Dzięki serdeczne. Przy najbliższej bytności w stolycy wybiorę się tam.
Jabłecznik
Collapse
X
-
Cider w Lublinie
"U Szewca", prawdziwy wyspiarski cider, niestety po 10 PLN/0.5 l.). Z beczki. A tutaj obrazek, "robiący się" cider. Po lewej, w mniejszym pojemniku sok ze świeżych jabłek, do którego dodaje się następnie specjalne drożdze cydrowe i odstawia do fermentacji na okres minimalnie 2 tygodni.(zwykle około miesiąca). W większym pojemniku znajduje się cider fermentujacy mniej więcej 2 tygodnie. Produkcja bardziej przypomina więc przygotowywanie domowego wina, niż piwa. No, ale tu oddaję pole do popisu piwowarom - amatorom.Ostatnia zmiana dokonana przez wriggle; 2003-06-08, 19:47.ONE LOVEComment
-
Chciałbym, a jakże,
ale niestety to zdjęcie znalazłem gdzieś na AltaVistastrasznie żałuję, tym bardziej że palę się do domowego piwowarstwa, lecz zwyczajnie nie pozwalają mi na to zbyt pracowite studia. Ale przyjdzie taki dzień... tylko kiedy - tego nie wie nikt. Ale i teraz nie próżnuję, powolutku zbieram potrzebną wiedzę i przygotowuję się mentalnie. Zdrówko
ONE LOVEComment
-
żąleną napisał(a)
W jednym z ogródków nadwiślańskich można napić się Strongbow. Tylko nie pytaj mnie, który to ogródek.Dodam, że leją tam też Budweisera.
Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Spróbowałem. Blackthorn z kija.
Smakuje jak szampan z małym dodatkiem sfermentowanego soku jabłkowego. Szampana nie lubię, ale to co piłem złe nie było. czyli ten "dodatek" smakowy zrobił mu dobrze. Nie na tyle dobrze jednak, by wrócić do Szewca, gdzie toto piłem, a tym bardziej by zabrać się za produkcję.Comment
-
Znalazłem na forum winiarskim taki przepis na cydr.
5 kg jabłek
10 litrów wody
1 kg cukru
5 cytryn
40 g imbiru
Jabłka pokroić ze skórką i gniazdami nasiennymi, zmiksować, wlać do dużego kamiennego garnka i dolac 3 l wody po czym odstawić przykryte gazą na 7 dni.
Mieszać rano i wieczorem. Po tym czasie przecedzić przez gazę (resztę miazgi odcisnąć), zmieszać z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem z nich, oraz dodać imbir.
Całość dopełnić wodą do 5 litrów i przelać do butli lekko zakorkowanej na 24 godz. Po tym czasie cydr przesączyć, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Można pić po tygodniu najlepszy jest po 2 miesiącach.Comment
-
Otóż cydr jest produkowany w Polsce. Zajmują się jego wyrobem przynajmniej dwie firmy z województwa łódzkiego. Pierwsza to Andy Sp. z o.o. (Chociszew), a druga to ATA (Sławno).
Od jakiegoś czasu cydr ze Sławna pod marką Slavena dostępny jest w Warszawie "U Joli".
Ostatnio pojawił się tam również Andrew's Cider z Chociszewa.Comment
Related Topics
Collapse
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
-
Channel: Belgia
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
W Zielonej Górze przy ulicy Zacisze 20 znajduje się sklep "Jasne i Ciemne", który specjalizuje się w sprzedaży lanego piwa z beczki do butelki PET. W asortymencie sklepu dostępne są różnorodne rodzaje piw, w tym czeskie, niemieckie i polskie. Oprócz piw, klientów przyciągają również...3 Photos
-
Channel: Lubuskie
-
-
W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment