Hala Ludowa do UNESCO

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ppns
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1737

żąleną napisał(a)

W kwestii kontrowersji językowych:

- nie mówi się londonowy (już prędzej londoński), bo London to po polsku Londyn, proste
    I święta prawda , bo nie mówi sie też breslauski !!!!

I proste ,bo właśnie dlatego nie można dowolnie polonizować i udomawiać obcych wyrazów , bo powstaja nieścisłości. Gollum się trochę zagalopował w słowotwórstwie. A mój przykład z Londynem to tylko he ,he , he , egzemplifikacja niezręczności językowych. . , które mogą powstac , gdy osoba wypowiadajaca się nie zna języka obcego.
    Ktoś przecież może na "siłę" chcieć spolszczyć stolicę Anglii , i np. utworzyć przymiotnik , i powstanie koszmarek londonowy , londynowy .
    Tak samo nadużywa Gollum w swym traktowaniu słowa Breslau , tworząc przymiotniki , które są błędne. On właśnie zrobił z Breslau to , co ja (świadomie,prowokując innych do wypowiedzi) z Londynem.

A w ogóle , to gdzie tu mowa o Hali Ludowej ?
    piwoppns@wp.pl

Comment

• And69
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 1487

yendras napisał(a)
      To może od razu Disneyland albo kościół w Licheniu
      Ja proponuje Pajac Kultury i Nauki im. J.W.Stalina .
      Last edited by And69; 2003-02-02, 00:25.

Comment

• ppns
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.10
        • 1737

And69 napisał(a)

[..] Pajac Kultury i Nauki im. J.W.Stalina .
        Jeśli Pajac , to ja też popieram !!!. Choć Stalin nie był niestety pajacem , ale zbrodniarzem .
        piwoppns@wp.pl

Comment

• And69
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 1487

ppns napisał(a)

Jeśli Pajac , to ja też popieram !!!. Choć Stalin nie był niestety pajacem , ale zbrodniarzem .
          A czy ja napisałem że Stalin był pajacem , po prostu o budynku jego imienia nikt inaczej się nie wyraża .

Comment

• ppns
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.10
            • 1737

And69 napisał(a)

[..] o budynku jego imienia nikt inaczej się nie wyraża .
            I jest to prawda. Byłem kilka razy w Warszawie ostatnimi czasy , i bryła Pałacu Kultury i Nauki uderza każdego. To jest rak architektoniczny w środku 2 milionowego miasta. Ohyda , koszmar ,
            brak słów , ażeby wyrazić obrzydzenie wobec tego koszmaru urbanistycznego.
            piwoppns@wp.pl

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

I święta prawda , bo nie mówi sie też breslauski !!!!

Tu się na razie wstrzymam, ale niezależnie od formy odmienionego słowa uważam, że w miarę możliwości lepiej byłoby je odmienić.

nie można dowolnie polonizować i udomawiać obcych wyrazów , bo powstaja nieścisłości

Zgadzam się, ale w tym wypadku mowa o odmianie, a nie słowotwórstwie

A w ogóle , to gdzie tu mowa o Hali Ludowej ?

Potraktujmy to jako wtręt FCJP. Albo w ramach nawiązania do pałacu Kultury.

Comment

• Gollum
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.09
                • 307

ppns napisał(a)

Tak , to kompromitacja , ale nie dla Wrocławia , ale dla polskiego rządu ,który nie potrafił zjednać innych państw do idei EXPO w Polsce.
                Tyle tylko, że halę wystawił Wrocław, kandydaturę swoją na EXPO też zaproponował Wrocław. I w świecie mówi się o Wrocławiu, a nie polskim rządzie.

Comment

• ppns
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.10
                  • 1737

Gollum napisał(a)

[..] halę wystawił Wrocław, kandydaturę swoją na EXPO też zaproponował Wrocław. I w świecie mówi się o Wrocławiu, a nie polskim rządzie.
                  A to żle , że społeczność wrocławska miała tyle inicjatywy !!!. . Dlaczego Gollum Tobie się to nie podoba ?!?!

