FCJP itd.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

Jestem za FCJP i przyznam się szczerze, iż zmusiło mnie owo terrorystyczne ugrupowanie do poprawienia mojej ortografii, a już na pewno na pilniejsze zwracanie uwagi na to co i jak piszę.
    Co do "wytykania" błędów - ja bym raczej napisał, że jest to napominanie i (jak napisała Marusia) edukowanie. Pozostaje jadnak sposób podejścia do samego FCJP przez konkretne osoby. Niektórym zapalają się ogniki w oczach jeśli ktoś mu zwróci uwagę, a innym (tak jak mnie) pozwala zapamiętać popełniony błąd i ambicją staje się niepopełnienie ponownie tego błędu.
    Nie ma też sensu zakładanie osobnego tematu do zwracania uwagi na błędy popełnione w innych dyskusjach - część będzie się wpisywała tak jak dotychczas, a część będzie się wpisywać w tym temacie i powstanie dodatkowy temat, moim zdaniem niebardzo potrzebnym.

Comment

• Pogoniarz
      † 1971-2015 Piwosz w Raju
      • 2003.02
      • 7971

Zgadzam się z przedmówcą.Dobrze jest pomyśleć jak i co się pisze.
      Jak to jest z tymnie bardzo?

Prawie jak Piwo
      SZCZECIN

Comment

• nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

#&%*?><$+"~

Comment

• Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9056

Z "wytykaniem" błędów w oddzielnym temacie są jeszcze inne problemy.
          Podejrzewam, że nie dotrze informacja do adresata.
          Ponadto, gdy w temacie ktoś komuś zwraca uwagę, stara się, aby zrobic to w miarę krótko i z dowcipem, aby nie zgubić właściwego tematu. Natomiast w osobnym temacie może zamienić się to w niepotrzebne pouczanki, pyskówki, moralizowanie itp.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• maleństwo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.10
            • 847

Ja też jestem za FCJP. Codziennie "wertuję" strony internetowe i czytam różne komentarze, w których roi się od błędów. Nie mogę tego zrozumieć dlaczego ludzie robią takie okropne "byki", dlaczego nie używają słowników, tylko idą na łatwiznę. Bardzo mnie to razi i włos się jeży, chociaż ja też nie jestem ideałem (raz tu już miałam uwagę do dzienniczka od FCJP), ale przynajmniej się staram. I właśnie pod względem pisania polskich znaków i poprawnej polszczyzny to Forum bardzo mi odpowiada. Nie zauważyłam, żeby ktoś się z kogoś wyśmiewał złośliwie. To jest raczej zwrócenie uwagi w formie żartu. A jak ktoś jest przewrażliwiony na swoim punkcie, to może się mu wydaje, że te uwagi są kąśliwe.

Comment

• Pudlarz
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2002.01
              • 650

Język ojczysty jest sprawą ważną i tak czy inaczej należy się starać.
              Popieram zdanie Arta -
              powinna stanowić co najwyżej post scriptum głównej treści odpowiedzi
              Jeśli popełnię jakiś błąd, co przecież mi sie zdarza, to wstydu nie będę szukał w specjalnym temacie (słownik ort. zawsze mam pod ręką). Grunt żeby nie stracić smaku... piwka
              Dobre piwo nigdy nie jest złe
              http://www.janczech.stary.sacz.pl
              (galeria ekslibrisów)

Comment

• BROWARIEC
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.10
                • 429

Ja też jestem za FCJPowaniem Zdarza mi się robić błędy. Jak u Kolegi Pudlarza również u mnie teraz już zawsze jest pod ręką słownik ortograficzny. I nie wydaje mi się aby było to złe wtrącić w jakimś temacie FCJP dla "wyprostowania" jakiegoś Forumowicza. Po co się rozdrabniać w innym temacie? Chodzi tylko o krótką uwagę. W ten sposób wszyscy się uczą...
                Last edited by BROWARIEC; 2003-11-20, 14:23.
                Żadna płaca nie hańbi...
                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Comment

• gul_gul
                  Premium Member
                  • 2001.02
                  • 359

Dostałem takiego maila:

Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzijee sie tak datgelo, ze nie czamyty wyszistkch lteir w sołwie, ale cłae sołwa od razu.

No i co Wy na to?

Coś mi się zdaje, że mózg z natury nie jest przystosowany do ortografii a jedynie, wbite nam przez belfrów w wieku 'umysłowo prenatalnym' zasady jedynie słusznej pisowni, każą nam krytykować tych którzy piszą inaczej.
                  A co gorsza. Na forum jesteśmy dla siebie jedynie napisanymi zdaniami i tak jak w życiu silniejszy lubi walnąć słabszego w łeb tak ten co wie jak się pisze 'warzyć' pokaże swoją ?wyższość temu, który akurat o tym zapomniał. No cóż, takie mamy geny.

