Jabłecznik

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alletomgro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.12
    • 7

cydr

Kapsel ten sam na wszystkich?

Comment

• hudzitson
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.12
      • 36

Tak, kapsle niby odkręcane ale przy żadnej butelce nie udało mi się ich odkręcić;p i musiałem posłużyć się otwieraczem.

Dodam jeszcze tylko info. nt. smaku:
      Gruszkowy-fatalny, jednak należy tutaj dodać, że ja osobiście nie przepadam za napojami gruszkowymi.
      Wieloowocowy trochę lepszy ma smak takich owocowych landrynek, co można kupić w sklepach spożywczych. Poza tym w owych dwóch cydrach smak mało wyrazisty i w porównaniu do nadbałtyckich cydrów w stylu Kiss czy Fizz to nawet nie ma co porównywać.
      Zobaczymy jak będą smakowały cydry truskawkowe i cytrynowe z tej firmy z Makro, wybiorę się tam za jakiś czas może będą mieli dostawę i wtedy zdam relacje.
      Last edited by hudzitson; 2011-03-10, 22:20.

Comment

ShadeCider w Almie

miejsce sprzedazy (stoisko alkoholowe vs hala) zalezy od % alkoholu a nie od typu (piwo, wino). Ten ShadeCider ma 4,4% - wiec moze byc wystawiony na hali. Tez piłam i jest boski

Comment

• hudzitson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.12
          • 36

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Yolenda Wyświetlenie odpowiedzi
          miejsce sprzedazy (stoisko alkoholowe vs hala) zalezy od % alkoholu a nie od typu (piwo, wino). Ten ShadeCider ma 4,4% - wiec moze byc wystawiony na hali. Tez piłam i jest boski

Ale w jakim mieście?????

Comment

ShadeCider w Almie

w Warszawie.

to byla odpowiedz dla: jsdk_racer do "jak to wstawili do Almy"

Comment

• jsdk_racer
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.02
              • 3

Ale ja nie pytałem jak to wstawili w sensie gdzie to wstawili.

Mi chodziło o to, że wsadzili to bez banderoli, a to niezgodne z Polskim prawem, gdzie
              cydr jest traktowany jako wino i musi mieć banderolę, nieważne czy ma 4,4% czy 4,6%.
              Zapewne w niedługim czasie się dowiemy o co kaman.
              http://krainacydru.pl

Comment

• baklazanek
                † 2014 Piwosz w Raju
                • 2001.08
                • 3562

Pojawiła się ciekawa informacja:

"Projekt zakłada włączenie do wyrobów opodatkowanych akcyzą suszu tytoniowego oraz obniżenie stawki akcyzy na niektóre wyroby niskoalkoholowe, np. cydr, którego - zdaniem MF - produkcja jest nieopłacalna właśnie z powodu wysokiego podatku."

Comment

• Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2797

Na Mazowszu objawił się nowy producent cydru: Warwin z Warki. Produkują swój jabłecznik i gruszecznik pod marką Warka Cider. Rozlewają w małe, przezroczyste butelki. Próbowałem jabłkowy.
                  Szału nie ma. Nie tak łatwo chyba technologom z Warki przestawić się z produkcji jabcoka. A jak jeszcze zaczną kombinować z cydrem o smaku maliny, aronii, czy wiśni to już w ogóle będzie tylko gorzej.

Comment

• podswierkiem
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.11
                    • 796

Przepis na jabłecznik

Chciałbym odświeżyć temat.
                    Czy ktoś, z szanownych forumowiczów, ma może, oczywiście osobiście wypróbowany, przepis na jabłecznika, zwanego również - cydrem? Zależy mi na przepisie jak najbardziej naturalnym (jabłka i woda?).
                    Przy tegorocznej mizernej ilości winogron i dla przeciwwagi urodzaju jabłek chciałbym do tego wykorzystać 10 l baniak do fermentacji wina.
                    "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
                    Niechybnie brakuje tam nas!
                    Od stania w miejscu niejeden już zginął,
                    Niejeden już zginął kwiat!"

Comment

Przetwarzanie...
                    X