Na przegranej Wrocławia stracił Wrocław i cała Polska. Popatrz drogi Gollum , że kraje umiejące się promować -> np. Hiszpania (EXPO , Mundial , zawody sportowe , aktywnośc w NATO) tylko na tym zyskują.

Bardzo szkoda ,że w Polsce nie będzie EXPO.
                  piwoppns@wp.pl

Comment

• kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8109

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Hala Ludowa do UNESCO

ppns napisał(a)

Ale po niemiecku się nie odmienia.

Otóż niestety , drogi Gollum , nie masz racji. Wiekszość Polaków wie , że niemiecka nazwa Wrocławia to Breslau , ale osoby nieznające nazw historycznych mogą pomyśleć , że Ty opisujesz radnego miasta
                    Breslausko . Czyż nie ?

Patrz mój post powyżej , jak nalezy używać określen do funkcji radnego. Nie można dowolnie polonizować obcych słów i wyrażeń , bo mogą powstać kiksy językowe , które całkowicie zmienią sens wypowiedzi. Taksówkarz w stolicy Anglii to taksówkarz londyński , a nie taksówkarz londonowy czy londynowy. A poza tym przymiotniki w j. niemieckim utworzone od geograficznych nazw własnych sa nieodmienne i pisane sa z wielkiej litery ->czyli wrocławski ,wrocławska,wrocławskie, wrocławskimi itd. po niemiecku to zawsze Breslauer. Albo stosuj formy obcojęzyczne bez żadnych zmian ,albo używaj całkowicie polskich odpowiedników.

A kończąc kwestie lingwistyczne , funkcje i zawody w innych krajach mogą się nieco róznić od ich usytuowania ( umocowania prawnego) od naszych polskich uwarunkowań. I dlatego zwykły przekład radny <=>Stadtrat , sędzia <=> Richter , policjant <=> Polizist nie jest właściwy , bo czym innym zajmuje się urzędnik miejski w Polsce , a czym innym trudnił się rajca miejski w Niemczech,i to jeszcze przed pierwszą wojną światową. To samo jest z obecnymi tłumaczeniami zawodów i funkcji.

Dokładnie o to mi chodziło.Tyle że słaby ze mnie germanista
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• ppns
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.10
                      • 1737

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Hala Ludowa do UNESCO

kiszot napisał(a)

[..]o to mi chodziło.Tyle że słaby ze mnie germanista
                      Najważniejsze , ażebyś umiał spożywać . Reszta umiejętności przyjdzie z czasem .
                      piwoppns@wp.pl

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

A wracając do Hali Ludowej , to uważam, że Pałac Kultury wcale nie jest taki straszny i jest sybolem swoich czasów, a nie żadnym "urbanistycznym rkiem", jak to się kolega kwieciście wyraził.

Natomiast budynek BZ WBK we Wrocku pasuje mi tam jak pięść do nosa, ale ma w środku jedną fajną rzecz - windy, które się nigdy nie zatrzymują - wsiada się i wysiada w biegu! Tata mi opowiadał, że jako ośmiolatek tam cały czas ganiał z kolegami i że najlepszy efekt był na strychu i w piwnicy, jak winda przechodziła przez tryby...
                        A swoją drogą, co on w tym wieku tak daleko od domu robił
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ppns
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.10
                          • 1737

Marusia napisał(a)
                          A wracając do Hali Ludowej , to uważam, że Pałac Kultury wcale nie jest taki straszny i jest sybolem swoich czasów, a nie żadnym "urbanistycznym rkiem",

Natomiast budynek BZ WBK we Wrocku pasuje mi tam jak pięść do nosa, robił
                          Takie miałem wrazenie , wysiadając rano , z podrózy nocnym pociagiem z Nowej Soli do Warszawy. Wychodzi się z dworca i....szok.

