Zastanawia mnie mocno, jakie samoloty grały Messerschmitta 109 w filmie Bitwa o Anglię. Ucharakteryzowane wręcz idealnie; charakterystyczny kształt kabiny, mały statecznik z zastrzałem, ścięte skrzysła, typowe malowanie - wszystko jak w prawdziwym Messerschmitcie. Jest tylko jeden feler. Messerschmitt 109 miał odwrócony silnik, przez samolot z przodu miał garbaty kształt, a pilot lepszą widoczność. Takie rozwiązanie miało podczas wojny tylko trzy typy: ówże "messer", włoski Macchi 202 Fologre i jedna z wersji japońskiego Kawasaki Hien (co do nazwy nie mam tu stuprocentowej pewności). Tymczasem na filmie wyraźnie widać silnik w normalnej pozycji. Według mnie jest tylko jedna możliwość: Messerschmitta 109 grał inny samolot. Podejrzewam Spitfire mk XVI. Niektóre ich wersje także miały ścięte skrzydła. Albo amerykański Curtiss Warhawk.
Messerschmitt w Bitwie o Anglię
Collapse
X
-
Wstyd się przyznać, ale o hiszpańskich samolotach nie słyszałem. Ale rzeczywiście musiała je Hiszpania produkować. Sojusznik, Fuhrer przegrał, po wojnie popadła w lekką izolację, więc siłą rzeczy musiała sama sobie zaopatrywać armię. Skoro taka Rumunia przed wojna miała własne, i to całkiem porządne samoloty, to dlaczego miałaby nie mieć Hiszpania.
Comment
-
-
Gollum napisał(a)
Wstyd się przyznać, ale o hiszpańskich samolotach nie słyszałem. Ale rzeczywiście musiała je Hiszpania produkować. Sojusznik, Fuhrer przegrał, po wojnie popadła w lekką izolację, więc siłą rzeczy musiała sama sobie zaopatrywać armię. Skoro taka Rumunia przed wojna miała własne, i to całkiem porządne samoloty, to dlaczego miałaby nie mieć Hiszpania.
Ja też nic o tym nie wiedziałem a jak już napisałem wyżej dowiedziałem się o tym z programu telewizyjnego. Ale skoro samoloty są tak do siebie podobne to można przypuszczać że były robione na bazie niemieckich myśliwców. Ale w tym temacie brakuje w szczególności głosu eksperta czyli Adama16
Comment
-
-
Nie wiem co latało w filmie, ale koniec wojny nie oznaczał końca Messera, po 1945r. robili go Szwajcarzy, Czesi i jeszcze chyba Francuzi. Pewnie wybrano coś z tego. Gdzieś czytałem że w filmie latało ich tylko pięć szt., reszta to modele zdalnie kierowane.
Comment
-
-
Comment
-
-
Sprawa jest prosta. To jest hiszpańska wersja samolotu Me-109 z silnikiem RR Merlin. Hiszpanie tłukli to na licencji. Jeszcze po wojnie były te samoloty produkowane. Jednak Niemcy używali specyficznego paliwa (biopaliwa), Hiszpanie na dodatek mieli kłopoty z opanowaniem technologii ich budowy, w związku z czym zastosowali do tego samolotu angielskie silniki, dostępniejsze zresztą po wojnie (takie jak w Spitfire).
Ciekawostką niech będzie fakt zastosowania Messerschmitta 109 (wyprodukowanego w Czechosłowacji) przez Izrael – Hitler chyba przewracał się grobie.
O ile się nie mylę, to jest w tej chwili jeden tylko latający egzemplarz oryginalnego Me 109 w świecie. Reszta to właśnie wersje Hiszpańskie i Czeskie.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
Comment