Dzięki serdeczne. Przy najbliższej bytności w stolycy wybiorę się tam.
Jabłecznik
Collapse
X
-
Cider w Lublinie
"U Szewca", prawdziwy wyspiarski cider, niestety po 10 PLN/0.5 l.). Z beczki. A tutaj obrazek, "robiący się" cider. Po lewej, w mniejszym pojemniku sok ze świeżych jabłek, do którego dodaje się następnie specjalne drożdze cydrowe i odstawia do fermentacji na okres minimalnie 2 tygodni.(zwykle około miesiąca). W większym pojemniku znajduje się cider fermentujacy mniej więcej 2 tygodnie. Produkcja bardziej przypomina więc przygotowywanie domowego wina, niż piwa. No, ale tu oddaję pole do popisu piwowarom - amatorom.Last edited by wriggle; 2003-06-08, 19:47.ONE LOVE
Comment
-
-
Chciałbym, a jakże,
ale niestety to zdjęcie znalazłem gdzieś na AltaVista strasznie żałuję, tym bardziej że palę się do domowego piwowarstwa, lecz zwyczajnie nie pozwalają mi na to zbyt pracowite studia. Ale przyjdzie taki dzień... tylko kiedy - tego nie wie nikt. Ale i teraz nie próżnuję, powolutku zbieram potrzebną wiedzę i przygotowuję się mentalnie. ZdrówkoONE LOVE
Comment
-
-
żąleną napisał(a)
W jednym z ogródków nadwiślańskich można napić się Strongbow. Tylko nie pytaj mnie, który to ogródek. Dodam, że leją tam też Budweisera.
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Spróbowałem. Blackthorn z kija.
Smakuje jak szampan z małym dodatkiem sfermentowanego soku jabłkowego. Szampana nie lubię, ale to co piłem złe nie było. czyli ten "dodatek" smakowy zrobił mu dobrze. Nie na tyle dobrze jednak, by wrócić do Szewca, gdzie toto piłem, a tym bardziej by zabrać się za produkcję.
Comment
-
-
Znalazłem na forum winiarskim taki przepis na cydr.
5 kg jabłek
10 litrów wody
1 kg cukru
5 cytryn
40 g imbiru
Jabłka pokroić ze skórką i gniazdami nasiennymi, zmiksować, wlać do dużego kamiennego garnka i dolac 3 l wody po czym odstawić przykryte gazą na 7 dni.
Mieszać rano i wieczorem. Po tym czasie przecedzić przez gazę (resztę miazgi odcisnąć), zmieszać z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem z nich, oraz dodać imbir.
Całość dopełnić wodą do 5 litrów i przelać do butli lekko zakorkowanej na 24 godz. Po tym czasie cydr przesączyć, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Można pić po tygodniu najlepszy jest po 2 miesiącach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedziw Polsce nie produkuje się cydru, chyba, że metodą chałupniczą, na własny użytek.
Otóż cydr jest produkowany w Polsce. Zajmują się jego wyrobem przynajmniej dwie firmy z województwa łódzkiego. Pierwsza to Andy Sp. z o.o. (Chociszew), a druga to ATA (Sławno).
Od jakiegoś czasu cydr ze Sławna pod marką Slavena dostępny jest w Warszawie "U Joli".
Ostatnio pojawił się tam również Andrew's Cider z Chociszewa.
Comment
-
Comment