Przy piwie o filmie
Collapse
X
-
Gomorra - zaskoczył mnie montaz tego filmu trochę paradokumentalny z "krzywą" kamerą.Na początku nie mogłem się przyzwyczaić ale film mnie wciągnął mimo, że scenraiusz nie jest jakiś super a gra aktorów pozostawia sporo do życzenia (są sztuczni choć może Włosi się tak zachowują, nie wiem). Film pokazuje jak świetnie mafia radzi sobie w kapitalizmie przeplatając się z biznesem i politykami, pokazuje też jak fałszywą ma twarz (teoretycznie opiera się na honorze ale praktyczne działania nie mają z nim nic wspólnego) i jak niszczy wszystkich ludzi dookoła, jak nie ma od niej ucieczki - przynajmniej w pewnych dzielnicach.
Film jako film nie zasłużył moim zdaniem na Złotą Palme którą dostał ale warto na niego pójść aby otworzyć szerzej oczy na pewne zjawiska.Comment
-
Obejrzalem piaty z filmow nominowanych - "Artysta" - film stylizowany na przedwojenny, czarno-bialy i niemy. Naprawde perelka! Hold oddany tej epoce kina. Nie obraze sie, jesli to wlasnie ten film zgarnie Oscara"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"Comment
-
Melancholia - Slav go fajnie podsumował jako "ciekawy nudny film"Podsumowanie humorystyczne, ale film się podobał, mi zwłaszcza koncepcja planety i związane z nią reakcje poszczególnych bohaterów filmu. Nie rozumiem do tej pory o co chodziło z tym mężem - on kupiony był, czy ki kut
Na pewno wrócę do tej produkcji, może nawet nie raz.
Nawiązania w klimacie do Odysei Kosmicznej w początkowej fazie filmu u mnie dodają oczywiście punktów, tych dodatnich
The Thing 2011
Nie wytrzymuje porównania z The Thing 1982.
Klimat w ogóle nie straszny, główna bohaterka nieprzekonująca, niektóre sceny żywcem zdarte z wersji Carpentera, a miał to przecież być prequel, a nie remake. Niektóre sceny niekonsekwentne (wg zasady musi się zgadzać ze scenami, które były widoczne w tamtym filmie, a że nie ma przyczyny doprowadzającej do takiej sytuacji, to może widz nie zauważy)
Straszy ostatnia scena, gdyż może wróżyć, że nakręcą z kolei ciąg dalszy, zamiast wcześniejszyOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-02-11, 13:49.Comment
-
Tego typu filmy pozostawiają pole do własnych interpretacji. Tutaj można poszukiwać tylko dla siebie znajomych treści. Gorzej, jak oglądacze szukają drugiego dna i interpretują takie filmy jak np. 2012Comment
-
Melancholia - Slav go fajnie podsumował jako "ciekawy nudny film"Podsumowanie humorystyczne, ale film się podobał, mi zwłaszcza koncepcja planety i związane z nią reakcje poszczególnych bohaterów filmu. Nie rozumiem do tej pory o co chodziło z tym mężem - on kupiony był, czy ki kut
Na pewno wrócę do tej produkcji, może nawet nie raz.
Nawiązania w klimacie do Odysei Kosmicznej w początkowej fazie filmu u mnie dodają oczywiście punktów, tych dodatnich
--- Spoiler---
A o co mialo chodzic z mezem?
Po prostu bohaterka popadajaca w coraz wieksza depresje postanowila wszystkich potraktowac "z buta": rodzine, meza, szefa. Przestala zwracac uwage na sprawy przyziemne, a zaczela robic to na co miala ochote."Jedno pivo ne vadi!"
-
O tak! Wspaniały, bardzo dojrzały film Formana. Chociaż nie każdy go doceni.
Wbrew pozorom nie kościół jest moim zdaniem negatywnym bohaterem, a ludzie władzy ogólnie, w tym rewolucjoniści.
Piękny jest też wątek o samotności artysty (myślę, że Goja to alter ego Milosa). Generalnie film bardzo mądry.Postaci w tym filmie są jakieś takie jednowymiarowe, a historia opowiedziana po łebkach, z ziejącą kilkunastoletnią dziurą pośrodku. Właśnie, ten film nie ma środka, tylko początek i koniec. Może temat był na obraz trzygodzinny.
Comment
-
The Thing 2011
Straszy ostatnia scena, gdyż może wróżyć, że nakręcą z kolei ciąg dalszy, zamiast wcześniejszy
Ja też mam te same obawyDick Laurent is dead.Comment
-
Właśnie ja go nie doceniam.Postaci w tym filmie są jakieś takie jednowymiarowe, a historia opowiedziana po łebkach, z ziejącą kilkunastoletnią dziurą pośrodku. Właśnie, ten film nie ma środka, tylko początek i koniec. Może temat był na obraz trzygodzinny.
Postacie nie są kluczowe, ale OK to konstruktywna krytyka. Każdy ma prawo do swojego zdania, zwłaszcza jak potrafi je udowodnić.Comment
-
Comment
-
Żelazna Dama :
Minusem tego filmu jest według mnie, "nieeleganckie" podejście do głównej bohaterki. Przez pół filmu pokazuje się Thatcher jak się starzeje i traci zdrowie. To trochę tak, jakby robić np biografię Reagana zaczynając i ciągnąć przez pół filmu ten wątek jak choruje, albo np niedawno zmarłą Whitney Huston przedstawiać przez połowę filmu jako narkomankę, w tle pokazując, że była też wybitną piosenkarką. Ani Regan nie chorował przez pół życia, ani Huston przez pół życia nie była narkomanką.
Pani Thatcher też przez pół życia nie była osobą schorowaną i z widocznymi ułomnościami wieku starszego, żeby przez pół filmu ją jako taką przedstawiać. Nie dziwię się więc, że rodzina pani Thatcher nie chciała mieć z twórcami tego filmu nic wspólnego i odmawiali z nimi jakichkolwiek kontaktów.
To tyle jeśli chodzi o moje subiektywne minusy.
Poza tym film bardzo dobry, rewelacyjna Meryl Streep. Zasłużyła w pełni, moim zdaniem, tą rolą na kolejnego Oskara. Warto ten film obejrzeć.Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2012-02-12, 19:26.Comment
-
Pewnie chodzi o to: http://www.filmweb.pl/film/Moby+Dick-2010-600063
Oglądałem ostatnio w TV. Straszne.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Obejrzalem kolejny (szosty) z nominowanych do Oscara: Drzewo zycia T.Malicka. Nie spodziewalem sie, ze po poetycko-malarskiej "Melancholii" Von Triera spotkam cos jeszcze trudniejszego do przebrniecia. Pewnie wielu uzna film Malicka za arcydzielo. Jak dla mnie za duzo w tym wszystkim religii. Przerost formy nad trescia. Z pol filmu myslalem, ze ogladam jakis dokument National Geographic. Krytykom i wszystkim dopatrujacym sie drugiego dna (nawet tam gdzie go nie ma) pewnie sie spodoba..."Jedno pivo ne vadi!"