"Prawo i pięść" - o dzikich powojennych klimatach, z obsadą niemalże teatralną (świetny klimat opuszczonego miasteczka) i Holoubkiem w roli głównej. Czytałem książkę dawno temu i jest to chyba jeden z nielicznych przypadków ekranizacji lepszej od pisanego oryginału. Z drugiej strony sam oryginał nie powalał, więc może było łatwiej.
Końcowa piosenka i kadry z repatriantami niesamowite, choć wokalista ma ciekawą manierę:
"ziemia ciężka hod krwi"
"dzieci hurodzą się nowe nam"
Oba utwory w wykonaniu Fettinga są super.
A ten z "Prawa i pięści" został wykorzystany w reklamie pewnego napoju, nazwanego od największego polskiego ssaka... Jako żubrza mruczanka taka .
Tekst Agnieszki Osieckiej, a muzyka chyba Krzysztofa Komedy.
Bardzo fajna, rzekłbym nawet klasyczna, westernowa ballada
- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
A ja się ostatnio czuję , jak wariacja na temat inżyniera Mamonia...Oglądam po raz wtóry to, co już kiedyś widziałam. Tłumaczę sobie, że to aby się przekonać, czy pierwsze odczucia się przypadkiem po latach nie zmieniły. Wczoraj były to "Szczęki" nr 1. Zostały mi jeszcze nr 2, 3 i 4, których nie nie widziałam. Ba, ja nie wiedziałam, że one w ogóle istnieją.....
Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
A ja się ostatnio czuję , jak wariacja na temat inżyniera Mamonia...Oglądam po raz wtóry to, co już kiedyś widziałam. Tłumaczę sobie, że to aby się przekonać, czy pierwsze odczucia się przypadkiem po latach nie zmieniły. Wczoraj były to "Szczęki" nr 1. Zostały mi jeszcze nr 2, 3 i 4, których nie nie widziałam. Ba, ja nie wiedziałam, że one w ogóle istnieją.....
3. i 4. zdecydowanie można sobie odpuścić
- ???
- ...napiłbym się piwa.
Dzień dobry panu.
W życiu!!! Od kiedy rzuciłam oglądanie horrorów, brakuje mi adrenaliny! Poza tym będzie się to wpisywało w nurt kinomaniactwa, który zaowocował obejrzeniem kilku filmów fantastycznych z lat 40. i 50. Wrażenia...ekhm...niezapomniane
Ostatnia zmiana dokonana przez kot_z_cheshire; 2008-03-11, 01:34.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Z horrami te dwa filmy niewiele mają wspólnego, a z adrenaliną jeszcze mniej.
Pewnie dlatego, że są takie, jakie są, nic o nich nie słyszałaś
- ???
- ...napiłbym się piwa.
Dzień dobry panu.
Z horrami te dwa filmy niewiele mają wspólnego, a z adrenaliną jeszcze mniej.
Pewnie dlatego, że są takie, jakie są, nic o nich nie słyszałaś
Obawiam się, że masz rację: zresztą informacja, że któraś z części jest w 3D daje ogląd sytuacyjny
Natomiast jeśli chodzi o adrenalinę: prawie zeszłam oglądając którąś z części Harry'ego Pottera, więc tutaj może być tylko lepiej
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
Obawiam się, że masz rację: zresztą informacja, że któraś z części jest w 3D daje ogląd sytuacyjny
Natomiast jeśli chodzi o adrenalinę: prawie zeszłam oglądając którąś z części Harry'ego Pottera, więc tutaj może być tylko lepiej
Jeśli do "adrenalinowego szczęścia" tak niewiele Ci potrzeba, to polecam "Wallace i Gromit: Klątwa królika"
- ???
- ...napiłbym się piwa.
Dzień dobry panu.
Jeśli do "adrenalinowego szczęścia" tak niewiele Ci potrzeba, to polecam "Wallace i Gromit: Klątwa królika"
Widziałam. Pyyyszne
To w takim razie polecam w sobotnie poranki na TVP 1 "Baranek Shaun", twórców Wallace`a i Gromita. To jest dopiero jazda...
- ???
- ...napiłbym się piwa.
Dzień dobry panu.
Witam
Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
Minibrowar, a raczej firmowy pub browaru Kazan schowany w jednej z bocznych uliczek w centrum Sofii.
W mikro lokalu jest bar z miejscem na konsumpcję piwa dla kilku osób przy blacie, oraz na antresoli. Tam również tylko kilka miejsc przy blacie.
Lokal ze swojską atmosferą, urządzony...
Comment