No nie wiem , ale pilotem to ja bym chciał zostać ! .
Lotniczo-piwny quiz Beny'ego
Collapse
X
-
Handley Page Halifax, zgadza się. Wygląda jak przedsytawiciel późniejszych wersji, rzeczywiście wersja transportowa (znana m.in z berlińskiego mostu powietrznego).
Dalej też prawidłowo Spitfire i Harrier, B-17 i coś stylizowanego na P-40 (?).Last edited by adam16; 2003-01-24, 14:11.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Gollum napisał(a)
... Według mnie musi to być przebudowany na transportowiec Handley Page Halifax, albo jego następca, nazwy niestety nie pamietam. wskazuje na to kształt nosa, kabiny, podwójny statecznik i gwiazdowe silniki. Avro Lancaster odpada, bo miał rzędowe silniki ...Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
adam16 napisał(a)
Była wersja Halifaxa z silnikami rzędowymi.
Z takich wynalazków najbardziej mi sie podobała wersja Thunderbolta (P-47) z silnikiem rzędowym. Samolot i tak potężny, po założeniu dłuuugiego nosa, wygladał jeszcze gigantyczniej.
Z kolei Ruscy wymyślili ŁaGG3 z silnikiem rzędowym i było toto nieudane. Zamienili silnik na gwiazdowy, wyszło z tego Ła 5 i było świetne (jak na ichniejsze warunki).Comment
-
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Ten ostatni wygląda trochę jak Breguet Bre14 (wersja morska ?). Ale w dawnych czasach samoloty bywały bardzo do siebie podobne, więc może to być coś zupełnie innego. Zresztą na amerykańskim piwie raczej nie będzie samolotu francuskiego (?).Last edited by adam16; 2003-01-28, 15:26.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
-
Comment
-
Comment
-
Comment
-
beny napisał(a)
Oczywiście samoloty to nie tylko II WS jako dowod kilka etykiet :-)
Tutaj to chyba żaden ekspert nie powie co to za samoloty :-)Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
-
adam16 napisał(a)
...coś stylizowanego na P-40 (?).
I ten samolot to najprawdopodobniej ma być ( nieco nieudolnie namalowany) Spitfire Mk VIII lub Mk. IX okres walk nad Morzem Śródziemnym, nie później niż w 1944, bo potem przemalowano kołpaki tych samolotów na czerwono.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment