Dobra, to teraz ja (nie mylić z 'teraz, k...a, my').
Ano robi wrażenie, ale jakby odjąć efekty specjalne, to nie robiłby wrażenia prawie żadnego. Szkoda, że reżysur zdecydował się bardziej operować komputrem, zamiast nastrojem - najlepsi byli Czarni Jeźdźcy, a do nich akurat żadnych procesorów nie trzeba było zaprzęgać.
Poza tym mam lekką alergię na patos, a tego we 'Władcy' również nie brakowało.
Nie wspominając o błędzie w budowaniu napięcia: co pięć minut walka z coraz to groźniejszym lub bardziej liczebnym przeciwnikiem. Po pewnym czasie przestałem zwracać uwagę kto kogo i czy przeżył.
A czy ktoś w ogóle wie, że reżyser 'Władcy' popełnił swego czasu kultowy w niektórych kręgach horror klasy Z pod tytułem 'Martwica Mózgu' ('Braindead')? Mówię wam, to jest wypas - tylko nie zalecam spożywania posiłków podczas seansu. Co lepsze wyjątki:
- (po masakrze) chodzący sobie luzem i popiardujący układ pokarmowy
- zamyślony zombie zjadający w zupie własne ucho, które mu sekundę wcześniej odpadło
- dwa napalone zombiaki płci przeciwnej dokonujące aktu kopulacji, który owocuje narodzinami uroczego dzieciątka zombie koloru nieokreślonego
Byłem jakiś tydzień temu na tym filmiku i powiem tak EFEKTY są super, co do fabuły to za bardzo mnie nie wciągnęła. Ogólnie rzecz ujmując uważam ten film za niezły i wart obejrzenia. To co mi się nie podobało to ilość nazguli jaką zabił Algorn - jest to nierealne, w książce padło ich chyba mniej.
talrasha napisal/a Byłem jakiś tydzień temu na tym filmiku i powiem tak EFEKTY są super, co do fabuły to za bardzo mnie nie wciągnęła. Ogólnie rzecz ujmując uważam ten film za niezły i wart obejrzenia. To co mi się nie podobało to ilość nazguli jaką zabił Algorn - jest to nierealne, w książce padło ich chyba mniej.
Chyba? Albo nie, poczytaj sobie i się przekonaj, że Aragorn, to nie Algorn, a Slavoy, to nie sawlojHi Hi HI! Co do samego filmu, to byłem trzy razy i z każdą powtórzoną minuto odnajdywałem coraz więcej byków, chociaż orków też było kilku
"Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do jakości wykonania Władcy w wersji kinowej niechaj obejrzy film animowany (jakiś tydzień temu na TVP2 chyba leciał). Typowy przykład jak spartolić książkę w najgorszy z możliwych sposobów.
Ej no co wy tutaj mówicie wersja rysunkowa była doskonałą produkcją niskobudżetową o największym zużyciu specjalistycznej taśmy filmowej lat siedemdziesiątych! A tak w ogóle to jest do kitu
"Mam powody
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Originally posted by żąleną A propós orków - mógłby ktoś nakręcić "Władcę" z punktu widzenia sił ciemności i zatytułować to na przykład "Uwolnić Orkę".
Coś takiego już jest. Co prawda nie film, a książka:Nowe, odkrywcze spojrzenie na historię Śródziemia. Wojna o Pierścień wybucha z powodów ekonomicznych i ekologicznych. Mordor buduje cywilizację technologiczną, wynajduje proch, buduje huty i fabryki. Ale ma kłopoty z żywnością, bo to kraina jałowa pod względem rolniczym. Elfy, ludzie z Gondoru, a przede wszystkim Biała Rada, stoją na straży tradycji, życia w zgodzie z przyrodą i przykazaniami ojców. Zawiązują antymordorską koalicję, która ma na celu "Ostateczne rozwiązanie kwestii mordorskiej", zgodnie z planem Gandalfa. Koalicja obawia się wzrostu potęgi Mordoru dzięki zdobyczom techniki i wskutek kilku sprytnych prowokacji doprowadza do wojny. Ale wiktoria na Polach Pelennoru to dopiero wstęp do czystek etnicznych wśród orków, trolli i goblinów oraz zniszczenia podstaw ekonomii Mordoru. Rozpoczyna się krwawa rozgrywka tajnych służb elfów i Mordoru o pozyskanie potężnych sojuszników...To powinni przeczytać wszyscy miłośnicy Tolkiena.
Rzecz nosi tytuł "Ostatni władca pierścienia", a napisał to K.J. Yeskov.
Tolkiena nie czytałem, i czytać nie będę. Oglądnięcie WP poprzedziłem głęboka autosugestią, tuzinem piw i .... nie przepadam za nim. Film jest, jak sądzę, wyrafiniwaną reklamą nowej gry komputerowej. Podobnnie jak DOOM , czy TOMB RIDER zniewoli miliony młodych Ziemian. Kreowanie światów w schizofrenicznych meandrach głodujących pisarzy jest znane od tysiącleci i przysparza w realu wielu kłopotów, czasem znacznie większych niżby się na początku wydawało.
W 100% zgadzam sie z uwagami kolegi slavoy : popieram go z taka mocą, z jaka zawsze popieram kolegę PREZESA.
Co ty chrzanisz? Jak możesz wypowiadać się na jakiś temat nie posiadając żadnej, podkreślam żadnej wiedzy na dany temat. Jaka gra komputerowa, jaka rzesza ziemian?????????
Ostatnia zmiana dokonana przez Cordel; 2002-03-24, 15:10.
"Mam powody
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
Witam
Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Comment