TAKT był piratem, ale wtedy wszyscy w kraju byli piratami, bo nikt o to nie dbał. TAKT za to dbał o jakość nagrań, więc nie ma w tym nic dziwnego, że ustawili się do niego w kolejce. w jego przypadku chodziło tylko o zalegalizownie działalności. w przeciwieństwie do różnej maści oszołomów nie mam zamiaru nikogo przekonywać, że to czy tamto jest złe, to i tak nic nie da. grunt, że ja czuję się fair
Piractwo fonograficzne - za czy przeciw?
Collapse
X
-
-
Ja słucham radia nałogowo. Wydaje mi się, że świat bez radia byłby smutniejszy. Wkurza mnie tylko, że jest jakieś bzdurne prawo, które za słuchanie w pracy czy knajpie każe dodatkowo płacić. Nie potrafię tego zrozumieć.pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"
Comment
-
-
reasumując:
1.Na dzisiaj największym piratem jest TPSA bo zarabia na każdym bajcie ściągniętego mpeg'a
2.To nie my jesteśmy dla muzyków, lecz muzyka dla nas. Mam nadzieję.
3.Na zachodzie powoli tworzy się zasada: muzyka za darmo poprzez internet (mp3), a artystom płaci się biletami za koncerty.
4.Pjenknik, zaczynam schładzać skrzyneczkę i rozgrzewać nagrywarkę na myśl o Twoim Zappie.
Comment
-
-
[i] przeciw takiemu - oczywiście! fonograficznemu też, bo dla mnie nie ma różnicy w kradzieży w sklepie, kieszonkowym kradzieżom, wynoszeniu z pracy materiałow biurowych i kradzieżom czyjegoś dorobku artystycznego. zrozumie to każdy kto został kiedyś okradziony! [/B]Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Uniwersal Music zapowiada obniżkę cen CD o 30%. Na razie w USA...
A wszystkiemu winni piraciNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
-
Ja jestem w 100% za piractwemLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
No i sobie pogłosowałem...
Uczciwie mówiąc wybrałem opcję "nie". I, żeby było zupełnie jasne - nie popieram, ale korzystam z płyt "legalnych inaczej". Z kilku, kilkunastu... Takich, o których wiem z góry, ze nie kupię ich nawet na allegro. I z całą pewnością nie jestem atrakcyjnym klientem dla stadionersów. Dla szołbiznesowego "establishmentu" też na szczęście nie, ale to inna bajka. Nie ganiam jakoś za nowościmi, a tych kilku wykonawców, których cenię, po pierwsze nie zbiedniało z mojej przyczyny (kupiłem oryginały), po drugi oni mnie nie rujnują (wydają jedną płytę raz na pięć lat, czy jakos tak...)
A najbardziej cenię sobie "pirata", o którym wiem, że istnieje może w dziesięciu, może mniej, egzemplarzy... Zgrywany z DATa prosto na CD.
Podejrzewam, że "cały ten jazz" zawali się z wielkim hukiem. I powodem nie będą piraci, ale megapazerność fonokoncernów. Przecież ci faceci nawet nie słuchją muzyki jaka, robi im kasę, ale będą wytaczać procesy 12-letnim dzieciakom (tak ostanio było w mateczniku demokracji, nie śmiejcie się...) o narażenie ich na straty 0,3 centa spowodowane wymienianiem się plikami.
Jak tak dalej pójdzie, to odpowiednie macki tychże, sięgną do naszego forum i jeśli trafią na "muzyka do piwka" - oskarżą nas o zachętę do piractwa, jeżeli na kontr-wątek, to murowany pozew za szkalowanie wytwórni.
Mówicie:absurd. Tak. Taki sam jak to, że jeszcze niedawno skarżyl mi się znajomy grajek pub'owy, że właściciele knajp w których grywa odprowadzić muszą odpowiedni haracz do ZAiKSu. Nawet od utworów gdzie tenże wykonawca jest autorem słów, kompozytorem muzyki i wykonawcą jednocześnie. Oczywiste jest, że nie widzi nawet ćwierć kopiejki z tego co oddał.
A, byłbym zapomniał: wątek słuchania w windzie/sklepie - tam gdzie nie mam wpływu na to czego słucham: gdzie mogę zgłosić się po kasę?
Po tę, która mi się należy jako rekompensata za straty moralne przy słuchaniu tego gów&$#&
Slainté!
ReneCeterum censeo Heinekenam esse delendam.
Comment
-
Comment