Hala Ludowa do UNESCO

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

ppns napisał(a)

Nie narzekaj na rynek wrocławski , bo on nadrabia samym sobą i bliźniaczym Placem Solnym wszystkie architektoniczne uchybienia. A Jaś i Małgosia ? Kościół Elżbiety ? I te wszystkie rzemieślnicze uliczki wokól Rynku : Szewska, Kiełbasnicza ,Wita Stwosza , Oławska ?
    A Ratusz ? Wrocław is the best !

JA narzekam na Rynek Wrocławski? JA??
    Wydawało mi się, ze jestem piewcą zalet Wrocka, a jedynie budynek BZ WBK mi się nie podobą, a?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ppns
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1737

ppns napisał

[..]rynek wrocławski , bo on nadrabia samym sobą i bliźniaczym Placem Solnym wszystkie architektoniczne uchybienia. A Jaś i Małgosia ? Kościół Elżbiety ? I te wszystkie rzemieślnicze uliczki wokól Rynku : Szewska, Kiełbasnicza ,Wita Stwosza , Oławska ?
      A Ratusz ? Wrocław is the best
      Marusia napisał(a)

[..] jestem piewcą zalet Wrocka, [..]
      A ja też JESTEM

I tak trzymać
      piwoppns@wp.pl

Comment

• Simon
        † 1964-2008 Piwosz w Raju
        • 2001.02
        • 993

O ! Rynku Wrocławski...
        ile cię trzeba cenić !
        ...
        (teraz to nawet i bank mnie się podoba)

a tak naprawdę to piramidy też nie są piękne... jakieś takie bez wyrazu
        Simon

Comment

• ppns
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1737

Simon napisał(a)
          O ! Rynku Wrocławski...
          ile cię trzeba cenić !
          ...
          .
          .
          .
          .
          widzę i opisuję ,
          bo tęsknię po Tobie !!

A może lepiej byłoby zgłosić Ratusz , albo np. grupowo wszystkie mosty wrocławskie, jako dziedzictwo myśli technicznej ?
          piwoppns@wp.pl

Comment

• Gollum
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.09
            • 307

ppns napisał(a)

Hej Gollum , a skąd wiesz jak jest Wrocław obecnie postrzegany ?
            I skąd Twoja pewność oraz kwieciste porównanie , jak będzie odbierany
            w przyszłości. .

Byłem w Hali Ludowej ileś tam razy ,i nie sądzę, by była to kopia Bazyliki św.Piotra.

Nie bierz za przykład deptaka w Chełmie , bo wybudowanie jakiegoś tam ronda w miasteczku na krańcu Polski o nijak się ma do tematu dyskusji.
            To nie Hala Ludowa jest kopią bazyliki św. Piotra, lecz katedra w Yamussukro. A Wrocław jest kopią tegoż miasteczka (nie byle jakiego, jest wszak stolicą państwa), bo za wszelką cenę (także ośmieszenia), chce, by było o nim głośno.

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Gollum, masz tendencje do politykowania, a umieściłeś ten temat w dziale "Przy piwie". Zmierzasz prostą drogą do wkurzenia wrocławskiej sekcji forum, jak chcesz, to mogę poczytać coś o Chełmie i Ci puścić temacik?

Wrocław ze wszechmiar zasługuje na uwagę, drogi kolego, a co do posunięć jego władz - to tak jak mowię - sio do działu "Polityka"
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ppns
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.10
                • 1737

Gollum napisał(a)

[..]nie Hala Ludowa jest kopią bazyliki św. Piotra, lecz katedra w Yamussukro. A Wrocław jest kopią tegoż miasteczka (nie byle jakiego, jest wszak stolicą państwa), bo za wszelką cenę (także ośmieszenia), chce, by było o nim głośno.
                Gollum , załóż nowy temat w dziale polityka , gdzie przedstawisz dokładnie miasto Yamussukro. Napiszesz także , w jaki sposób Wrocław
                Wrocław jest kopią tego czegoś.
                A tutaj , bez obrazy dla Ciebie , nie wypisuj andronów.
                piwoppns@wp.pl

Comment

• Gollum
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.09
                  • 307

Marusia napisał(a)
                  Gollum, masz tendencje do politykowania, a umieściłeś ten temat w dziale "Przy piwie". Zmierzasz prostą drogą do wkurzenia wrocławskiej sekcji forum, jak chcesz, to mogę poczytać coś o Chełmie i Ci puścić temacik?
                  Nie ma problemu. Moge nawet podpowiedzieć tematy:
                  - Gdzie zniknęła maszyna, na której drukowano manifest PKWN?
                  - Czy jedyny król Ukrainy jest pochowany na chełmskiej Górce?
                  - Dleczego diecezja lubelska zaczyna świętowanie dwustulecia, skoro jest kontynuatorkę chełmskiej i powinna świętować siedemsetlecie?
                  - Dlaczego chełmskie browary nigdy nie produkowały piw angielskich czy irlandzkich, skoro mają do tego doskonałą wodę.
                  I jeszcze parę innych też mogę podrzucić.
                  A wkurzać nie mam zamiaru nikogo. Gdybym miał, to zapytałbym np. jak to się stało, że kielich Lutra spokojnie przeleżał w Breslau (czyli Wrocławiu niemieckim) kilkaset lat, a w polskim Wrocławiu zaginął bez wieści.

