Przy piwie o filmie
Collapse
X
-
"Pętla" już jest w kolejce.
A tymczasem obejrzałem "THX 1138" George'a Lucasa z 1971 r. Duszne, sterylne, orwellowskie do kwadratu sci-fi z lat '70 w najlepszym wydaniu. Totalitarne i totalnie skomputeryzowane państwo-miasto z przenikającą wszystko kontrolą i kilka jednostek, które chcą się wyrwać. W tym zdominowanym przez cyferki świecie jedna rzecz jest pozytywna - teraz uwaga, nastąpi element aerodynamiczny, czyli tzw. spojler, kto chce obejrzeć, niech nie czyta dalej. Każdy zbieg ma przypisany budżet na złapanie i jeśli podczas ucieczki go przekroczy, akcja zostanie zawieszona przez system.
A THX masz może z tłumaczeniem czy tylko w oryginale?"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Tu masz z napisami: http://www.cda.pl/video/8811287/THX-...PL_-dramsci-fi. Nie są one najlepszej jakości, ale z braku laku...Comment
-
Tu masz z napisami: http://www.cda.pl/video/8811287/THX-...PL_-dramsci-fi. Nie są one najlepszej jakości, ale z braku laku..."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
W Cafe pod Minogą to raczej wódeczkę
Polecam (niedawno był n a TVN Kultura, ale zapewne będą powtarzać) - "Życie na podsłuchu" - niemiecki film o Stasi (a konkretnie o rzeczonych podsłuchach), czy o realiach NRD, zrobiony rzetelnie, bez sentymentu, ale też bez martyrologii - ot taka opowiedziana historia, która mogła się zdarzyć...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Polecam (niedawno był n a TVN Kultura, ale zapewne będą powtarzać) - "Życie na podsłuchu" - niemiecki film o Stasi (a konkretnie o rzeczonych podsłuchach), czy o realiach NRD, zrobiony rzetelnie, bez sentymentu, ale też bez martyrologii - ot taka opowiedziana historia, która mogła się zdarzyć...Comment
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
-
"Crash" (polski tytuł "Miasto gniewu" - niby adekwatny, ale co szkodziło... zresztą nieważne). Los Angeles, tygiel ras i narodowości, a zarazem tygiel stereotypów każdy na każdego. Fabuła jest zbiorem przenikających się wątków kilkunastu postaci (lubię taką formułę), wszystko cały czas się obraca wokół rzeczonych stereotypów, które na szczęście nie są potraktowane w duchu poprawności politycznej, choć jest on chwilami obecny, ale w pozytywnym dla mnie sensie.
Trochę zawsze cennej ironii, jak z dwoma czarnymi kolesiami w "białej" okolicy, z których jeden cały czas nadaje na rasizm (że ich długo obsługiwali w knajpie, że biała dziewczyna idąca z naprzeciwka na ich widok wzięła swojego faceta pod rękę) i w pewnym momencie mówi:
- Przecież jesteśmy jedynymi czarnymi twarzami w morzu opitych kawą białych i chętnej do strzelania policji, to my powinniśmy się bać. Dlaczego się nie boimy?
- Bo mamy broń?
- Może i masz rację.
Po czym wyciągają gnaty i kroją wspomnianą parę z samochodu.
Jest to w ogóle film oscarowy, czego nie wiedziałem, choć kilka łzawych momentów do tej nagrody pasuje. Całość paradoksalnie wpisuje się w dyskurs przeciwników tzw. eksperymentu multi-kulti, bo jednak żrą się ci ludzie w LA, oj żrą. Ale jednak koniec końców wydźwięk jest taki, że ludzie są po prostu różni i nigdy nie wiadomo, kto może coś zmalować. Tak mnie się przynajmniej wydawa.Comment
-
Polecam (niedawno był n a TVN Kultura, ale zapewne będą powtarzać) - "Życie na podsłuchu" - niemiecki film o Stasi (a konkretnie o rzeczonych podsłuchach), czy o realiach NRD, zrobiony rzetelnie, bez sentymentu, ale też bez martyrologii - ot taka opowiedziana historia, która mogła się zdarzyć...
Stasi chyba faktycznie była wyjątkową ośmiornicą nawet na skalę całego obozu demoludów. Zresztą dedeer zawsze wydawał mi się najbardziej przygnębiający, jakoś wyzierało to z tamtejszej kinematografii.Comment
-
Logans Run
Soylent Green
Fahrenheit 451
Silent Running
Boy and His Dog
Rollerball(ale ten z 1975!)
Threads
Death Race 2000(tez ten lat 70)
Alphaville
Proces(ten Wellesa)
ogolnie temat s-f filmow szeroki. jakby co sluze pomoca w temacie. ogolnie najlpeiej celowac w s-f z lat 70. wtedy ten klimat antykorporacyjny byl calkiem mocny(nadal jest, ale dziel coraz mniej).Last edited by tristan_tzara; 2014-01-24, 22:49.Comment
-
A my dziś z zadowoleniem obejrzeliśmy sobie po raz kolejny miniaturę ''Ja gorę" ( z odtworzenia)Last edited by iron; 2014-01-24, 23:14.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
-
Jakoś tak sie zebrałem i w końcu obejrzałem "Pokłosie".Trzeba powiedzieć,że mocny film.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Hmm, to ja kilka dni temu oglądałem "Pod mocnym aniołem". Aż nieswojo się czułem, popijając potem ze znajomymi piwo
Ale film bardzo dobry, momentami włos się jeży na głowie. I - jakkolwiek pretensjonalnie to zabrzmi - dzięki temu filmowi uświadomiłem sobie pewną rzecz. I to wcale niezwiązaną z alkoholemLast edited by WojciechT; 2014-01-29, 22:18.Comment
Comment