przez fundację w Paryżu ma wartość przeciętnego obiadu w hotelu Ritz po dotarciu do Afryki).
        Ktoś powiedział, że Polska ma wspaniały naród , ale gówniane społeczeństwo. Owsiak i jego działania chcą naprawić to społeczeństwo.
        Z wielką radością i wzruszeniem czekam na kolejne edycje WOŚP i wspieram je finansowo jak tylko mogę - to chyba ostatnia organizacja jakiej jeszcze ufam.

Comment

• adam16
          • 2001.02
          • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Viktor
          ...Z czego wynika krytyka Owsiaka ? ...
          Odpowiedź kryje się m.in w takich stwierdzeniach Jurka Owsiaka:

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
          ..." Czy ktoś zrobił więcej " ...
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• pieczarek
            • 2001.06
            • 5011

Fundacja Owsiaka ma wysoką sprawność tzn koszty utrzymania fundacji są minimalne w stosunku do zakupów dla szpitali.
            Viktor, cała dyskusja toczy się na temat dlaczego Owsiak starannie ukrywa prawdziwe koszty pozyskania i późniejszego podziału pieniędzy. On pokazuje tylko koszty zaewidencjonowane w swoich księgach, a te istotnie mogą być niewielkie. Nie pokazuje kosztów jakie znajdują się w księgach gmin, miast. Gdyby zsumować wszystkie koszty, to okazałoby się, że Orkiestra pod względem ekonomicznym to kompletna kicha. A do tego Owsiak nie ma zamiaru dopuścić.

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

(...)Z czego wynika krytyka Owsiaka ? Może z zazdości ( i to pewnie z bezinteresownej zazdrości czyli z zawiści (...)
              Bardzo zazdroszczę Jurkowi, chciałbym być bardzo taki jak on, on jest mądry i piękny i dobry i każdy go zna. Z zawiścią patrzę na Jurka bo wiem, że nie będę taki jak Jurek i nie będę sławny, a Jurka wszyscy kochają, a mnie nie wszyscy, Jurek występuje w telewizji ze sławnymi ludźmi i Jurek fajnie jeździł w limuzynie z ochroną z kogutami z tyłu i z przodu, kolega widział więc wiem, Jurek zawsze ma dobrze i ma gadane, i tyle dobrego Jurek robi, nikt tyle dobrego co Jurek nie zrobił, tak dużo rzeczy kupuje dla chorych dzieci, gdyby nie Jurek to byłoby z nimi źle bo tylko Jurek jest, jak ja zazdroszczę temu Jurkowi.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• iron
                • 2002.08
                • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                Bardzo zazdroszczę Jurkowi, chciałbym być bardzo taki jak on, on jest mądry i piękny i dobry i każdy go zna. Z zawiścią patrzę na Jurka bo wiem, że nie będę taki jak Jurek i nie będę sławny, a Jurka wszyscy kochają, a mnie nie wszyscy, Jurek występuje w telewizji ze sławnymi ludźmi i Jurek fajnie jeździł w limuzynie z ochroną z kogutami z tyłu i z przodu, kolega widział więc wiem, Jurek zawsze ma dobrze i ma gadane, i tyle dobrego Jurek robi, nikt tyle dobrego co Jurek nie zrobił, tak dużo rzeczy kupuje dla chorych dzieci, gdyby nie Jurek to byłoby z nimi źle bo tylko Jurek jest, jak ja zazdroszczę temu Jurkowi.
                I Jurek tak dobrze się jąka i ma takie fajne okulary. Niewątpliwie dobrze jest być Jurkiem

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                Viktor, cała dyskusja toczy się na temat dlaczego Owsiak starannie ukrywa prawdziwe koszty pozyskania i późniejszego podziału pieniędzy. On pokazuje tylko koszty zaewidencjonowane w swoich księgach, a te istotnie mogą być niewielkie. Nie pokazuje kosztów jakie znajdują się w księgach gmin, miast. Gdyby zsumować wszystkie koszty, to okazałoby się, że Orkiestra pod względem ekonomicznym to kompletna kicha. A do tego Owsiak nie ma zamiaru dopuścić.

A dlaczego Owsiak ma pokazywać koszty, które nie On czy Jego fundacja ponosi?

No i druga sprawa - czy w tej chwili (nie piszę o samym początku) to Owsiak zabiega o współpracę gmin czy miast, czy może jest odwrotnie?
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• pieczarek
                  • 2001.06
                  • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                  A dlaczego Owsiak ma pokazywać koszty, które nie On czy Jego fundacja ponosi?
                  Oczywiście, że nie ma pokazywać! Byłby idiotą gdyby pokazywał!