Comment

• pieczarek
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.06
                    • 5011

Gollum napisał(a)
                    jak to się stało, że kielich Lutra spokojnie przeleżał w Breslau (czyli Wrocławiu niemieckim) kilkaset lat, a w polskim Wrocławiu zaginął bez wieści.
                    Jakiś niemiecki turysta ukradł?
                    W moim miasteczku były podobne przypadki.

Comment

• ppns
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.10
                      • 1737

Gollum napisał(a)

Nie ma problemu. Moge nawet podpowiedzieć tematy:
                      - [..]
                      - Dlaczego chełmskie browary nigdy nie produkowały piw angielskich czy irlandzkich, skoro mają do tego doskonałą wodę.
                      [..]
                      , to zapytałbym np. jak to się stało, że kielich Lutra spokojnie przeleżał w Breslau (czyli Wrocławiu niemieckim) kilkaset lat, a w polskim Wrocławiu zaginął bez wieści.
                      To Pjenknik w jakiejś dyskusji wymienił fakt , że biuro tyrystyczne Wehrmacht zapewniło wielu Niemcom zwiedzanie nawet odległych zakątków kontynentu. Może to taki turysta wracając do macierzy "zabrał" ze sobą
                      ów kielich .

A poważnie , jesli Gollum znasz jakieś ciekawostki piwno-historyczne , to w dziale historia możesz je śmiało opisać.
                      piwoppns@wp.pl

Comment

• Gollum
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.09
                        • 307

ppns napisał(a)

A poważnie , jesli Gollum znasz jakieś ciekawostki piwno-historyczne , to w dziale historia możesz je śmiało opisać.
                        Znam, ale sądziłem, przeglądając tematy i posty, że historia odnosi sie wyłącznie do piwowarstwa.

Comment

• Dudlik
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.11
                          • 269

Jestem jak najbardzie za wpisaniem hali ludowej do UNESCO. Byloby naprawdę super! Im więcej tam będzie zabytków z polski tym lepiej! A tym kórzy mówią, że to niemieckie miasto to mówię, aby zapytali się tych przesiedleńców ze wschodnich kresów, Lwowiaków. Chciałbym tylko przypomnieć, że z polskiego Wrocławia pochodzi Jan Miodek, za [polskiego Wrocławia powstał mini browar Spiż, za polskiego Wrocławia był kongres eucharystyczny z udziałem papieża, pod Wrocławiem polski Fiat 125 bił rekord na 50tyś. kilometrów, to tu jest panorama racławicka, skarb średzki i pomnik Fredry przywieziony ze Lwowa, tutaj stoi pomnik Jana 23, który uznał to miasto za polskie. Uwielbiam to miasto ze sztabakami i dreptakami i z dworcem z którego już nie odjedzie żaden pociąg a teraz jest tam teatr, z autobusami marki jelcz i browarem gdzie dzięki polskim piwowarom zaczęto warzyć portera.
                          Za Wrocław i inne fajne miejsca w Polsce oby jak najwięcej było w UNESCO!!
                          Dudlik
                          Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• Dudlik
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.11
                            • 269

Zapomniałem dodać, że Niemcy w czasie drugiej wojny światowej zniszczyli całe centrum miasta, aby sobie zbudować lotnisko.
                            Zdrówko! Za piękny Wrocław, aby udało się wpisać halę na listę światowego dziedzictwa kultury!
                            Dudlik
                            Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• kiszot
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8117

Dudlik napisał(a)
                              Chciałbym tylko przypomnieć, że z polskiego Wrocławia pochodzi Jan Miodek
                              Akurat Jan Miodek pochodzi z Tarnowskich Gór.A we Wrocławiu tylko mieszka i pracuje.

A co do Wrocławia,to masz rację.To jest piękne miasto,i ja je bardzo lubię.I dlatego nie należy zapominać,że to dzięki Niemcom mamy takie ładne miasto.Bo to oni je wybudowali.

A tak a pro po,czemu nie napiszesz ile to żeśmy w tym naszym polskim Wrocławiu(i nie tylko) naniszczyli.Zanim doszliśmy do tego ,że takie poniemieckie miasto też może być ładne i mieć swoją duszę.
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• pieczarek
                                • 2001.06
                                • 5011

kiszot napisał(a)
                                A tak a pro po,czemu nie napiszesz ile to żeśmy w tym naszym polskim Wrocławiu(i nie tylko) naniszczyli.Zanim doszliśmy do tego ,że takie poniemieckie miasto też może być ładne i mieć swoją duszę.
                                Ale akurat te zniszczenia były związane niemal wyłącznie z jedynym słusznym ustrojem jaki obowiązywał w Polsce przez kilkadziesiąt powojennych lat. Po prostu gdyby zamki, domy, fabryki dostały się po wojnie do prywatnych rąk (kupno, dzierżawa, odszkodowania za poniesione straty) to one by stały po dziś dzień w niezłym stanie. Po prostu nikt z jakichś durnowatych ideologiczno-nacjonalistycznych powodów nie niszczyłby swojego majątku. A komunistyczny kacyk nie myślał w tych kategoriach. Czerwona płachta na oczach nie pozwalała mu na właściwy kontakt z rzeczywistością. Zburzyć!? A ileż to roboty? Jedno pociągnięcie piórem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X