Przy piwie o filmie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lubiepiwo90
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 113

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
    A dzieł Marksa nie polecasz ? Zola by polecał. Tylko nie wytłumaczył, skąd robotnicy w tym krwiożerczym kapitalizmie XIX wieku mieli kasę na alkohol, skoro Zola pokazuje powszechny wśród robotników alkoholizm.
    Chyba było to jedyne na co mieli pieniądze. Alkohol jest i był najtańszym "dobrem". Podłe życie i głód człowiek musi jakoś "oszukać".
    Dzieł Marksa nie czytałem więc nie wiem czy polecać. Wiem jedno kapitalizm lat 50-80 w Europie Zachodniej umiał (chociaż nie bez tarć) pogodzić racje obu stron i doprowadzić do zamożności większą część społeczeństwa. Kapitalizm liberalny - XIX wieczny jedyne co wytwarza to nędzę za którą są już tylko wojny (jakoś trzeba organizować gniew) i rewolucje (ludzie nie mają już nic stracenia). Obie pociągają za sobą ogromne ofiary - także wśród kapitalistów którzy tak bronią się przed rozsądnym systemem w którym oni coś oddadzą, druga strona coś odda i da się jakoś żyć.

Nawiązując do tematu obejrzałem w +C świetny film - Che Rewolucja i bynajmniej nie chodzi tu o osobę Che. Film ma świetne aktorstwo, zajmującą akcję i pobudza do myślenia - choćby takiego właśnie jak urządzić system aby nie wybuchały rewolucje.
    Kapitalizm na Kubie bronił się dyktaturą Batisty która była nie do zniesienia a sami kapitaliści nie chcieli zrozumieć tego co chyba Ty tez nie chcesz zrozumieć -, że istnieje granica wyzysku za którą ludzie już mają dosyć.
    W filmie w jednej z rozmów chłopi opowiadają, że za 4 lata pracy dostali 100 pesos. Dyktator wraz z USA tłamsił każdy sprzeciw i próbę działania związków zawodowych. W takich warunkach rewolucja po prostu musiała wybuchnąć i te 12 osób (jeszcze raz słownie dwanaście)które wylądowały na Grannie same nigdy by nie wygrały - bez poparcia całego narodu doprowadzonego do ostateczności przez wyśmiewany przez Ciebie wyzysk - który był w XIX wieku, był i jest dzisiaj.
    "nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lubiepiwo90
      Kapitalizm liberalny - XIX wieczny jedyne co wytwarza to nędzę
      hehe, dobre. Taki na przykład Anton Philips, kapitalista, wrócił po wojnie do kraju z USA a ludzie wpadli w euforie, że wrócił. Pewno tęsknili za wyzyskiwaniem i nędzą. Tak go nienawidzili, że jeszcze za życia postawili mu pomnik w Eindhoven. Stoi do dziś przed dworcem. Zanim wrócił to się dowiedział czego brakuje ludziom, okazało się, że butów, więc kupił całą ciężarówkę butów i rozdał pracownikom. Ludzie później mówili z dumą, że chodzą w butach od Tona.

-----------------

Dziś polecam film 88 minut z Al Pacino na jedynce.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8118

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
        A dzieł Marksa nie polecasz ? Zola by polecał. Tylko nie wytłumaczył, skąd robotnicy w tym krwiożerczym kapitalizmie XIX wieku mieli kasę na alkohol, skoro Zola pokazuje powszechny wśród robotników alkoholizm.
        CZego się czepiasz? "Germinal" jest świetną książką a film widziałem dawno i mało co pamiętam.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Dziś polecam film 88 minut z Al Pacino na jedynce.
          dobry film ale tak na raz

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
          "Germinal" jest świetną książką a film widziałem dawno i mało co pamiętam.
          Film także jest bardzo dobry

Ostatnio nie widziałem arcyciekawych filmów ani takich które mógłbym z czystym sumieniem obejrzeć.
          Dobrymi ale bez rewelacji mogę określić:
          1. Unthinkable/Nie do pomyślenia - rzecz o torturach, ile może znieść więzień (amerykanin, który przeszedł na islam) nim wyjawi służbom USA, gdzie ukrył bomby

2. Frozen - myślalem, ze będzie to thriller "a'la w podobie" Pirania 3D ale całkiem sensowny, sprawnie zrobiony film o trojgu narciarzy uwięzionych przypadkowo na wyciągu krzesełkowym.

