Przy piwie o filmie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • danio_145
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.02
    • 723

A ja liczę, że fajny film zobaczymy niedługo

To będzie prawdziwa uczta dla miłośników historii - i kina. Do zbiorów Filmoteki Narodowej trafiły właśnie przypadkowo odnalezione rolki kopii filmu pt. "Kościuszko pod Racławicami" z 1913 roku (kopia została wykonana w 1927 r.)..... To bardzo cenny film - powiedział w rozmowie z portalem tvn24.pl prof. Tadeusz Kowalski, dyrektor Filmoteki Narodowej. Jak dodał, obecny stan fragmentu filmu uniemożliwia jego odtworzenie. - Jedyne co można, to zrobić z niego pojedyncze klatki - powiedział. Kowalski dodał, że Filmoteka Narodowa będzie prowadzić dalsze badania nad taśmą i że film zostanie poddany obróbce cyfrowej.

- Moim marzeniem jest doprowadzenie w 2013 roku do ponownej premiery filmu - dodał.

Comment

• slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FaZa09 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy ktoś miał okazję zobaczyc "2012"?
      Dobrze wiedziałem na co się wybieram i czego oczekiwać. Miałem jednak malutką nadzieję, że będzie lepiej... niestety została zmiażdżona.
      Filmy katastroficzne niewiele zmieniły się na przestrzeni lat. Ma być dużo rozpierduchy, efektów i paru bohaterów, którzy cudem unikną śmierci. Efekciarstwo jednak już jakiś czas temu dotarło do ściany. Obecnie można pokazać "realistycznie" dosłownie wszystko z dokładnością do jednej pikseli w rozdzielczości MegaFuckingHighDefinition (wszystko zależy tylko od gaży grafików i czasu pracy stacji graficznych) i po prostu przestaje już robić to większe wrażenie. Pomyślałem, ja naiwny, że ktoś wreszcie przystroi efekty w jakiś bardziej prawdopodobny scenariusz, że ludki będą uciekać z zachowanymi w miarę prawami fizyki, i że w ogóle.... no....
      Bzdura goni bzdurę, a tą przykrywa bzdura jeszcze większa (przesunięcie płyt tektoniczych pod lecącym samolotem RULEZ ). James Bond z Brosnanem to przy tym realistyczny film jest. Tani ckliwy patos rozpuszcza popcorn w kuble (tak, wziąłem-a co!). Za efekciarstwo daję 9/10, ogólnie jednak nie więcej niż 3/10. Pieniędzy wydanych jednak szczególnie nie żałuję, bo w końcu poszedłem głównie żeby oglądać koniec świata na wielkim ekranie ze świetną akustyką.
      Czekam na efektowny film, który nie obrazi mojej inteligencji. Chyba jeszcze długo poczekam.

W sumie chyba lepiej by było jakby pozbawić to całkiem fabuły i wypuścić jako wizję Końca z muzyka, coś a'la Quatsi (bez porównań!), przynajmniej człek nie wychodziłby z kina z poczuciem gwałtu analnego przez potylicę
      Dick Laurent is dead.

Comment

• slavoy
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

Czego nauczył mnie "2012" - dobry wpis na forum FilmWeb. Zgadzam się w 100%.

Jeszcze jedno mnie naszło - patetyzm nie był tu już tak bardzo amerykański. Nawet łopoczącej flagi za dużo nie było. Otóż tym razem to nie tylko usowo uratowało ludzkość. Była też UE, ale przede wszystkim "ludowe" Chiny. A gdzie zbudowano arki? - no pod Tybetem. Widać ChRL już tak wyrosły, że trzeba łechtać głównych wytwórców dóbr wszelakich także w Holywood, coby się nie obrazili w dobie kryzysu.
        Dick Laurent is dead.

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Kolejny film robiący wrażenie (ostatnio sporo dobrych filmów na ekaranach) -- Biała Wstążka. Pokazuje jak religia (szczególnie jej chrześcijańsko-purytańska wersja) doprowadza do zbrodni, do zła, do rozkładu. Pokazuje jak bardzo takie życie nacechowane jest hipokryzją i co może stać się z ludzkim umysłem gdy narzuca mu się tłumienie wszystkiego co fizyczne, tłumienie ID z jednej strony a z drugiej tłumienie wszelkiej emocji, tłumienie tego co stanowi o ludzkim humanizmie. Pokazuje jak w takim świecie pozorów i tzw. "dobrej" społeczności rodzi się prawdziwe ZŁO (bynajmniej nie natka pietruszki - kto ma wiedzieć ten wie).
          Film znacznie wykracza poza jego interpretacje gazetowe gdzie głównie opisuje się, że rezyser (wcześniej oglądałem jego świetne Funny Games) pokazuje jak rodził się faszyzm (jego podwaliny) w Niemczech.
          Pokazuje raczej sprawy znacznie bardziej generalne.
          Naprawdę warto ten film obejrzeć. Dodatkową zaletą jest to, że film jest czarno-biały, a narracja co prawda nie spieszna ale za to aż wręcz mistyczna, hipnotyczna. MOcno wciąga ten film.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• pieczarek
            • 2001.06
            • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
            Kolejny film robiący wrażenie (ostatnio sporo dobrych filmów na ekaranach) ...
            A wszystkie te filmy na pewno powstały w krajach sprawiedliwości społecznej, rajach robotniczo-chłopskich, wolnych od miazmatów religii (szczególnie tych w wersji chrześcijańsko-purytańskiej). Zythum, dobrze myślę?

