Speedway czyli żużel :-)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • babalumek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1207

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
    Ojojoj, taki duży chłopak a płacze. Toż Świder na żużlu jeździ od ponad 6 lat. I nie dorobił się własnych sponsorów, własnego sprzętu i zaplecza technicznego? Toż to żałosne i takie... polskie. Klub da - dobry klub. Klub nie da - nie mam, nie jadę, bo zły klub.
    Babalumek, przejrzyj na oczy - Świder w tym wieku nie powinien tłumaczyć się w ten sposób. Jak go nie stać na jazdę, niech zmieni zawód. Przecież nigdzie nie jest napisane, że musi być żużlowcem...
    Znowu zaczynasz Więc tak:
    1. Przepraszam ale który klub NIE DAJE?? Jestem pewien że nawet w 2 lidze niektóre kluby dały więcej kasy na przygotowania dla swoich zawodników!!!! Rybnik pewnie swoim nic nie daje, tylko każdy ma sponsorów po 10 i oni dają całą kasę.... Te 16,5 tys to jak na ekstraligę kwota śmieszna. Tym bardziej że 75 tys na Jędrzejaka się znalazło.
    2. Świder ma 1 własnego sponosora. Mimo starań, niestety tylko tyle.
    3. Mówiąc o własnym sprzęcie i zapleczu nie wiem co masz na myśli. Przecież każdy zawodnik po sezonie część sprzętu remontuje, część sprzedaje, część kupuje... Tak jak w rajdach samochodowych na przykład...

A i dla porównania: taki Gollob to ze 100 tys z klubu dostał na pewno, a drugie tyle od sponsorów... Wiem że nie ma ich co porównywać ale tak to wygląda. A Crump u nas więcej często zgarnia za 1 start w meczu ligowym niż te 16,5 tys...
    Last edited by babalumek; 2007-04-24, 17:15.
    MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• iommi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1522

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika babalumek Wyświetlenie odpowiedzi
      Znowu zaczynasz Więc tak:
      1. Przepraszam ale który klub NIE DAJE?? Jestem pewien że nawet w 2 lidze niektóre kluby dały więcej kasy na przygotowania dla swoich zawodników!!!! Rybnik pewnie swoim nic nie daje, tylko każdy ma sponsorów po 10 i oni dają całą kasę.... Te 16,5 tys to jak na ekstraligę kwota śmieszna. Tym bardziej że 75 tys na Jędrzejaka się znalazło.
      2. Świder ma 1 własnego sponosora. Mimo starań, niestety tylko tyle.
      3. Mówiąc o własnym sprzęcie i zapleczu nie wiem co masz na myśli. Przecież każdy zawodnik po sezonie część sprzętu remontuje, część sprzedaje, część kupuje... Tak jak w rajdach samochodowych na przykład...

A i dla porównania: taki Gollob to ze 100 tys z klubu dostał na pewno, a drugie tyle od sponsorów... Wiem że nie ma ich co porównywać ale tak to wygląda. A Crump u nas więcej często zgarnia za 1 start w meczu ligowym niż te 16,5 tys...
      Zaczynam, żebyś wiedział...
      1. Każdy daje, zazwyczaj w formie aneksu finansowego do kontraktu przed sezonem. Widocznie Świdra cenią akurat na 16,5 tysiąca... To faktycznie kwota śmieszna, ale przecież (popraw mnie jeśli się mylę) on był w klubie na kontrakcie zawodowym. A więc w zasadzie klubu nie musi obchodzić ile wydaje na sprzęt, gdzie go przygotowuje. On ma robić wynik, za który klub płaci. Powtarzam - KLUB PŁACI ZA WYNIK, a nie za to że zawodnik jest i się stara. Tak właśnie być powinno.
      2. Jeśli ma tylko jednego sponsora, to znaczy że źle się stara.
      3. Motocykl użytkowany w dwóch ligach (tak było w przypadku Świdra (Polska-Szwecja) spokojnie wystarcza na dwa sezony. Oczywiście konieczne są remonty (co 5-6 meczy) i generalka po sezonie. Pisząc o zapleczu miałem na myśli właśnie własny sprzęt, a nawet warsztat, w którym przynajmniej bieżących napraw można dokonać. Wychodzi taniej niż angażowanie tunera do każdej pierdoły.
      No chyba że Świderski konsumował swoje dochody na bieżąco i nie inwestował. Jeśli tak, to pretensje powinien mieć sam do siebie.
      I na koniec jeszcze jedno - przed sezonem sugerowałem pewnym panom z RKM zatrudnienie Świdra lub Słabonia. Uważam, że akurat w Rybniku tacy zawodnicy bardzo by się przydali. Nie posłuchali, wolą dalej użerać się z naszym pseudo-gwiazdkami. Choć trzeba przyznać, że suma 95 tysięcy złotych za roczne wypożyczenie zawodnika tej klasy, jest zdecydowanie przesadzona...

