Mnie się "Motór" nie podobał, jakieś na siłę to wszystko było. A pseudofilozoficzna końcówka już mnie zupełnie dobiła.
Przy piwie o filmie
Collapse
X
-
"Nim diabeł dowie się, że nie żyjesz" - doskonały sensacyjny dramat Sidneya Lumeta, sposób narracji - podobny do tego jak w "21 gram" czyli przenoszenia akcji w czasie. W sumie klimat też zbliżony. Jak dla mnie świetna muzyka Cartera Burwella (coraz bardziej zaczynam lubić tego kompozytora). Ja ten film gorąco polecam.
za film web:
Jeżeli ktoś szuka solidnego filmu sensacyjnego, który dostarczy mu rozrywki, to pomylił sale. Jeżeli jednak chcecie zobaczy prawdziwy koncert aktorski pod batutą równie sędziwego, co bezwzględnego mistrza, to jest to z całą pewnością obraz dla was. Mimo pewnej przewidywalności i wtórności rozwiązań to jeden z najciekawszych i najbardziej niepokojących czarnych filmów ostatnich lat.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Przez ostatni weekend obejrzałem wspaniały czeski serial "Pod Jednym Dachem" z niezapomnianym Jiri Sovakiem. Świat bezproblemów, piwo lejące sie strumieniami, ludzie serdeczni wobec siebie. Ach, raj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPrzez ostatni weekend obejrzałem wspaniały czeski serial "Pod Jednym Dachem" z niezapomnianym Jiri Sovakiem. Świat bezproblemów, piwo lejące sie strumieniami, ludzie serdeczni wobec siebie. Ach, raj
Comment
-
-
-
Polecam rosyjską Wyspę.Dosyć ciekawy film.
Mam tez w domu Australię.Podobno film jest słaby ale za to widoki świetne.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
"Martyrs", kolejna francuska produkcja. Wydaje m się, ze francuzi próbują zrobić najbrutalniejszy film... W zeszłym roku "Fronteres", teraz "Martyrs". Sam film jest bardzo dobrze zrobiony, ciekawy scenariusz, dobra muzyka, dobre zdjęcia. Temat cierpienia samego w sobie, męczęństwa i jego sensu, oraz ile można znieść fizycznych i psychicznych tortur, by w końcu się poddać i pogodzić z bólem to główny temat filmu.
za filmweb: Drugi pełnometrażowy film Pascala Laugiera przybywa do Polski owiany sławą najbrutalniejszego francuskiego dzieła w historii kinematografii. I choć obraz jest krwawy, to jednak w powyższym stwierdzeniu jest nieco przesady. W kinie francuskim były już filmy brutalniejsze, jednak z całą pewnością żaden z nich nie był równie dobrze nakręcony, jak "Martyrs. Skazani na strach".
Obraz tylko dla koneserów tego typu filmów. Mnie wymęczyłLast edited by becik; 2009-03-26, 09:00.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
"Zapaśnik" z Mickeyem Rourke, napiszę tylko jedno niecenzuralne słowo o tym filmie - ZAJEBISTY
Gorąco i szczerze polecam, choć jak to w filmach Arofonosky'ego, łatwy nie jest.
Dawno nie widziałem tak wyśmienitego filmu.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Włatcy Móch, Ćmoli Czopki i Mądzioły obejrzani. Komentarz jak wyżej.
Szczerze i gorąco polecam obejrzenie jednego odcinka, zanim się obejrzy film. Styl jest ciężki, przaśny i grafomański. Fabuła jest naiwna, przewidywalna, formuła zerżenięta z Southparku. Targetem są niewinni gimnazjaliści.
Jednak kocham estetykę filmu, kocham ten swojski absurd (na prostatę Dmowskiego!), jestem w stanie rozłożyć krytycznie film na czynniki pierwsze i powiedzieć, które przynoszą mi nostalgiczne wspomnienie dzieciństwa, które rezonują z moją filozofią życiową, i te, które po prostu są absurdalnym odniesieniem do niekonwencjonalnych światów idealnych.
Aha, nie lubię Southparku. Jest denerwujący.Last edited by zgroza; 2009-04-12, 23:17.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35 Wyświetlenie odpowiedzi- Szkoda, że w telewizji nie puszczają starych, dobrych filmów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi"Zapaśnik" z Mickeyem Rourke, napiszę tylko jedno niecenzuralne słowo o tym filmie - ZAJEBISTY
Gorąco i szczerze polecam, choć jak to w filmach Arofonosky'ego, łatwy nie jest.
Dawno nie widziałem tak wyśmienitego filmu.
Podobnie, jak Becik - szczerze polecam.
Comment
-
-
W święta kolejny film obejrzany - "Slumdog". Dobrze zrobiony, wciągający. 2 godziny minęły szybko. Mimo bollywodzkiej scenerii nie jest tak słodki, piękny i grzeczny jak indyjskie kino ale reżyser "Trainspotting" przez ten obraz, doskonale pokazał fragment tych "prawdziwych Indii".
Ze swojej strony polecam.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Walc z Baszirem - można wytykać niektóre dialogi, można wytykać braki w scenariuszu ale to film z kategorii "musisz go zobaczyć". Porusza naprawde ważne sprawy, zarówno w sferze osobistej (zmiany w psychice osób uczestniczących w wojnie czy interwencji zbrojnej, pytania o to czym jest przyjaźń, czy jednostka ma szanse stojąc w obliczu historii na jakąkolwiek reakcję, co się dzieje w człowieku gdy z jednej strony ogranicza go rozkaz i hierarchia a z drugiej gdzieś jednak krzyczy sumienie) jak i politycznej (przypomina o tym jak decyzje polityczne prowadzą do zagłądy i tragedii, wspomina o niechlubnych kartach historii Izraela i całego regionu, przypomina też co w Polsce pewnie będzie niepopularne, że chrześcijanie dokonywali jednych z najbardziej brutalnych zbrodni na lujdziach innych religii, zresztą w ogóle też gdzieś w tle jest pytanie fanatyzm religijny który u chrześcijan i judaistów wcale nie jest mniejszy o ile nei większy niż w islamie).
Ważny film o ciekawej formie animowanego paradokumentu. Ogladałem go ponad tydzień temu i ciągle o nim myślę."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
Comment