Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
Ciebie mógłbym przeprosić może jako kibica tego klubiku. ale popatrz wpierw na post Dzika,a potem na swój i przemyśl czy mi warto..
Ale Ty się dzisiaj asertywny zrobiłeś
Gdyby było kilkadziesiąt tysięcy kibiców i każdy dał w ciągu roku chociaż z 12 zł na klub, to by się całkiem ładna kwota uzbierała na porządnego trenera.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Nie lubie Widzewa ale nie wyobrazam sobie pisania go z małej litery.Nawet z przekory.
To świadzy o Twojej dużej kulturze osobistej , czego nie mozna powiedzieć o biermannie. Ani Zythum ani ja nie obrazamy na forum jego ulubionego klubu (jezeli takowy w ogóle ma) .
Ja nawet Legia pisze z duzej bo uważam , że jest to klub z tradycjami i bardzo zasłuzony , choć tez jej nie znoszę.
My na forum też posługujemy się nickami , które są nazwami własnymi i zgodnie z pisownią j. polskiego powinny być pisane z dużej litery , a nikt o to nie kruszy kopii. Dodatkowo , żaden z obrońców j. polskiego nie zwrócił uwagi na to , iż nasi zawodnicy na mundialu mieli nazwiaska na koszulkach pisane małą literą .
Oczywiście zadję sobie sprawę , że w tym wypadku Widzew z małej litery to prowokacja , ale takimi prowokacjami są również niektóre wątki zakładane na forum.
Ot, pisanie całych wyrazów małymi literkami (nawet używając polskich znaków i znaków interpunkcyjnych) to taka maniera internetowa. Niejeden pisarz, artysta etc. wydający i piszący na papierze stosuje inne zasady pisowni niż w internecie. Swoją droga, bywa to niekiedy ciekawy zabieg stylistyczny... Osobiście uważam, że nie ma się czego czepiać. Najważniejsza jest konsekwencja
Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Czuję sie w obowiązku dodać, że mój post dotyczy postu Arcy'ego a nie dyskusji odnośnie Widzewa i jego pisowni. Nie wypowiadam na ten temat żadnej opinii, gdyż jako osoba wyczynowo uprawiająca tylko smętne zwisanie z kanapy, jestem asportowa
Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
... powinny być pisane z dużej litery ...
Powinny być pisane z wielkiej litery. Tak uczą już w pierwszej klasie podstawówki.
Pojęcie "duża" może się odnosić do fizycznej wielkości litery (np. 5 cm albo 8 metrów wysokości).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
Powinny być pisane z wielkiej litery. Tak uczą już w pierwszej klasie podstawówki.
Pojęcie "duża" może się odnosić do fizycznej wielkości litery (np. 5 cm albo 8 metrów wysokości).
Obie formy są poprawne - polecam lekturę słownika języka polskiego. Cyt:
Duże litery «litery wyższe od tak zwanych małych, wystające nad wierszem, używane jako litery początkowe nowego zdania, imion własnych lub innych wyrazów, zgodnie z pisownią poszczególnych języków»
Wielka litera «litera większego formatu i innego kształtu w stosunku do małej, stawiana wg polskiej pisowni na początku nazwy własnej i wyrazu rozpoczynającego nowe zdanie»
Ja podstawówkę kończyłem dawno więc tak naprawdę nie pamiętam jak tam nas uczono.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
Ciebie mógłbym przeprosić może jako kibica tego klubiku.
ps chłopaku to se mów do kumpli z piaskownicy
Ty chłopaku mnie nie przepraszaj, tylko usuń ten podpis, proszę Cie grzecznie i zapomnijmy o sprawie. Błądzić jest rzecza ludzką, ale trzeba błędy naprawiać, a nie brnąć coraz głębiej i głębiej... Jest tyle fajnych rzeczy na tym świecie , a Ty ( z dużej piszę ) musiałeś akurat przyczepić się do mojego Klubu.
Przyjedz na stadion Widzewa , wykrzycz ten swój podpis , zobaczymy ...może okaże się, że masz rację. Wtedy szacunek dla Ciebie ( i znowu z dużej mi sie napisało )
Żeby było zabawniej, na stronie tomaszow.pl kibice sami wpisują nazwę klubu z małej litery
Wyglądasz na inteligentnego człowieka... tu nie chodzi w tym wszystkim jak piszą kibice na stronie internetowej. Tylko raczej o to, co autor (czyt. biermann) chciał poprzez swój podpis powiedzieć (lub napisać). Spróbuj odnalezć głębszy sens tego podpisu . Wg mnie nie chodzi o wielkość liter tylko o meritum, pzdr.
Grzes_ch, całkiem możliwe, że następuje zdziczenie obyczajów. Zajrzałem do kilku źródeł i na szczęście używa się tam formy "wielka litera" (np. "Słownik ortograficzny" PWN). Ale skoro zamiast powiedzieć "tę książkę" można - ponoć w zgodzie z najnowszymi regułami - mówić "tą książkę", to wszystko wydaje się możliwe. Także zamiana liter "wielkich" w "duże".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
Nie "z wielkiej" a "wielką".
Zdania nie zmienię - Zythum jest zapalczywiec (od meczu Polska-Ekwador musi minąć jeszcze trochę czasu, zanim będę miał ochotę znowu z nim piłkę oglądać), ale potrafi wyjść ponad małostkowość. A antyzythumowcy mają już klapki na oczach.
Comment