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• babalumek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1207

Świder miał kontrakt zawodowy, natomiast najpierw jeździł w Polsce i w Szwecji, potem jeszcze w Anglii, a po kontuzji to była Polska i Anglia.
        Ja w zasadzie już nie wiem jak to w końcu było z tą kasą, bo przeczytałem we Wrocławskiej, że wziął on z klubu przed sezonem... 85 tys zł!!!! A wcześniej na forum gdzieś pisało że te 91,5 tys za niego to 75 tys powetowania za Ogóra plus te 16,5tys na przygotowania. Teraz piszą w gazecie co innego. No i Słaboń wziął podobno 40 tys i za tyle może odejść z WTS. Natomiast nie wiem czy Rybnik byłby w stanie ich pozyskać przed sezonem. Bądź co bądź to drużyna z 1 ligi, a prawda jest taka że Świder walczył o miejsce w składzie do ostatniej niedzieli i dopiero niezły występ rokujący nadzieję na dalsze postępy Ogóra spowodował że Cieślak będzie stawiał na niego. Do tego dobra postawa Holdera w Tarnowie co powoduje że zawsze jest jakiś wybór jak wróci niedługo Klindt. A Świderski był jednym z najlepszych wolnych żużlowców gdy się okazało że ma wolną rękę i raczej pewne było że trafi do klubu z Ekstraligi. Słaboń zaś, mimo że już przed sezonem wycofał się z realizacji o miejsce w składzie, w wywiadach zapewniał że będzie się starał koniecznie znaleźć sobie klub w Ekstralidze. Bo nie po to tyle sezonów objeżdżał Tarnowskie, Toruńskie czy inne tory, żeby teraz iść do 1 ligi. Jednak póki co nadal jest bez klubu w Polsce i możliwe że nieco "otrzeźwiał"
        MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• iommi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.07
          • 1522

Hmmm... Sądzę, że dla Słabonia pierwsza liga byłaby lepszym rozwiązaniem. Nie popisywał się rok temu w Toruniu, miał szarpany sezon - trochę jeździł, trochę siedział na trybunach. Klasę niżej mógłby się się rozjeździć i pokazać, że stać go jeszcze na dobre wyniki.
          Choć z drugiej strony 40 tysięcy za roczne wypożyczenie to mniej więcej tyle, ile za podpisanie kontraktu chce solidny obcokrajowiec... Nasz młody i perspektywiczny Australiczyk Rory Schlein wziął chyba nieco mniej nawet, a bryluje na wyspach, w Rybniku też mu dobrze idzie.
          No i najważniejsze - nie narzeka, potrafi szukać błędów u siebie i nie obwinia całego świata o słabsze występy.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• babalumek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1207

Słaby ma ostatnio pecha. Poszedł do Torunia i radził sobie jakoś, ale klub miał problemy i praktycznie przestał mu płacić. Efekt był taki że nie miał na remont sprzętu i wyniki od razu się pogorszyły. Wrócił do Wrocławia, podjął walkę o miejsce w składzie (jedyny Wrocławianin senior w klubie). Kupił 2 silniki od zagranicznego tunera które mu się rozleciały i po prostu kompletna lipa. Wątpię żeby ktoś z Ekstraligi go zatrudnił, miał słabe wyniki, nie trafił ze sprzętem. Do tego 40 tys to nie jest mało.
            MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• pirackamuza
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1908

Jagus w finale!!!!
              Toruń przeprasza za Radio Maryja
              www.bobofruty.pl

