A jesteś w stanie to jakoś racjonalnie wytłumaczyć?
przy piwie o piłce kopanej
Collapse
X
-
Dwa kluby z jednej z najsilniejszej ligi w Europie. Razem: 49 tytułów Mistrza Hiszpanii, 41 Pucharów Hiszpanii, 11 razy wygrana w Lidze Mistrzów, 5 Pucharów UEFA, 4 PZP, 3 Puchary Interkontynentalne. Dwa rozpoznawalne na całym Świecie stadiony piłkarskie.
Ale przede wszystkim: setki największych gwiazd światowego formatu grających w tych klubach przez te wszystkie lata, najlepsi trenerzy na ławkach.
Możesz nie lubić futbolu hiszpańskiego, możesz nie lubić Realu i Barcelony, ale spotkanie pomiędzy tymi dwoma drużynami było, jest i będzie wydarzeniem sezonu elektryzującym większość kibiców piłkarskich na Świecie.Comment
-
Bardzo podobnie można powiedzieć o meczach Manchester United - Liverpool FC czy Ac Milan - Juventus. Dlatego nie rozumiem tej przesady towarzyszącej temu akurat pojedynkowi.
A liczba tytułów mistrza kraju zdobytych przez Barcelonę i Real jest dowodem na słabość tej ligi. Gorzej pod tym względem jest chyba tylko w Szkocji i Portugalii.Comment
-
A ja mam w derby? No właśnie jakie derby? Zacznijmy od poczatku.
A ja mam w mecz Real - Barcelona.Gdyby z nimi grałą Polonia to na pewno bym oglądał a tak to zwisa mi to.Ale faktycznie lepiej,że Real padł,chyba bo wyniku nie znam.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Real i Blaugrana to najbardziej rozpoznawalne drużyny, Camp Nou- 98000, Santiago Brenabeu- 80000, w obydwu klubach grali najwięksi piłkarze w historii, o tytułach nie wspominam, to wszystko mało? Dochodzą konflikty etniczne i historia...
Bardzo podobnie można powiedzieć o meczach Manchester United - Liverpool FC czy Ac Milan - Juventus. Dlatego nie rozumiem tej przesady towarzyszącej temu akurat pojedynkowi.
A liczba tytułów mistrza kraju zdobytych przez Barcelonę i Real jest dowodem na słabość tej ligi. Gorzej pod tym względem jest chyba tylko w Szkocji i Portugalii.
I jeżeli hiszpańska liga jest słaba.... eh bez komentarza
klik, klik--------> internetComment
-
Real i Blaugrana to najbardziej rozpoznawalne drużyny, Camp Nou- 98000, Santiago Brenabeu- 80000, w obydwu klubach grali najwięksi piłkarze w historii, o tytułach nie wspominam, to wszystko mało? Dochodzą konflikty etniczne i historia...
Bzdura. ManU-LFC?, Milanello- Juve?, to są najgłośniejsze mecze w danym państwie, a RM-FCB rzeczywiście elektryzuje cały świat. Do takich derbow moglibyśmy zgłosić PSG-OM, Crvena Zvezda-Partizan, Hajduk-Dinamo itd...
I jeżeli hiszpańska liga jest słaba.... eh bez komentarza
klik, klik--------> internet
Wybacz, ale nie jest silną liga, którą tak bardzo zdominowały dwa kluby.
Tak naprawdę "wielkość" tych klubów to połączenie marketingu z totalnym brakiem szacunku dla wierzycieli.Comment
-
Najbardziej znane kluby hiszpańskie to masz rację.Ale czy mecz między tymi klubami jest najbardziej ekscytującym meczem na świecie? Chyba nie.Dla mnie bardziej ciekawsze sa mecze derbowe z jednego miasta np.derby Menchesteru,Glasgow,Rzymu czy derby Westfalii(BVB-Schalke).I nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie mecz drużyn z różnych końców Hiszpanii są nazywane derbami.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
Wg. słownik języka polskiego PWN derby to: "mecz lokalnych drużyn" a jakoś nie bardzo widzę lokalność w miastach odległych od siebie o ok. 500km. Jest to stuczne podkręcanie atmosfery przez media.
A najlepsze derby z atmosferą i wysokim poziomem piłkarskim to obecnie derby Buenos AiresLengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borátComment
-
dlatego nie pisze się Gran Derbi de Barcelona ani de Madrid
No nie wiem, przecież ten mecz zawsze stoi na wysokim poziomie, Glasgow, Wesfalia ani Machester nie zapewniają takiego widowiska, z drugiej strony macie rację, szum medialny robi swoje... eh nie bede się kłócił, no dissrespect
Rzeczywiście derby Rzymu to jest coś... Forza RomaComment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
Comment