3. "Sunshine cleaning" - dwie kobiety, które zmuszone sytuacją życiową założyły firmę sprzątającą w miejscach zbrodni
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3607

American Psycho - przykład, jak można zniszczyć film jedną krótką sceną. Na cholerę oni wybuchali samochód, to nie film z Schwarzennegerem, tylko thriller psychologiczny!
            Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Dawno tu nie zaglądałem... W ciągu miesiąca oglądałem takie oglądałem takie:
              Prawie arcydzieła (9+/10): Amator (Kieślowski 1979 - człowiek na rozdrożu: pasja-kariera-rodzina, nadal bardzo aktualny), Czarny łabędź (Aronofsky 2010 - jak dużo można poświęcić w dążeniu do perfekcji?) - w sumie filmy w wymowie bardzo podobne, faustowe.
              Genialne: Arka (http://www.youtube.com/watch?v=nBlLlxw5yKM), Miasto Boga, Dealer, Szepty i krzyki, Człowiek z blizną, Lśnienie.
              Bardzo dobre+: Wyjście przez sklep z pamiątkami, Samotny mężczyzna, Fantastyczny Pan Lis, Aż poleje się krew.

Comment

• wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

Obejrzałem wczoraj 'Salt' z panna Jolie - gniot jak cholera. Nie polecam!
                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• becik
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll
                  Obejrzałem wczoraj 'Salt' z panna Jolie - gniot jak cholera. Nie polecam!
                  Ale Olbrychski w windzie wymiata

Wczoraj obejrzałem The Collector/2009
                  Noooo, troszkę mną ruszyło, niezły thriller/horror, trzymający w napięciu, bez kiczowatości choć koniec mógłby być inny. Film jest drastyczny
                  Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2011-01-17, 08:49.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

"Archanioł i anioły"

Taki hiszpański "Tarantino". Brutalny i prymitywny świat przestępczy, głównie Meksyku. Jakaś nienaturalna walka czterech kobiet z jednym z karteli meksykańskich, o dziwo te kobiety w zasadzie wygrywają tę walkę, kartel w zasadzie przestaje istnieć. W filmie świetna i przekonująca rola kilku aktorów, ale hiszpański reżyser chyba przesadził w "poprawności polityczno-społecznej" i promowaniu heroicznego feminizmu, gdzie cztery kobiety porywają się najpierw na jakąś rosyjską mafię, potem na meksykański kartel narkotykowy, w sumie go kompletnie niszcząć. Brzmi świetnie i optymistycznie, tak jak bajki o 19.00. W jakiejś recenzji przeczytałem , że to film inteligenty, może i tak, zależy od oceniającego i jego stopnia inteligencji. Na pewno nieprzewidywalny. Gdyby był to wątek pt "fajny film", to bym nic nie napisał, ale że jest to teraz wątek ogólny, to opisuję swoją opinię o tym filmie.

Comment

• snorre
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.02
                      • 655

Jakimiś pokrętnymi drogami trafiłem na japoński film "Tokyo Gore Police" z 2008 roku. Jak tytuł mówi jest to rzecz mocno krwawa i dla ludzi o silnym żołądku. Dzieje się w przyszłości, policja w Tokyo jest sprywatyzowana, bohaterką jest jedna z policjantek władająca mieczem samurajskim Myślę, że Tarantino byłby zachwycony, atmosfera jest lekko odjechana, podkład muzyczny to jakieś dziwny japoński pop, niektóre sceny zapadły mi w pamięc (chodzi o pewne szokujące pomysły, które nawet mnie, starego wyżeracza horrorowego lekko ruszyły).
                      Ponadto odświeżam cykl filmów o Godzilli (wraz ze swym synem, któremu nawet przez amazon.com sprowadziłem oryginalną japońską figurkę Godzilli ). Jak oświadczył chce zostac Godzillą i rozwalac budynki
                      Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

Comment

• becik
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.07
                        • 14999

Wreszcie mogę coś doskonałego polecić - "Czarny łabędź". Wyśmienite kino

Comment

• wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                          Wreszcie mogę coś doskonałego polecić - "Czarny łabędź". Wyśmienite kino
                          Zgadzam się w 100%! Jestem świeżo po filmie i na prawde nie pozostaje powiedzieć nic innego jak 'to trzeba zobaczyć'. Aronofsky znów pokazał klasę!
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Social Network

Coś strasznego, jak Fincher mógł to nakręcić, a Kevin Spacey wyprodukować

Historia, jakich wiele - szybka kariera, zdrada, duże pieniądze - nic nowego, oprócz tego, że o twórcach Facebooka. Skąd te nominacje do Oskara nie mam bladego pojęcia Stracone 2 godziny piątkowego wieczoru.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• becik
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.07
                              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Social Network

Coś strasznego, jak Fincher mógł to nakręcić, a Kevin Spacey wyprodukować

Historia, jakich wiele - szybka kariera, zdrada, duże pieniądze - nic nowego, oprócz tego, że o twórcach Facebooka. Skąd te nominacje do Oskara nie mam bladego pojęcia Stracone 2 godziny piątkowego wieczoru.

No toś mnie zmartwiła, mam to w kolejce do obejrzenia ale widzę, że nie ma się do czego spieszyć...

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Nie zniechęcaj się, może to tylko ja i Slavoy jesteśmy upośledzeni i nie zauważyliśmy "dzieła" w tym filmie. Wczoraj czytając recenzje i nominacje do Oskara nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że tak właśnie jest
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment