Przy piwie o filmie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Ciekawa była też rozmowa z Lechem Majewskim przed filmem. Sam film bardzo trudny w formie ze względu na co na co zwrócił uwagę arcy - rwany, wymagający stałej uwagi. Do tego w porównaniu do dzisiejszych filmów bardzo "wolny". Poetycki język, momentami "dance macabre". Ale warto było obejrzeć film jednocześnie poetycki i jednocześnie będący poematem o prawdziwych wartościach które są ważne w życiu. Dla dzisiejszego człowieka wiele z tych zwykłych podstawowych wartości często jest "nowością" a wielu innych powinno sobie o nich przypomnieć.
    Nie złoto ale działanie dla dobra innych, społeczeństwa czy państwa. Poświęcenie, wytrwałość, uczciwość, a nie oszustwo, wykorzystywanie i wydzieranie wszystkiego kosztem innych. Życie ludzkie jako nie tylko "samorealizacja" ale zwracanie uwagi na sprawy ogółu czy żyjących obok ludzi. Oj i jeszcze trochę innych "socjalistycznych" czy lewackich jak by część z Was nazwała wartości życiowych.
    Przynajmniej jak tak widziałem ten film pod warstwą rycerskiego eposu.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• zythum
      • 2001.08
      • 8305

Nie wczoraj ale na bieżącą oglądam ekranizację Mistrza i Małgorzaty w reżyserii Wojtyszki. Mam ambiwalentne uczucia - kiedyś oglądając podobało mi się znacznie bardziej niż teraz. Holoubek i Zapasiewicz są świetni ale jakoś sama realizacja jest dla mnie szarpiąca i męcząca.

Comment

• Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
        Nie wczoraj ale na bieżącą oglądam ekranizację Mistrza i Małgorzaty w reżyserii Wojtyszki. Mam ambiwalentne uczucia - kiedyś oglądając podobało mi się znacznie bardziej niż teraz. Holoubek i Zapasiewicz są świetni ale jakoś sama realizacja jest dla mnie szarpiąca i męcząca.
        Mnie się bardzo podoba ta wersja i gra Holoubka jako Wolanda.Jest też akcent piwny."Na Patriarszych Prudach piwa nie było"Tak się chyba zaczyna "Mistrz i Małgorzata"w wersji książkowej.

Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

Comment

• arcy
          • 2002.07
          • 7538

Nie, nie zaczyna się.

Comment

• Pogoniarz
            • 2003.02
            • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
            Nie, nie zaczyna się.
            Ale coś takiego było,nieprawdaż?

Prawie jak Piwo
            SZCZECIN

Comment

• arcy
              • 2002.07
              • 7538

W kiosku nie było piwa, był tylko napój morelowy, w dodatku ciepły. Ale takiej frazy nie znalazłem

Comment

• Pogoniarz
                • 2003.02
                • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                W kiosku nie było piwa, był tylko napój morelowy, w dodatku ciepły. Ale takiej frazy nie znalazłem
                Czyli mi się coś po...
                Z kioskiem to pamiętam ,ale te Prudy mi jakoś ostały się w pamięci.Pomroczność jasna jak nic

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• adam16
                  • 2001.02
                  • 9865

Berlioz i Iwan, kręcą się za Patriarszych Prudach, przy budce z piwem. Ale nie potrafię zacytować. Ciekawe rzeczy człowiek zapamiętuje
                  Last edited by adam16; 2005-02-13, 13:08.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• biermann
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.09
                    • 2552

Chciałbym napisać o kolejnych dwóch filmach, z czego jeden właściwie nie jest fajny . Chodzi o "Łzy słońca" - z Bruce'm Willis'em i Moniką Bellucci. Już te dwa nazwiska sprawiły, że chciałem film ten obejrzeć - Bellucci wiadomo dla czego , a na filmach z Willis'em chyba nigdy się nie zawiodłem. Dobry dramat wojenny, pokazujący iskrzenie Willisa i Bellucci na tle okrucieństwa afrykańskiej wojny gdzieś na pograniczu Nigerii i Kamerunu. Wojny pokazanej przy tym bardzo realistycznie. Rewelacyjny film ale, nie sądze by był fajny, bo trudno napisac tak o dziele traktującym o czystkach etnicznych wsród murzynów. No i daje trochę do myślenia, a film fajny jest raczej dla relaksu. Jednak polecam go każdemu, kto lubi dobre kino akcji

Fajnym filmem w pełnym tego słowa znaczeniu (jeśli nie wymaga się od komedi wysokich lotów) - fotel, piwo, zero myślenia, częsty rechot -jest komedia "To nie jest kolejna komedia dla kretynów" parodjujaca co tylko mozna z amerykańskich komedi dla nastolatków Klimat filmu dla tych co nie widzieli oddaje najlepiej teledysk Marlin Mensona "Tained love" w którym występuja też główne bohaterki. Polecam pełen relaks zero analizowania głębi stosunków społecznych i egzystencjonalo-filozoficznych
                    Last edited by biermann; 2005-02-14, 00:16.
                    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

• Pepek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.04
                      • 1500

Wczoraj w filmie pt. "City" wyświetlanym w TVP2 w ramach festiwalu polskiego kina niezależnego zagrały oprócz aktorów 2 buteleczki zwierzynieckiego Pilsa. Pomyślałem - przypadek? Jednak nie, bo w napisach końcowych była wymieniona jako sponsor Perła - Browary Lubelskie.
                      Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Ostatnio obejrzałem w kinie węgierski obraz "Kontrolerzy", o codziennej pracy kanarów w budapesztańskim metrze wbrew pozorom nie jest łatwy, wielowątkowy, akcja nie wychodzi ani razu poza podziemia.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• adam16
                          • 2001.02
                          • 9865

A ja miałem ochotę na coś lżejszego, więc zobaczyłem sobie "Zabijanie na śniadanie". Dobry filmik.
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• iron
                            • 2002.08
                            • 6717

Co prawda film obejrzeliśmy jeszcze dziś (w talewizji), ale z racji jutrzejszego wczesnego wstawania nie doczekam w sieci do jutra
                            Ale wracajmy do "ad rema" - chodzi o film "Szósty zmysł"
                            Bardzo dobra amerykańska robota, na tyle dobra, że oglądając ten film ma się wrażenie, że jest to film europejski
                            No i zaskakujące zakończenie. Chciałbym więcej takich amerykańskich filmów. Zdrowie twórców tego obrazu
                            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• darek99
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.04
                              • 2147

Kilka dni temu kupiłem wreszcie swój ulubiony film na DVD - Dobry Wojak Szwejk , wersja Czeska z 1954 roku, film na płycie wypuściła firma Carisma , a kupiłem go w kiosku za 12 złotych z tego co się dowiedziałem w przyszłym tygodniu będzie można kupić dalsze przygody Szwejka . Opis tej płytki z filmem jest na stronie Carisma :

Tworzymy portal związany z motoryzacją. Każdy z nas marzy o pięknym i zadbanym samochodzie. Aby uzyskać taki efekt, niezbędne są odpowiednie zabiegi samochodowe oraz dobór kosmetyków. Dzięki naszym poradom, uzyskanie takiego efektu będzie banalnie proste
                              Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                              Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                              skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                              Epikur z Samos.

Comment

• zythum
                                • 2001.08
                                • 8305

Lecę do kiosku po tego Szwejka. A do Zwierciadła (nie wiem jak to wychodzi - tygodnik czy miesięcznik dołączony jest Nosferatu Wampir - Herzoga, jeden z moim zdaniem najlepszych filmów w historii kina.

Comment

Przetwarzanie...
                                X