Ale zupełnie inaczej wygląda bilans zbiórki zawierający wszystkie koszty pozyskania pieniędzy:
                  40 mln - zebrana kwota
                  2 mln - wszystkie koszty fundacji Owsiaka
                  62 mln - koszty organizacji "owsikaliów" poniesione przez miasta, gminy, telewizję itp.
                  Razem kosztem 64 mln zł pozyskano 40 mln na sprzęt medyczny. Dobrze sobie z tego zdawać sprawę.

Comment

• emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

Jak będzie dziura w budżecie gminy czy miasta, to pewnie burmistrz, rada miasta itp też zwalą wszystko na Owsiaka Ten Owsiak tak im pewnie w głowach "zakręcił", że wydawałoby się racjonalnie wydający pieniądze urzędnicy niewiadomo czemu pomylili własne kieszenie z kieszeniami podatników i wydali tyle kasy tych ostatnich na fajerwerki i oprawę artystyczną WOŚP

Comment

• Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

Głębokim smutkiem napełniają mnie nieprzemyślane i niesprawiedliwe wypowiedzi na temat WOŚP i osoby , dzięki której ta impreza istnieje. Nie słyszałem złego słowa ze strony WOŚP na temat organizacji charytatywnych typu Caritas czy organizacje kościelne. [...]
                      Tak, to smutne - "Czy ktoś zrobił więcej?" ma wydźwięk lekko szyderczy - nikt nie zrobił więcej, w podtekście: tak w zasadzie, to nikt nic nie zrobił (no, może poza Ochojską...), tylko my robimy cokolwiek. Niesprawiedliwe jest to, że Owsiak nigdy nie powiedział dobrego słowa na temat organizacji charytatywnych typu "kościelnego", za to smarował wazelinę niegdysiejszemu ministrowi zdrowia, J. Żochowskiemu (z wzajemnością, oczywiście. Zupełnie jakby WOŚP była częścią tzw. "służby zdrowia", współdziałającą z ministerstwem na zasadach "nieurzędowych")

[...] No i druga sprawa - czy w tej chwili (nie piszę o samym początku) to Owsiak zabiega o współpracę gmin czy miast, czy może jest odwrotnie?
                      Nie tylko samorządy, ale też przedsiębiorcy, gwiazdy szołbiznesu i nawet złodzieje zabiegają o miejsce przy boku Owsiaka, albo choćby minirelację w TVP. Taka "dobroczynność marketingowa" - sypniemy kasą, by jak najwięcej ludzi to widziało, a przy okazji wypromujemy swój region, swój produkt czy swoje długie nogi...

Comment

• ppns
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.10
                        • 1737

"Dobrowolne" , " samorzutne " , i "oddolne" zaangażowanie się
                        instytucji państwowych i budżetowych w akcję "charytatywną" pana Owsiaka
                        przypomina mi czyny społeczne z końca PRLu , gdzie
                        takze było wiele sterowanego entuzjazmu.

Wydaje mi sie , że gdyby w czasie antenowym przeznaczonym na
                        relacje ze zbiórek puszczono w państwowej TV atrakcyjny film , to
                        sprzedany czas reklamowy byłby równie dochodowy ,
                        co zbiórki. ( Czy państwowa telewizja pracowała non-profit ?)
                        piwoppns@wp.pl

Comment

• iron
                          • 2002.08
                          • 6717

Tyle, że za emisję filmu TVP musiałoby zapłacić (nie wiem jak jest z relacjami z orkiestry, ale sądzę, że telewizja za nie nie płaci, tylko je realizuje), a realizację WOŚP może TVP podciągnąć w sprawozdaniach pod tzw "misyjność"
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• kiszot
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8109

Niewątpliwie dobrze jest być Jurkiem
                            Wiem bo ja jestem Jurkiem
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

Policja aresztowała młodzieńca, który wystawił na licytację (w serwisie aukcyjnym) książkę "Mein Kampf" A. Hitlera, z zamiarem przekazania uzyskanej kwoty na WOŚP...

Comment

• Viktor
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                🍼
                                • 2002.04
                                • 617

WOŚP

Tak sucho przedstawiona informacja w podtekście wystawia złe świadestwo WOŚP. Problem etyczny zaczyna się w chwili , gdy organizacja charytatywna ma świadomość przyjmowania "brudnych" pieniędzy ( w tym przypadku może np. prowadzić wskazaną aukcję i przejmować z niej dochody).

Comment

Przetwarzanie...
                                X