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

gul_gul napisał(a)
                    Coś mi się zdaje, że mózg z natury nie jest przystosowany do ortografii a jedynie, wbite nam przez belfrów w wieku 'umysłowo prenatalnym' zasady jedynie słusznej pisowni, każą nam krytykować tych którzy piszą inaczej.

Po pierwsze: nikt nikogo nie krytykuje.
                    Po drugie: drogi Gul_Gulu, rozumiem, że Ty jesteś jednym z tych, co są za uproszczeniem pisowni języka polskiego. Natomiast mi się nasz język bardzo podoba i będę się zawsze starała go stosować poprawnie ze względu na szacunek do tego właśnie języka. A ponieważ jest tu nas takich trochę więcej, to bardzo się cieszę, że nie muszę czytać słów, w których jedynie pierwsza i ostatnia litera jest na swoim miejscu, bo badania badaniami, ale niewygodnie bardzo się to czyta.

P.S. Mózg "z natury" nie jest przystosowany do wielu rzeczy, a tym się różnimy od zwierząt, że potrafimy ten mózg w większym zakresie od nich rozwijać.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• celt_birofil
                      † 2017 Piwosz w Raju
                      • 2001.09
                      • 4469

Określenie "terror FCJP" jest w pełni uprawnione
                      Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Gdyby tak mordkę wyłączyć z tego odnośnika, to może by nawet zadziałał.

(co ciekawe, mordka unicestwia link, choć wcale nie pojawia się na pasku adresu)
                        Last edited by żąleną; 2003-11-21, 11:24.

Comment

• celt_birofil
                          † 2017 Piwosz w Raju
                          • 2001.09
                          • 4469

Tym razem bez mordki
                          Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• gul_gul
                            Premium Member
                            • 2001.02
                            • 359

Marusia napisał(a)
                            Po pierwsze: nikt nikogo nie krytykuje.
                            Po drugie: drogi Gul_Gulu, rozumiem, że Ty jesteś jednym z tych, co są za uproszczeniem pisowni języka polskiego. Natomiast mi się nasz język bardzo podoba i będę się zawsze starała go stosować poprawnie ze względu na szacunek do tego właśnie języka. A ponieważ jest tu nas takich trochę więcej, to bardzo się cieszę, że nie muszę czytać słów, w których jedynie pierwsza i ostatnia litera jest na swoim miejscu, bo badania badaniami, ale niewygodnie bardzo się to czyta.

P.S. Mózg "z natury" nie jest przystosowany do wielu rzeczy, a tym się różnimy od zwierząt, że potrafimy ten mózg w większym zakresie od nich rozwijać.
                            Wam kobietom łatwiej się dostosować do zachowań nienaturalnych bo umiecie chodzić w szpilkach.
                            Ale jeśli 'nikt nikogo nie krytykuje' to co oznaczało: 'dla wyprostowania', pięć postów wyżej, u kolegi ... (tu wpisz nick BROWARIEC w dopełniaczu, bo ja nie wiem jak, a nie chcę podpaść )

Comment

• BROWARIEC
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.10
                              • 429

gul_gul napisał(a)
                              ...Ale jeśli 'nikt nikogo nie krytykuje' to co oznaczało: 'dla wyprostowania', pięć postów wyżej, u kolegi ... (tu wpisz nick BROWARIEC w dopełniaczu, bo ja nie wiem jak, a nie chcę podpaść )
                              Pod tym pojęciem ("wyprostowania") rozumiem zwrócenie uwagi na błąd pojawiający się w jakimś poście a NIE KRYTYKĘ! Jak napisałem na zakończenie mojego postu: "Chodzi tylko o krótką uwagę. W ten sposób wszyscy się uczą... "
                              P.S. Widziałem już "siebie" w takiej postaci: BROWARIECa lub BROWARIEC'a Poloniści wystąp!
                              Żadna płaca nie hańbi...
                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

No to lecimy ze słownika:
                                "krytyka ż III, CMs. ~yce; lm D. ~yk
                                1. &laquo;analiza i ocena wartości czegoś z określonego punktu widzenia, ocena ujemna; krytykowanie, ganienie&raquo;"

Jak widać, definicja ta ma wydźwięk pejoratyny.

A na forum raczej stosujemy coś taiego jak "ortografia na wesoło"
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X