Comment

• Maremali
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1955

Gratulacje za wczorajszy występ Jagusia w Lonigo choć szkoda, że nie dowiózł drugiego miejsca do końca biegu finałowego.
                Dzisiaj w meczu z Lesznem Poloniści dobrze spisywali się tylko do 10 biegu, w jedenastym dwa defekty a w 13 upadek Jonssona (zahaczył na łuku 4 okrążenia o dmuchaną bandę) i wygrana przeszła koło nosa. Gdy prawie cały stadion zamarł czekając na wieści o stanie zdrowia Andreasa słychać było dziko cieszących się z tego zdarzenia kibiców leszczyńskich byków . Jak żyję pierwszy raz widzę takie zachowanie tj. radość z czyjegoś nieszczęścia, gdy w grę może wchodzić uszczerbek na zdrowiu.
                Wracając do meczu bardzo pozytywnie na bydgoskim torze zaprezentował się D.Baliński jeździł jak profesor asekurując Kasprzaka a gdy był na prowadzeniu umiejętnie spowalniał i blokował polonistów.
                http://maremali.web-album.org/

Comment

• dzidek1960
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 1548

Mnie w przeciwieństwie do Ciebie wynik cieszy
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maremali Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gdy prawie cały stadion zamarł czekając na wieści o stanie zdrowia Andreasa słychać było dziko cieszących się z tego zdarzenia kibiców leszczyńskich byków . Jak żyję pierwszy raz widzę takie zachowanie tj. radość z czyjegoś nieszczęścia, gdy w grę może wchodzić uszczerbek na zdrowiu.
                  Jestem trochę zdziwiony tym co piszesz. Pamiętam, jak po ciężkim wypadku Ząbika w końcówce zeszłego sezonu zapadła cisza na leszczyńskim stadionie. Nikt wtedy się z tego nie cieszył, a wręcz przeciwnie. Nie wiem czy w Bydgoszczy "cieszyli" się wszyscy leszczyniacy, ale śmiem twierdzić, że to była tylko grupka debili, którzy zawsze się znajdą i zepsują opinię reszcie.
                  "Ma jednak kraj polski napój warzony
                  z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                  piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                  do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                  mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                  wybornym smakiem"
                  Jan Długosz, Historie Piwne
                  Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

Myślę, że była to dość zaskakująca kolejka. No, przynajmniej 3 spotkania. Ale to jest sport
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

W Poznaniu po bardzo emocjonującym spotkaniu PSŻ pokonało Wybrzeże Gdańsk. Gdańszczanie boleśnie przekonują się w tym sezonie, że nazwiska nie jeżdżą, a liga w tym sezonie będzie bardzo trudna.

Comment

• iommi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.07
                        • 1522

A Rybnik przegrał trzeci (z czterech rozegranych) w tym sezonie meczy. Tym razem u siebie z Gorzowem. Meczyk dosyć nudny, o wszystkim decydował start. Na uwagę tak w zasadzie zasługuje tylko głupota Hliba, który w jednym z wyścigów najpierw władował w dechy Schleina, a po przerwaniu wyścigu przejeżdżając obok Australijczyka i pomagającego mu wstać z toru Smolinskiego przyspieszył i niewiele brakowało a staranowałby naszą dwójkę...
                        Z premedytacją dodam to zrobił, chłopaki musiały gwałtownie odskoczyć żeby nóg nie stracić. Czerwononosy Pawełek kolejny raz pokazał, że zdrowy rozsądek to pojęcie, które jest mu obce...
                        Last edited by iommi; 2007-04-30, 09:40.

Comment

• babalumek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1207

1. GP udane nad wyraz. Zawsze we Włoszech była lipa a teraz bardzo ładnie pojechali. Apetyty rozbudzone, bo Jaguś się stara, Hampel zdobył sporo kasy i ma podobno znacznie lepszy sprzęt niż rok temu, a Gollob wiadomo że zapowiedział walkę o Mistrza Świata.
                          2. 1 liga w tym roku jest bardzo mocna i ciężko będzie z niej awansować. Max, Karlsson, Chrzanowski, B. Pedersen - spokojnie mogliby znaleźć klub w Ekralidze.
                          3. Hlibek to wieśniak jakich mało, wystarczy zobaczyć z nim wywiad, jak się prezentuje, zainteresowania, ogólnie burak. No i kumpluje się z Pacholakiem hehe.
                          4. Sparta nieoczekiwanie przegrała z ZKŻ. Lubię ZKŻ więc jak mają Wrocławianie przegrywać, to niech z nimi a nie np z Tarnowem. Porażka pechowa. Duży pech Crumpa, który walcząc o 1 miejsce miał wypadek, potem poobijany przywiózł 0, a następnie został wykluczony, bo nie dojechał na czas na linię startową. Taśmę zaliczył też Gapiński, słabiej niż myślałem pojechał Holder, ale on jeszcze płaci frycowe. Właśnie tych kilku pkt Crumpa zabrakło, bo reszta pojechała na dobrym poziomie. W czwartek odbiją to sobie na Bydgoszczy która u siebie poległa z bardzo mocnym w tym sezonie według mnie Lesznem.
                          MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• dzidek1960
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1548

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maremali Wyświetlenie odpowiedzi
                            a. Gdy prawie cały stadion zamarł czekając na wieści o stanie zdrowia Andreasa słychać było dziko cieszących się z tego zdarzenia kibiców leszczyńskich byków
                            Oglądądałem dzisiaj retransmisję tego meczu w Telewizji Leszczyńskiej. Szczególną uwagę zwróciłem na opisaną przez Marka sytuację i muszę się z nim nie zgodzić. Faktem jest, że leszczyńscy szalikowcy w tej przerwie się cieszyli, ale z tego co było słychać to nie z faktu upadku Jonssona co z możliwości wygrania tego spotkania. Czy ty Marek aby nie jesteś za bardzo przewrażliwiony na tle swojej drużyny? A tak nawiasem mówiąc to Jonsson sam sobie był winien, cały czas szarżował i już okrążenie wcześniej mało nie zachaczył bandy. Wypada podziękować zawodnikom obu drużyn za stworzenie ciekawego widowiska.
                            "Ma jednak kraj polski napój warzony
                            z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                            piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                            do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                            mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                            wybornym smakiem"
                            Jan Długosz, Historie Piwne
                            Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• Maremali
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1955

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Oglądądałem dzisiaj retransmisję tego meczu w Telewizji Leszczyńskiej. Szczególną uwagę zwróciłem na opisaną przez Marka sytuację i muszę się z nim nie zgodzić. Faktem jest, że leszczyńscy szalikowcy w tej przerwie się cieszyli, ale z tego co było słychać to nie z faktu upadku Jonssona co z możliwości wygrania tego spotkania. Czy ty Marek aby nie jesteś za bardzo przewrażliwiony na tle swojej drużyny?
                              Wiem, że wjazd karetki na tor do lidera Polonii gwarantował Wam wygraną w tym meczu, ale ta "radość z wygranej" jak to nazwałeś nie usprawiedzliwia takiego zachowania kibiców Unii.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960 Wyświetlenie odpowiedzi
                              A tak nawiasem mówiąc to Jonsson sam sobie był winien, cały czas szarżował i już okrążenie wcześniej mało nie zachaczył bandy. Wypada podziękować zawodnikom obu drużyn za stworzenie ciekawego widowiska.
                              Dzidku Andreas sam na swojej stronce przyznał, że w tym biegu przeszarżował, ale czuł, że tak ścieżka pod bandą niesie i może przynieść wygraną w tym biegu. Nawiasem mówiąc tylko jeden zawodnik potrafi po bandzie zasuwać na bydgoskim torze.
                              Czy uważasz, że lepiej by zrobił (tak jak robi to większość "rzemieślników" polskiej ligi żużlowej) gdyby nie atakował pierwszej pozycji a spowalniając utrudniał jazdę jadącemu za nim Balińskiemu tak aby partner z drużyny (w tym przypadku Buczkowski) mógł przyjechać na trzeciej pozycji. Efekt punktowy ten sam, ale atrakcyjność widowiska według mnie mierna. Najwyraźniej Wam Leszczynianom takie rozwiązania bardziej się podobają cóż, ale to kwestia gustu.
                              http://maremali.web-album.org/

Comment

• babalumek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.02
                                • 1207

A dzisiaj Wrocław znokautował ten cały Bydgoszcz...
                                MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

Przetwarzanie...
                                X