Chiny;
Lotniczo-piwny quiz Beny'ego
Collapse
X
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Bombers' Pin-up Beer
Dorzucę coś od siebie.
Było to piwo jasne pod handlową nazwą Bombers' Pin-up Beer. Producent – Engel-Brauerei Schwäbisch Gmünd. Opakowanie – „butelko-puszka” 500 ml. Alkohol 7%. Piwo „short run” sprzedawane jako edycja okolicznościowa, aczkolwiek – z tego co widzę w necie – chyba spodobało się na rynku (pewnie głównie amerykańskim), bo były co najmniej dwie różne edycje opakowań.
Z tego, co czytam o tym piwie, to było to piwo z roku 1995. Ja kupiłem je w małym zapyziałym sklepie na peryferiach Warszawy w roku 1996 albo 1997. Było to jedyne miejsce, gdzie w ogóle widziałem w Polsce to piwo. Co ciekawe, wszystkie „puszko-butelki” były w nie najlepszym stanie i było rzeczą niemożliwą wybranie opakowania bez jakiegoś uszkodzenia mechanicznego typu wgniecenie lub zadrapanie nadruku. Napis na piwie głosi „Best before end (see top)”, ale nigdzie na opakowaniu nie widnieje data przydatności do spożycia. Piwo było bardzo dobre, ale nieraz zastanawiałem się, co to była za jakaś dziwna rzecz dowieziona do Polski w fatalnych warunkach z poobijaniem wszystkich opakowań i bez wskazania daty przydatności do spożycia. Czasy były wtedy w Polsce dzikie i w ramach „importu walizkowego” można było kupić najdziwniejsze rzeczy, więc może było to coś w tym rodzaju?
Seria piw Bombers' Pin-up Beer ukazywała różne alianckie bombowce z okresu II wojny światowej. Mnie udało się kupić w dobrym stanie opakowania tylko piwo z amerykańskim bombowcem B-24D Liberator, a ściślej z konkretnym egzemplarzem tego bombowca nazwanym przez załogę „Strawberry Bitch”. Poniżej są zdjęcia mojej puszki po tym piwie.
Tu jest więcej zarówno o opakowaniu piwa, jak i samolocie B-24D ukazanym na tym opakowaniu.
Jak widać na poniższym linku były różne edycje opakowań – albo gładkich, albo prążkowanych.
Comment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Tutaj znajduje się blisko 200 etykiet z samolotami z mojej listy poszukiwanych
Comment
Comment