Nie narzekaj na rynek wrocławski , bo on nadrabia samym sobą i bliźniaczym Placem Solnym wszystkie architektoniczne uchybienia. A Jaś i Małgosia ? Kościół Elżbiety ? I te wszystkie rzemieślnicze uliczki wokól Rynku : Szewska, Kiełbasnicza ,Wita Stwosza , Oławska ?
                          A Ratusz ? Wrocław is the best !

To Poznaniaki mogą narzekać ,bo Rynek w Poznaniu jest strasznie oszpecony białym budyneczkiem , gdzie jest jakaś księgarnia. Poznaniaki znaja jego właściwą nazwę.

A co do wind , to też jechałem kiedys taką , ale w Lipsku . Nie odważyłbym się na "przewinięcie".
                          piwoppns@wp.pl

Comment

• adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9865

Marusia napisał(a)
                            ...Natomiast budynek BZ WBK we Wrocku pasuje mi tam jak pięść do nosa, ale ma w środku jedną fajną rzecz - windy, które się nigdy nie zatrzymują - wsiada się i wysiada w biegu! Tata mi opowiadał, że jako ośmiolatek tam cały czas ganiał z kolegami i że najlepszy efekt był na strychu i w piwnicy, jak winda przechodziła przez tryby...
                            A swoją drogą, co on w tym wieku tak daleko od domu robił
                            Też się tak bawaliśmy z kumplami w Katowicach, w pewnym urzędzie.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Gollum
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.09
                              • 307

ppns napisał(a)

A to żle , że społeczność wrocławska miała tyle inicjatywy !!!. . Dlaczego Gollum Tobie się to nie podoba ?!?!
                              Inicjatywa to mało. Ważne, jaka to inicjatywa. A porywając się na urządzenie EXPO Wrocław delikatniwe mówiąc, lekko przegiął. Wiadomo wszak, że taka impreza odbywa się w ośrodkach albo wielkich, albo bogatych. Wrocław nie należy ani do jednych, ani do drugich. Druga inicjatywa to wystawienie do UNESCO czegoś niezbyt do tego pasującego.
                              Dzięki tym działaniom Wrocław będzie postrzegany w świecie nie jak Hanower, ale np. nieduże miasto (do niedawna wioska) w środku buszu Yamussukro, które sobie zafundowało katedrę, będącą nieudolną (ale naturalnej wielkości) kopią Bazyliki św. Piotra.
                              Owszem, inicjatywę miały i władze Chełma, fundując mieszkańcom deptak i prawdopodobnie jedyne w Polsce ronda ze świerkami, ogrodami skalnymi i innymi cudami. Tyle że u nas nikt nie bił brawo, tylko w wyborach ordynarnie wyp... całą ekipę, która to zrobiła.

Comment

• ppns
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.10
                                • 1737

Gollum napisał(a)

[..]
                                Dzięki tym działaniom Wrocław będzie postrzegany w świecie nie jak Hanower, ale np. nieduże miasto (do niedawna wioska) w środku buszu Yamussukro, które sobie zafundowało katedrę, będącą nieudolną (ale naturalnej wielkości) kopią Bazyliki św. Piotra.

[..]inicjatywę miały i władze Chełma, fundując mieszkańcom deptak i prawdopodobnie jedyne w Polsce ronda ze świerkami, ogrodami skalnymi i innymi cudami. .
                                Hej Gollum , a skąd wiesz jak jest Wrocław obecnie postrzegany ?
                                I skąd Twoja pewność oraz kwieciste porównanie , jak będzie odbierany
                                w przyszłości. .

Byłem w Hali Ludowej ileś tam razy ,i nie sądzę, by była to kopia Bazyliki św.Piotra.

Nie bierz za przykład deptaka w Chełmie , bo wybudowanie jakiegoś tam ronda w miasteczku na krańcu Polski o nijak się ma do tematu dyskusji.
                                piwoppns@wp.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X