Comment

• unkel
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.08
              • 244

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
              Kolejny film robiący wrażenie (ostatnio sporo dobrych filmów na ekaranach) -- Biała Wstążka. Pokazuje jak religia (szczególnie jej chrześcijańsko-purytańska wersja) doprowadza do zbrodni, do zła, do rozkładu. Pokazuje jak bardzo takie życie nacechowane jest hipokryzją i co może stać się z ludzkim umysłem gdy narzuca mu się tłumienie wszystkiego co fizyczne, tłumienie ID z jednej strony a z drugiej tłumienie wszelkiej emocji, tłumienie tego co stanowi o ludzkim humanizmie. Pokazuje jak w takim świecie pozorów i tzw. "dobrej" społeczności rodzi się prawdziwe ZŁO (bynajmniej nie natka pietruszki - kto ma wiedzieć ten wie).
              Film znacznie wykracza poza jego interpretacje gazetowe gdzie głównie opisuje się, że rezyser (wcześniej oglądałem jego świetne Funny Games) pokazuje jak rodził się faszyzm (jego podwaliny) w Niemczech.
              Pokazuje raczej sprawy znacznie bardziej generalne.
              Naprawdę warto ten film obejrzeć. Dodatkową zaletą jest to, że film jest czarno-biały, a narracja co prawda nie spieszna ale za to aż wręcz mistyczna, hipnotyczna. MOcno wciąga ten film.
              Oglądałem ten film już jakiś czas temu. Rozmawiałem też z kilkoma osobami, które go oglądały i generalnie każdy widział tam co chciał widzieć. Film nie wykładał niczego nowego czy zjawiskowego. Dobrze i ciekawie zrealizowany pomysł, przyjemnie się oglądało. Jedyne z czym mogę się zgodzić w opisie wyżej to: "Pokazuje jak w takim świecie pozorów i tzw. "dobrej" społeczności rodzi się prawdziwe ZŁO"

Comment

• adam16
                • 2001.02
                • 9865

Ja krótko
                Ostatnio dwa bardzo dobre filmy:
                "Gran Torino" i "Słaby punkt".
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• kiszot
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8108

Ja polecam film o życiu w slamsach Rio,"Miasto Boga".Pierwszy raz widziałem film brazylijski i musze przyzanć,ze całkiem fajny.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kiszot
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8108

No to dodam następny fil o slamsach Rio.Tym razem "Elitarni",rzecz o elitarnych jednostkach policji które operują w slamsach.A wszystko to dzieje sie przed przyjazdem do Brazylii naszego papieża.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

Obejrzałem właśnie na TCM "Szczeble kariery Michaela Rimmera" z 1970 r. Zupełnie jakby nakręcić "Powieść za trzy grosze", ale o świecie polityki. Ironiczno-cyniczno-absurdalna satyra polityczna na mechanizmy i kulisy demokracji oraz kupujące całą bajkę społeczeństwo. Kilka epizodów z członkami Monthy Pythona i chwilami podobne klimaty.

Bardzo mi się podobało. Aha, nie jestem przeciwnikiem demokracji.

Comment

• FaZa09
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.08
                        • 24

A ja ze swojej strony szczerze wszystkim polecam "Dom Zły". Naprawdę "głębokie" kino. Jeżeli ktoś lubi dramaty psychologiczne z namiastką horroru i domieszką komedii - to jest pozycja dla niego. Najlepsze polskie kino (nie wliczając komedii)
                        "Pamiętaj, że ludzie się zmieniają , a smak piwa nie"

Comment

• zgroza
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2008.03
                          • 3605

A ja obejrzałem "Osobliwości narodowego polowania". Bardzo dobra rosyjska wódczana komedia z nutką surrealizmu, aczkolwiek ni mogę się zdecydować, czy to oda do wódki, czy satyra na wódkę.
                          Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FaZa09
                            A ja ze swojej strony szczerze wszystkim polecam "Dom Zły". Naprawdę "głębokie" kino. Jeżeli ktoś lubi dramaty psychologiczne z namiastką horroru i domieszką komedii - to jest pozycja dla niego. Najlepsze polskie kino (nie wliczając komedii)
                            Zgadzam się. Poczułem się jakbym cofnął się w czasie. Film ten powinien być dedykowany wszystkim tym, którzy teraz mówią "jak to dobrze było za komuny".

Comment

• becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FaZa09 Wyświetlenie odpowiedzi
                              "Dom zły" określę jednym słowem - świetny.

Przed chwilą z przyjemnością na Zone Europa skończyłem oglądać klasyk - "Absolwent"

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Film ten powinien być dedykowany wszystkim tym, którzy teraz mówią "jak to dobrze było za komuny".
                              Dalej tak mówię
                              Last edited by becik; 2009-12-21, 00:22.
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sergioP
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 1271

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zgadzam się. Poczułem się jakbym cofnął się w czasie. Film ten powinien być dedykowany wszystkim tym, którzy teraz mówią "jak to dobrze było za komuny".
                                Jako sekretarz (jakiegoś szczebla), przesłuchać w samochodzie z oficerem Milicji na zarekwirowanym Grundigu "Spytaj Milicjanta" Dezertera - bezcenne

A film kapitalny.
                                - Wiesz Luciu, co ci powiem?
                                - ???
                                - ...napiłbym się piwa.

------------------------------------------
                                Dzień dobry panu.
                                Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

Comment

Przetwarzanie...
                                X