Trudno dziwić się TPsie, że dba o swoje interesy. Po monopoliście nigdy nie można oczekiwać niczego dobrego. Ważniejsze jest to kto nas tak załatwił. Jeszcze do zeszłego roku trwał USTAWOWY! monopol TPSA na telekomunikacyjne połączenia międzymiastowe. A jeszcze czeka nas prywatyzacja przemysłu paliwowego i energetycznego
wolny browar.pl?
Collapse
X
-
Przypomniała mi się sytuacja jak kolega pół roku temu chciał podłączyć sobie SDI w TPSA. Mieszkał na obrzeżach Poznania i tam dopiero uruchomiono nową centralę z możliwością podłączenia SDI. Poszedł i usłyszał że jest możliwść, ale podłączenie tylko dla niego Tepsie się nie opłaca i ON MA POSZUKAĆ WŚRÓD SĄSIADÓW INNYCH CHĘTNYCH żeby koszty stałe się rozłożyły. Śmiać się czy płakać ?(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Originally posted by albeertos
Przypomniała mi się sytuacja jak kolega pół roku temu chciał podłączyć sobie SDI w TPSA. Mieszkał na obrzeżach Poznania i tam dopiero uruchomiono nową centralę z możliwością podłączenia SDI. Poszedł i usłyszał że jest możliwść, ale podłączenie tylko dla niego Tepsie się nie opłaca i ON MA POSZUKAĆ WŚRÓD SĄSIADÓW INNYCH CHĘTNYCH żeby koszty stałe się rozłożyły. Śmiać się czy płakać ?To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Tak tak, tylko dlaczego KLIENT ma szukać innych chętnych?
Jak zakładano ostatnio u mnie łącze kablowe, okazało się że jestem pierwszym chętnym na tę usługę w moim bloku. Jakoś bez szemrania zainstalowano odpowiednie wzmacniacze i inne rzeczy (nie znam się zbytnio) i nie kazano mi chodzić po sąsiadach i szukać chętnych.
Jeżeli ktoś na moim terenie oferuje mi jakąś usługę, a potem mi mówi że ja mam szukać do tego chętnych, to jest po prostu ŚMIECHU WARTE!Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Originally posted by slavoy
Tak tak, tylko dlaczego KLIENT ma szukać innych chętnych?
Jak zakładano ostatnio u mnie łącze kablowe, okazało się że jestem pierwszym chętnym na tę usługę w moim bloku. Jakoś bez szemrania zainstalowano odpowiednie wzmacniacze i inne rzeczy (nie znam się zbytnio) i nie kazano mi chodzić po sąsiadach i szukać chętnych.
Jeżeli ktoś na moim terenie oferuje mi jakąś usługę, a potem mi mówi że ja mam szukać do tego chętnych, to jest po prostu ŚMIECHU WARTE!To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
TP SA tak do końca prywatną firmą jeszcze nie jest, a gdyby nie umocowania prawne, nie byłaby nawet w stanie wykorzystać swej przewagi rynkowej.
Ale abstrahując od spraw własności - pamiętam z lekcji ekonomii, że gdy jakaś firma posiada ponad 80% rynku, można mówić o pełnym monopolu. W USA takie firmy państwo rozwala z mocy prawa (ustawa antytrustowa z roku chyba 1932). Dzięki temu między innymi koszty połączeń telefonicznych w USA są kilkakrotnie niższe niż w Polsce.
Ostatnio potknął się na monopolizacji Microsoft ...
Comment
-
-
zythum napisal/a
Pomyśleć trochę. W kapitalizmie prywatna firma musi zarabiać. Żeby usługa była opłacalna do półki Hisowej (którą trzeba zainstalować + dochodzą koszta jej obsługi) musi być dołączonych minimum 5 klientów. Zapytam prosto dlaczego uważasz , że TP S.A miałaby do Ciebie dopłacać (nie jest to frima charytatywna).(_)>
Comment
-
-
albeertos napisal/a
... a KGHM inwestuje w telewizję którą sobie wymyślili politycy.
Na całym świecie rentowność przemysłu wydobywczego spada i już teraz jest bardzo niska w porównaniu z przemysłami nowych technologii.
Comment
-
-
Ja rozumiem że w kapitaliźmie trzeba zarabiać, bo poglądy na to mam bardzo libelarne. Z tym że w normalnym kraju (czyli nie w Polsce) klient po takiem potraktowaniu raczej by się roześmiał i poszedł do konkurencji. A w Polsce dopóki Skarb Państwa ma jakiekolwiek udziały w pół-prywatnych firmach (czyli TP SA , PKN, KGHM, itp) zawsze je będzie ochraniał środkami administracyjnymi i ustawowymi, bo akcje które posiada będą więcej warte. Dlatego tak a nie inaczej postępuje TP SA, paliwo mamy tańsze w Krakowie niż w Płocku, a KGHM inwestuje w telewizję którą sobie wymyślili politycy.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
zythum napisal/a
Co do jakości obsługi klienta w tepsie to niestety trzeba jeszcze dużo pracować nad mentalnością ludzi.(_)>
Comment
-
-
Rozumiem że chodzi o ludzi w TPSA? Ale jaka mentalność? To są pracownicy, a nie urzędnicy.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
No fakt, moloch to jest niezły. Zmiany moga trochę potrwać. Ja to jestem w stanie zrozumieć. Ale mnóstwo ludzi nie przyjmuje tego do wiadomości zewsząd słysząc że tepsa to, tepsa tamto i na dodatek dostają wyższy racunek.
Właśnie słucham radia i Urząd Regulacji Telekomunikacji będzie badał na wniosek małych dostawców internetu czy TP SA nie chce się pozbyć nielegalnie konkurencji. Zobaczymy co z tego będzie.(_)>
Comment
-
-
zythum napisal/a
To nie jest tak łatwo zmienić tak ogromną firmę.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
"Urząd Regulacji Telekomunikacji zażądał od Telekomunikacji Polskiej wyjaśnień w sprawie ograniczania dostępu do usługi dzierżawy łączy telekomunikacyjnych, na co skarżą się inni operatorzy."
Taka właśnie informacja ukazała się dzisiaj na Onecie. Myślę, że dużo skuteczniejsza niż URT byłaby faktyczna konkurencja na rynku. Czyli najlepiej podział TPSA na 3-4 firmy.
Comment
-
-
Originally posted by pieczarek
"Urząd Regulacji Telekomunikacji zażądał od Telekomunikacji Polskiej wyjaśnień w sprawie ograniczania dostępu do usługi dzierżawy łączy telekomunikacyjnych, na co skarżą się inni operatorzy."
Taka właśnie informacja ukazała się dzisiaj na Onecie. Myślę, że dużo skuteczniejsza niż URT byłaby faktyczna konkurencja na rynku. Czyli najlepiej podział TPSA na 3-4 firmy.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
Comment